This version of the page http://jrc.org.ua/news/article/147 (77.87.196.154) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-08-28. The original page over time could change.
113 суддів нового Верховного суду склали присягу | Судова реформа — Рада з питань судової реформи
Рада з питань судової реформи
Долучитися

113 суддів нового Верховного суду склали присягу

У суботу, 11 листопада, Президент України Петро Порошенко підписав Указ про призначення 113 суддів нового Верховного суду України. Указ зачитав на урочистій церемонії прийняття присяги суддів ВСУ заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов. 

 

Верховний Суд вперше сформований на основі конкурсу – безпрецедентного та унікального, відкритого і прозорого. Кожний четвертий суддя оновленого Верховного суду – адвокат чи науковець. Вони матимуть шанс побудувати нову систему правосуддя, керуючись українськими законами та європейськими стандартами й цінностями.

Під час урочистої церемонії складання присяги суддями нового Верховного Суду Президент Петро Порошенко підкреслив, що сьогоднішній день надзвичайно важливий для нашої країни. «День народження принципово нового Верховного Суду. Він вперше сформований на основі конкурсу – безпрецедентно відкритого, унікального та прозорого», - наголосив Глава держави.

За словами Президента цей конкурс, з високим рівнем конкуренції, який проходив під дуже пильним наглядом громадськості, з прискіпливою перевіркою кандидатів всіма антикорупційними органами.

«Чи міг хтось уявити таке перезавантаження, скажіть мені, три роки тому? Але сьогодні Україна вже є прикладом для інших держав і щодо впровадження стандартів та правил, і  щодо прозорості конкурсних процедур, і щодо відкритості та залучення громадськості», - зауважив він.

«Ми відкриваємо нову сторінку в історії правосуддя у нашій країні. Верховний Суд – останній рубіж, остання інстанція, куди людина прийде захищати порушені права», - підкреслив Президент.

За його словами, вперше від процедури добору суддів були усунуті всі політичні органи, політичні партії, парламент. Він нагадав, як раніше суддям дуже довго доводилось чекати або призначення, або звільнення, як судді викликалися для того, щоб давати, або якісь зобов’язання брати, або давати якісь пояснення в парламенті. «Дуже важливо, що усунутий і Президент від формування судів», - також додав Глава держави.

Президент подякував суддям, які повірили у реформу і спробували свої сили в чесному конкурсі, і пересвідчилися, що матимуть шанс побудувати нову систему – керуючись українськими законами та європейськими стандартами та європейськими цінностями.

Глава держави також відзначив важливу роль та роботу, яку було проведено Вищою кваліфікаційною комісією суддів і Вищою радою правосуддя. Він окремо подякував вченим, адвокатам і правозахисникам, які брали участь у роботі Ради із судової реформи,  а також народним депутатам, які проголосували законодавчі і конституційні зміни.

Петро Порошенко також зауважив, що нині утворилися тисячі суддівських вакансій, які треба заповнити новими суддями, які би самі відповідали жорстким вимогам сучасного суспільства. Крім того, на черзі – ухвалення ще низки законів про зміни в системі правосуддя. Включаючи, Закон про антикорупційний суд. «Я чекаю від Верховної Ради подання проекту, на базі якого я внесу свої пропозиції до Верховної Ради і визначу їх як невідкладні. Хочу сказати, що одночасно з проектом по антикорупційному суду я планую внести проект Закону про воєнний суд. Ми чекаємо Законів про адвокатуру, про правову освіту», - зазначив Президент.

Джерело - http://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-pro-novij-verhovnij-sud-mi-vidkrivayemo-novu-44382

Форма зворотнього зв’язку

Дякуємо, що приєдналися!

Додати файл: