This version of the page http://www.business.ua/biznes/item/2862-dali-rozryad (31.131.22.105) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-08-23. The original page over time could change.
Дали розряд

100 Бізнес амбасадорів україни Бізнес 100 Історії що надихаютьInvest in New Ukraine

Точка зору бізнесу

  •  
    Єгор Гребенніков
    Україна — дуже вдячний об’єкт для імпакт-інвестицій через високий...
     
     
  •  
    Філя Жебровська
    Щорічно на проекти, пов’язані з екологією, компанія...
     
     
  •  
    Віктор Іванчик
    Потрібно навчити молодь згуртовувати сільські громади задля...
     
     
Вівторок, 27 лютого 2018 15:47

Дали розряд

Банки та лізингові компанії готові фінансувати придбання електромобілів на пільгових умовах

Ринок електромобілів в Україні стрімко зростає. Так, 2017 р. в країні було зареєстровано 3265 автомобілів з електричним приводом, що майже вдвічі більше, ніж 2016 р. Для довідки: 2013 р. було зареєстровано лише 50 електрокарів! У світі торік було продано понад 1,2 млн електромобілів, що на 57% більше, ніж у 2016 р. На вітчизняному ринку пропонується з десяток моделей електрокарів від різних брендів вартістю 0,4-3 млн грн. Самим бюджетним є Nissan Leaf. Не дивно, що ця марка є найпопулярнішою. Минулого року частка цих автомобілів у загальних продажах (за кількістю) склала майже 82%.

Авто під нуль

Вітчизняні банки та лізингові оператори вже мають програми з фінансування придбання електромобілів. На жаль, статистика кредитних продажів відсутня, тож розглянемо фінансові пропозиції докладніше. Передусім цікаво, чи відрізняються програми кредитування придбання електромобілів від програм фінансування купівлі звичайних авто? Якщо так, то чим саме? Природно, що кредити на купівлю електрокарів банки рекламують як надзвичайно вигідні.

Зокрема, Укргазбанк, відомий своїми екопрограмами, ще навесні 2017 р. запровадив “унікальну” програму кредитування на придбання електромобілів зі ставкою 0,001%. Умови було розроблено для фізичних осіб у рамках співпраці з компанією “Оксіжен груп”, що продає електрокари. Кредитною програмою передбачена мінімальна відсоткова ставка у розмірі 0,001% річних строком до чотирьох років за умови внеску позичальника в розмірі від 40% вартості авто. Це фактично кредит “під нуль”, добре відомий у сегменті кредитування на покупку побутової техніки. За підрахунками “Оксіжен груп”, якщо власний внесок складатиме половину вартості електромобіля, щомісячні платежі для погашення кредиту дорівнюватимуть витратам на пальне для звичайного автомобіля! Зокрема, найпопулярніший в Україні електрокар Nissan Leaf коштує від 400 тис. грн. Сплативши перший внесок у розмірі 240 тис.грн, покупець надалі сплачуватиме лише 111 грн щодня протягом чотирьох років. За оцінками компанії, стільки в середньому пересічний киянин витрачає на щоденну заправку авто з двигуном внутрішнього згоряння.

У 2017 р. в У країні було зареєстровано 3265 автомобілів з електричним приводом, що майже вдвічі більше, ніж 2016 р.

Крім того, під час першого року використання електрокара компанія “Оксіжен груп” надає безкоштовний доступ до своєї мережі зарядних станцій. До послуг власників електричного транспорту Укргазбанк також пропонує власну мережу зарядних станцій, що розміщені на базі відділень у Києві, Житомирі, Херсоні, Рівному, Черкасах та Миколаєві.

Параметри стандартної програми кредитування на придбання електромобілів у Укргазбанку наступні. Сума кредиту — 10- 700 тис.грн. Мінімальний внесок позичальника — 10% вартості авто. Термін кредитування — один-сім років. Відсоткова ставка залежить від розміру першого внеску та терміну кредитування. Максимальна — 15% річних, якщо власний внесок мінімальний, а термін кредитування — максимальний. Мінімальна — 5% річних — за мінімального терміну кредитування та максимального власного внеску (від 60%). Одноразові комісійні — 3% від суми кредиту, якщо термін кредитування не перевищує трьох років. Якщо більше, то комісійні не стягуються взагалі. Звичайно, що придбаний електрокар має бути застрахований за програмою КАСКО.

Програма кредитування на придбання електрокарів від іншого державного банку — Ощадбанку — має схожі параметри. Відсоткова ставка декларується на рівні від 0,1% річних. До речі, коли у серпні 2015 р. Ощадбанк вперше запровадив подібну програму, відсоткова ставка складала 22,5% річних. Для звичайного авто відсоток був символічно вищим — 23% річних. Проте і ресурси тоді (у розпал “банкопаду”) були на піку дорожнечі.

Лізинг та секонд

На ринку є також чимало пропозицій лізингового фінансування для придбання електрокарів. Зокрема, той же Укргазбанк спільно з Електроклубом Z.E. mobiles та компанією “ЛізингФінанс” запускає першу на українському ринку програму надання електромобілів у лізинг для представників бізнесу. За її умовами, підприємці та юридичні особи зможуть отримати в лізинг строком до трьох років електромобілі всіх відомих виробників. Базові умови компанії “ЛізингФінанс” щодо надання у лізинг електромобілів кінцевому споживачу (юридичним особам) такі: авансовий внесок — 30-40% вартості авто, строк лізингу — до 36 місяців, відсоткова ставка — 30-32% річних.

Для фінансування придбання електрокарів створюються навіть спеціалізовані лізингові компанії. Так, компанія Eco Leasing створена спеціально для фінансування електромобілів. “Ми глибоко впевнені у тому, що більшість проблем екології можливо вирішити, відмовившись від бензинових та дизельних автомобілів. Критично важливо скоротити кількість автомобільних вихлопних труб у середовищі проживання людини — тобто у містах”, — сказано на сайті лізингового оператора.

На тлі стрімкого розвитку первинного ринку електромобілів поступово розвивається і вторинний ринок. Авто навіть почали завозити з-за кордону! Вживані електромобілі також можна придбати у лізинг. Нагадаємо: головна перевага лізингу перед банківським кредитуванням — можливість фінансування у валюті за нижчими ставками.

Незважаючи на наявність спеціальних фінансових пропозицій, масовим ринок кредитування та лізингу електромобілів поки назвати важко. Причин цьому декілька. По-перше, сам ринок електрокарів тільки-но зароджується. По-друге, електрокари не коштують шалених грошей у порівнянні зі звичайними авто, тому представники середнього класу мають можливість купувати їх і без кредитування. По-третє, придбати електромобіль можна й у межах звичайних програм з автокредитування. Відтак, запуск спеціальних програм — це великою мірою маркетинговий хід… Наприклад, Кредобанк ще наприкінці 2016 р. одним з перших гучно запровадив спеціальну програму пільгового кредитування купівлі електромобілів для фізичних осіб. За її умовами, громадяни мали можливість отримати кредит на купівлю автомобіля з електричним двигуном за ставкою від 0,001% річних на термін до семи років. “Програма “Кредо Електро” має на меті зробити доступними для українців екологічно чисті та недорогі в обслуговуванні електромобілі, — пояснив Олександр Кушлик, директор департаменту автокредитування Кредобанку. — Роблячи електромобілі доступнішими, банк вносить свій вклад у поліпшення екологічної ситуації в Україні”.

Наразі нам не вдалося знайти на сайті фінустанови відокремленої програми кредитування електрокарів. Можливо, вона “асимілювалася” зі стандартними програмами фінансування купівлі авто.

 

Дополнительная информация

  • Автор: Дмитро Гриньков
Прочитано 2917 раз

Похожие материалы (по тегу)

  • Нібулон позичив 80 млн доларів у європейських банків
  • За місяць ФГВФО виплатив майже 200 млн грн відсотків за кредитами
  • Українці продовжують надавати перевагу електромобілям
  • ПриватБанк і UnionPay International підписали меморандум про стратегічне партнерство
  • Швейцарська компанія викупила контрольний пакет одного українського банку
Другие материалы в этой категории: « “Як що ми будемо просуватися такими ж темпами, то швидше пересадимо споживача в економніше авто” 5 електрокарів, гідних уваги українців »
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Наверх

ШАРЖІ 
НОВИНИ компаній
  • П'ятниця, 17 серпня 2018
    Перспективи приватної медицини обговорять на Міжнародному форумі в Києві
  • Четвер, 16 серпня 2018
    Comarch EDI – необходимость в Вашем бизнесе
  • П'ятниця, 10 серпня 2018
    Ведущая украинская экспедиторская компания Star Shine Shipping открыла собственную школу логистики
  • Четвер, 09 серпня 2018
    Чорним по чорному
  • Четвер, 02 серпня 2018
    Українські підприємці отримали на свій розвиток 3 мільярди гривень
ДІЛОВИЙ календар
« August 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
КОЛУМНІСТИ БІЗНЕСУ

Стати колумністом

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з найцікавішими та актуальними матеріалами.