This version of the page http://www.lvivpost.net/ekonomika/n/24439 (195.211.84.14) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-09-02. The original page over time could change.
Невже хабарі стануть історією?! - Львівська Поштa

Невже хабарі стануть історією?!

Міністр фінансів Олександр Шлапак характеризує новопризначених керівників податкової і митниці як “принципових та порядних”. Він обіцяє звільняти посадовців, ласих до хабарів

Наталія Кайзенберг №28 (1497), субота, 15 березня 2014
фото: vedomosti.ru
Корупційні схеми, відкати, побори, контрабанда, конвертаційні майданчики – це те, чим реально займалися в Міністерстві доходів і зборів останніми роками. На цьому наголосив цього тижня міністр фінансів Олександр Шлапак.
Зокрема, під час відео­конференції урядовець продемонстрував журналістам пляшку контрабандного спиртного і зачитав один з листів, які невідомі особи надсилають міністру на погодження, так би мовити… 
З його слів, щороку в Україні продають 16 мільйонів пляшок контрабандної горілки, а обсяги контра­банди становлять чи не 4-5 мільярдів гривень на місяць. Новий уряд вирішив, що ліквідувати проблему можна насамперед... змінивши кадри! Олександр Шлапак наголошує: тих, хто відмовиться працювати за новими правилами, звільнятимуть одразу! Мовляв, повторення 2004-ого року не буде, коли достатньо було півроку чи рік перечекати.

Нові керівники старих відомств 

Тепер створене у 2012 році Міністерство доходів і зборів знову розділять на два окремі відомства: податкову і митницю. І в уряді вже призначили нових керівників. Першим заступником міністра доходів і зборів, головою ліквідаційної комісії, тобто керівником усієї податкової служби, став Ігор Білоус – банкір, який спеціалізується на великих інвестиціях. 
Він запевнив, що готовий попрацювати, використати свої знання і знову повернутися в бізнес. З його слів, Україна отримала унікальний шанс, і проґавити його ми не маємо права. „Цей шанс своєю кров’ю виборов український народ, тому помилок нам не пробачать. Зараз увага усього світу прикута до України, і ми маємо унікальний шанс змінити все. Він дається державі раз, – сказав Ігор Білоус. – Люди готові зараз жертвувати власними благами, світова спільнота готова нам допомогти, але скоро цього не буде, тому потрібно діяти негайно”. 
Кримінальні схеми, як ракові пухлини, що пускають метастази, покрили всі структури міністерства
А ось митницею тепер керує Віталій Науменко. Досі він 12 років працював у митних органах і створював айті-платформи. Наводити лад у податковій міліції доручили генерал-полковнику міліції в запасі Володимиру Хоменку. До слова, він вже працював у податковій міліції, але у 2005 році звільнився. 
Олександр Шлапак поручився за новопризначених керівників. Мовляв, “люди принципові та порядні”. Що ж, побачимо... Крім того, в уряді запевняють: усі кандидатури узгоджують з представниками Майдану. Певно, через кадрові зміни більшість податківців і митників, очевидно, будуть змушені відмовитися від звичного для них способу заробітку. Як кажуть, тепер їм увірветься. Головне, аби, увірвавшись для одних, не з’явилася можливість для нечесного заробітку для інших.  

