This version of the page http://pravda.if.ua/news-21716.html (178.20.156.56) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-08-24. The original page over time could change.
Правда.if.ua — Добрі справи з ПРООН

Добрі справи з ПРООН

Tweet

«Галичина» вже повідомляла, що на Прикарпатті стартувала друга фаза Проекту Європейського союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), в яких найактивнішу участь беруть сільські громади краю. За чотири останні роки вони зреалізували 69 проектів — найбільше серед областей України.

 

 

 


Наприкінці минулого тижня з цієї нагоди відбувся регіональний семінар з участю перших керівників області Михайла Вишиванюка, Олександра Сича та радника постійного представництва ПРООН в Україні Берді Бердієва. До початку заходу було підписано угоду про партнерство на наступні чотири роки.

 

 

 


Виступаючи на семінарі, Берді Бердієв сказав: «Ми вражені досягнутим рівнем співпраці громад та влади, нам особливо приємно спостерігати вплив проекту на покращення їх відносин та на життя людей загалом.

 

 

 

Цей підхід, що об’єднує населення, владу та приватний сектор для спільного визначення проблем і співпраці для їх вирішення, дуже добре сприйнявся в Україні. Сподіваємось, що протягом наступних чотирьох років нашої роботи цей підхід цілком укоріниться в практиці діяльності органів влади і самоврядування». 

 

 

 


На семінарі було представлено план дій щодо впровадження проекту в області. Окрему увагу було приділено поясненню підходу, який покладений в основу всього проекту, а саме «розвиток, орієнтований на громаду». Він передбачає, що місцеві громади, органи місцевої виконавчої влади та самоврядування спільно визначатимуть пріоритети розвитку, спільно плануватимуть та реалізовуватимуть заходи для сталого розвитку свого села, селища чи міста.

 

 

 

Проект з  бюджетом 17,1 млн. євро (з яких 98,4% — внесок ЄС та 1,6% — внесок ПРООН) діятиме в усіх областях України та в Автономній Республіці Крим.

 

 

 

Під час семінару було оголошено про початок конкурсного відбору районів на участь у проекті.

 

 

 

Райони матимуть змогу подавати заявки на участь у проекті протягом наступних двох тижнів. Бланк заявки можна знайти за електронною адресою: cba.org.ua/ua/library/documents.

 

 

 

Близько 60% найуспішніших пілотних районів першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю.

 

 

 

Проект передбачає укладання партнерських угод з 200 районами та з 900 місцевими радами України. Учасниками проекту можуть стати села, селища та малі міста з населенням до 10 тис. осіб.

 

 

 


А пріоритетні сфери для підтримки громадських ініціатив усе ті ж: охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів); енергетика (енергоощадні заходи, збільшення використання відновних джерел енергії тощо);  навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо); комунальне водопостачання; підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/обслуговуючих кооперативів).

 

 

 


Максимальна сума гранту на проекти з відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10 000. Проекти виконуватимуться на умовах співфінансування.

 

 

 

Скажімо, проект надаватиме 50%, місцеві бюджети — 45, а громади — 5%.

 

 

 

Максимальну суму гранту на енергоощадні проекти буде збільшено до $20 000, і вона може становити до 70% вартості проекту; 25 — внесок місцевого бюджету, а п’ять відсотків — внесок громади.

 

 

 

Загалом на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету проекту.

 

 

 

Презентація результатів впровадження першої фази Проекту МРГ в області на семінарі супроводжувалася демонстрацією фільму, підготовленого головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій ОДА, та цікавими розповідями про «історію успіху», з якими виступили голова об’єднання громади «Довіра» села Олешева Тлумацького району Ярослав Дидорак та контактна особа Проекту МКГ Городенківської райради Олександра Гудзик.

 

 

 

З умовами другої фази програми детально ознайомив присутніх координанатор проекту ООН в 12 областях України Денис Полтавець.

 

 

 

газета "Галичина"


19 липня 2011, 13:01  Версія для друку   Відправити другу   До закладок   Лист редактору

Якщо ви помітили помилку виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Додати новий коментар




Останні новини з категорії Фоторепортаж:
“Шекспір проти Шиллера”: в Івано-Франківському театрі відбувся двобій персонажів з різних епох (фото+відео)
15 грудня 2017, 8:02
Матері дітей-інвалідів хочуть, щоб влада Франківська збільшила їм допомогу
15 грудня 2017, 6:39
Юній прикарпатці необхідна допомога у боротьбі з раком
15 грудня 2017, 2:25
Вони врятували світ: у Франківську вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС (фоторепортаж)
15 грудня 2017, 1:09
У Франківську урочисто відсвяткували шосту річницю проголошення Митрополії (фото)
15 грудня 2017, 0:15