Люстрація для посадовців

Що стосується  кадрів на місцях, то їх долі ще не вирішили. Наразі не звільнили жодного керівника Міндоходів у регіонах. Однак попередили: тих, хто не хоче чесно працювати, звільнять! 
Наразі не відомо, чи залишиться на своїй посаді і теперішній керівник Міндоходів у Львівській області Віталій Пекарчук. “Пошта” телефоном поспілкувалася з ним. Він розповів, що спершу на всіх керівників чекає співбесіда з міністром, потім кандидатуру узгоджуватимуть з Майданом, а потім на всіх чекає люстрація. „Тож як усе буде – невідомо. Я поважаю закон і буду його дотримуватись”, – запевнив „Пошту” Віталій Пекарчук.
До слова, міністр фінансів вже окреслив першочергові завдання для податківців і митників, які працюють на місцях і в центральному апараті. „Насамперед треба ліквідувати всі кримінальні схеми, які, на жаль, як ракові пухлини, що пускають метастази, покрили всі структури міністерства. Будь-який копійчаний відкат за податком на додану вартість – невідкладна кримінальна справа. Потрібні негайна ліквідація всіх конвертаційних майданчиків і порушення кримінальних справ проти тих осіб, що забезпечують їх існування”, – акцентує Олександр Шлапак.
Олександр Шлапак, міністр фінансів України
Наше суспільство змінилося! Люди вимагають змін. Вони вийшли на вулиці і Майдани не просити підвищення зарплат, пільг, пенсій. Їх вивело обурення від тотальної зневаги до людей і тотальна корупція. Люди абсолютно справедливо вимагають повернення законності, поваги до себе, нормальних умов життя.

Якщо хтось думає, що все закінчиться, як у 2004-ому, і повернуться хороші часи, то він помиляється, адже у суспільстві відбуваються тектонічні зміни. Хто цього не розуміє, з тим нам не по дорозі. Прошу таких людей написати заяви і піти з органів влади.

Донедавна нами керувала жменька недостойних самозакоханих посадовців, які, спираючись на суддів і податківців, поводилися з людьми як зі сміттям. Тож першим під люстрацію потрапило Міністерство доходів і зборів. Рішення про ліквідацію цього міністерства відображає бачення людей. Міністерство стало не слугою закону, а слугою окремої “сім’ї”. І тепер ми мусимо спокутувати гріхи наших попередників. Головне – не повторити їхніх помилок.

Не можна сьогодні призначати людей, які брали участь у роботі міністерства останніми роками. Тому ми знайдемо людей, які останніми роками працювали в аудиторських компаніях, займалися інвестиціями, консалтингом, бізнесом, тих, хто добре знає ситуацію з податками і митом, але не є учасником останніх афер чи махінацій. Таких людей ми вже знайшли і шукаємо далі.
27.09.2014 10:24
Николаевич

Не верьте всему подряд http://stroytesami.com/fotopart/59.php


16.03.2014 14:41
Stas Stas

Наразі не звільнили жодного керівника Міндоходів у регіонах. Однак попередили: тих, хто не хоче чесно працювати, звільнять! ааа, ну все ясно... продолжится все равно... да вы поездите по инспекциям - посмотрите как люди работают... как начаотство себя ведет перед подчиненными, как они могут строить дома, покупать машины на свою ставку !!! или у них ставки по 20 000 гривен? или наподобии.... а привилегии у них какие... УВОЛЬНЯТЬ НЕОБХОДИМО ВСЕХ, НЕ ПЕРЕНАЗНАЧАТЬ ОДНОГО И ТОГО ЖЕ - А ИМЕННО УВОЛЬНЯТЬ!!!!!


16.03.2014 12:25
Stanislav Matevka

Світ глобалізується і це не є секретом.В глобалізованому світі не так важливо хто виготовив продукцію а де вона була продана.Регіони де вища купівельна спроможність повинна мати більше коштів на свій розвиток а тому варто "витягнути" всі податки і нарахування з ціни товарів .Податки повинні нараховуватись в місцях реалізації (податок з реалізації) і поступати в місцеві бюджети.З них певна сума має відрахуватись на утримання влади- решта на розвиток інфраструктуру регіону. На місцях всі добре знають обороти магазинів і легко перевірять правильність відрахувань якщо надходження публікуватимуться. Беспосередньо із зарплати можуть утримуватись прибутковий і пенсійний(страховий) внески.Страховий-накопичувальний. Мінімальна ставка оподаткування зарплати має дорівнювати прожитковому мінімуму.Решту місцевих податків вирішують регіони.Таким чином повністю відпадає потреба в митниці і податкові.Покращує конкурентноздатність вироблених товарів.


16.03.2014 11:27
Тетяна Ролік

Є один спосіб побороти корупцію - диктатурою законів. Як то було у Півд. Кореї, Сингапурі. І робили то диктатори, які себе першими ставили перед законом. Якби у нас наші нові керівники раптом почали продавати свою "зайву" нерухомість і відповідні гроші вклали би, ну, прикладом, у сучасну медичну технологію, щоб ми і наші діти не платили шалені гроші білоруським чи ізграїльським медикам - можна було б повірити у подолання корупції. Чи почалося у нас зараз нове життя з диктатури законів? Не падайте від гіркого сміху!!! Ю-ю-ю-юля!


16.03.2014 11:12
postrigan.a@gmail.com

такого никогда не будет.в украине - точно!


16.03.2014 11:09
Тетяна Ролік

Основи корупції були закладені не в 1992 році - це брехня, а ще у російській імперії і вона розквітла буйним цвітом у СРСР. Згадайте, чомусь це забувається! Але не про те. Приклад. Перевізник людей, грошей і пакунків у Італію пише, що в даний час дійсно на митниці у Чопі не беруть хабарі. Але строго і довго перевіряють, щоб не було жодних порушень. І багато перевізників ремствують: раніше вони везли зайве і на тому мали непоганий додатковий заробіток, частково ділячись з митниками. Були відомі такси, і догляд йшов швидко. І такі схеми у Росії діяли століттями (Чічіков) і діють у нас практично у любій сфері народного господарства. Можна описати, скажімо, лісову, добувну сферу, фармацевтику-медицину, освіту, ПРАВООХОРОННУ і т.д. і т.п. Трагедія, що корупція часто обопільно вигідна. А те,що держава бідніє і гниє, нікого не хвилює. Ми просто у тупіковій гілці розвитку суспільства.


16.03.2014 11:09
postrigan.a@gmail.com

такого никогда не будет. в украине - точно!


16.03.2014 10:13
Натлья Погребельная

Проблема не в коррупции в налоговой. Она есть, да, но она следствие друго явления - безнаказанности служащих за незаконные действия и невозможности обжаловать любое дейстие служащих налоговой в суд. Вот, к примеру, пришла налоговая. Провели проверку. Без достаточных оснований составили акт, по которому доначислили 1 млн. грн. налога на прибыль. У предпринимателя выбор: или судится, или дать взятку, что бы не платить 1 млн. Судится.... мы знаем что такое наши суды. Как только в админ суде видят суммы доначислений, они тоже хотят денег. И в первой инстации, и в аппеляции, и в кассации. Без денег - 100% проиграешь. Платить в три инстанции суда дорого. Взятка налоговой. Тут все просто и не особо дорого (по стравлению с 1 млн. грн и санкциями за не своевременную уплату - 20% от суммы). По приведенному примеру: 20-50 тыщ в конверте руководителю налоговой, что поводила проверку и тысяч 50-100 доначислений в бюджет. Ситуация осложняется еще и тем, что налоговики работают не по закону, а по своим инструкциям и письмам, которые очень часто не являются нормативно-правовыми актами и не зарегестрированы в МинЮсте (т.е. не прошли экспетизу на соответствие закону). По этим документам налоговики, без суда, признают сделки ничтожными, на предприниммателей вешают ярлыки "налоговая яма" (в законах такого понятия нет, это изобретение налоговиков), говорят о бестоварности тованых операций (такого понятния в законах нет), без приговора суда по виновным лицам о подделке или превышении полномочий, или внесении в документы недостоверных сведений (те же, накладные, акты выполеннных работ) признают абсолютно законный и правильный документ (накладная) недействительным, с соответствующими последствиями для исчисления валовых расходов и доходов. Так, что дело не в том, что налоговики берут взятки. В данном случае взятки для бизнеса это не плохо. А в том, что их действия, следствием которых есть взятки никто не контролируюет и обжаловать их до принятия решения о доначислении нельзя. Жалобы вышестоящиму налоговому органу я не рассматриваю как эффективный и действенный способ защиты от произвола.


16.03.2014 9:25
Олег Лобзаков

Свежо придание,да верится с трудом! Основы коррупции были заложены еще в 1992 году.Ныне коррупция только наращивается. Существующая система власти по своей сути уже коррупционная.


Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7954 / 4.58MB / SQL:{query_count}