This version of the page http://pravda.if.ua/news-138519.html (178.20.156.56) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-08-22. The original page over time could change.
Правда.if.ua — Конфлікт через спорткомплекс на Шухевичів: Хто з відомих сусідів заліз за межу стадіону? (фото)

Конфлікт через спорткомплекс на Шухевичів: Хто з відомих сусідів заліз за межу стадіону? (фото)

Tweet
На Прикарпатті вже не один рік тривають розмови про будівництво великого спортивного комплексу. Посадовці вже неодноразово називали ті, чи інші місця для побудови так званого Палацу спорту. Нещодавно в білій хаті озвучили нове місце для масштабного спорткомплексу – на місці стадіону обласної ДЮСШ, що на Шухевичів, 21.

 

Управління молоді та спорту ОДА навіть винесло проект рішення «Про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багатофункціонального манежу)»  на розгляд сесії Івано-Франківської обласної ради, попередньо пройшовши комісії облради. Втім, розглянути проект депутати не встигли через протест спортсменів та мешканців району. Ініціатор протесту, депутат міськради від "УКРОПу", спортсмен Віталій Мерінов вважає, що манеж треба будувати на іншій ділянці, а не на місці діючого стадіону. Мовляв, краще вкласти кошти у його реконструкцію, а не зводити там спорткомплекс з підземним паркінгом. Тож коли пропозиція "зняти питання з розгляду" не знайшла підтримки серед депутатського корпусу, Мерінов разом з іншими протестувальникми в брутальний спосіб зірвали сесію облради та пошкодили систему елекронного голосування "ВІЧЕ". Відтак через безлад і штовханину у залі голова облради був змушений двічі зупиняти засідання. Відновити сесію вдалося тільки після того, як депутати проголосували за перенесення питання на друге пленарне засідання, що відбудеться 22 грудня. До того, профільне управління має провести громадські слухання, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Начальник управління молоді та спорту Івано-Франківської ОДА Орест Оклієвич наголошує, що мова йде тільки про зведення спортивного комплексу і ніяких бізнесових інтересів там немає. А те, що під спорткомплексом можуть ще розмістити паркінг вважає непоганою ідеєю, аби заробити на розвиток спорту.

«Будівництво спорткомплексу на Шухевичів – це цілком моя ідея. Якось випадково вона до мене прийшла, коли розпочали реконструкцію стадіону університету нафти й гази, де буде нове синтетичне покриття. Зрозуміло, що після його завершення тренування з легкої атлетики проходитимуть саме там. Подумав, що земля обласної ради, всі комунікації є, поруч – найбільший у місті готель, аби було де розмістити делегації, тож місце вдале. Трохи шкода футбольного поля, але з іншого боку його розмір не відповідає жодним стандартам. Натомість там міг би бути цілий легкоатлетичний комплекс з кількома тисячами глядацьких місць. Він би міг бути найкращим в регіоні. Тому я запропонував таку ідею. Але стадіон в ямі, бо колись там був млин. Якби будувати манеж, то треба його піднімати. Відповідно, виникла ідея знизу зробити паркінг. Але наразі ще нема проекту, є лиш ідея», - розповів напередодні в ефірі ОТБ Галичина Орест Оклієвич.

 

Водночас, голова обласної ради Олександр Сич підкреслив, що побудова легкоатлетичного манежу саме на Шухевичів для обласної ради не є принциповим. Тож закликав керівників міст і районів подавати пропозиції щодо місць, придатних для спорудження спортивного об’єкту.

«Якщо Івано-Франківськ не хоче такого сучасного спортивного об’єкту, то можна будувати у Надвірні, Тисмениці  чи Коломиї - подавайте пропозиції. Але якщо ми будемо далі дозволяти, щоб на обласну раду тиснули і заставляли приймати рішення не по совісті і не з точки зору депутата, а як комусь заманеться, немає нам що робити в цьому залі», - зауважив Сич після завершення протестних «баталій».

Пізніше, очільник облради в мережі Facebook написав, що мітинг проти стадіону організували люди, які керуються не інтересами громади, а своїм власним інтересом. Мовляв, аби в цьому переконатися, достатньо вивчити схеми розташування земельної ділянки стадіону, хто має поруч земельні ділянки і хто побудувався на межі з ним. 

За словами Сича, мова йде навіть про самовільне захоплення землі, що належить ДЮСШ та є майном громади області. Слід зазначити, по сусідству з стадіоном і справді проживають кілька відомих франківців, що публічно виступили проти будівництва манежу.

Схема стадіону, яку виклав в мережу голова облради. Червоним позначено сусідні ділянки, що залізли за межу стадіону

Зокрема, депутат Івано-Франківської міськради від "Самопомочі", бізнесмен Іван Пуйда. Прикметно, що саме його однопартійці в облраді пропонували на сесії зняти питання побудови спорткомплексу, очевидно, демонструючи партійну солідарність

Ділянка Пуйди, обнесена мурованим парканом й справді на кілька метрів видимо виступає на територію стадіону (на схемі зазначена під №2). За ним - альтанка.

Втім, сам Іван Пуйда самовільне захоплення землі спростовує. Каже, до обласної ради приходив, як мешканець району, бо вважає стадіон на Шухевича не найвдалішим варіантом для зведення спорткомплексу. 

"На цьому стадіоні постійно люди займаються. Окрім того, там нереально щось будувати, бо посипляться будинки на сусідніх вулицях. А щодо заяв про захоплення землі, то доведіть це і я знесу той паркан і перенесу альтанку. Ми таку ділянку купили 15-17 років тому і маємо на неї всі документи", - переконує депутат.

Паркан депутата Івана Пуйди, що виступає на територію стадіону

На запитання, хто звів бетонне укріплення на території стадіону, каже, що питання не до нього.

"Чому це питання вилізло аж тепер? Я перш за все виступаю за збереження діючого спорткомплексу. Бо в місті є багато більш вдаліших місць для того манежу, а чомусь вирішили будувати на Шухевичів. Наприклад, на території 63-го заводу, позаду стадіон "Рух", на території колишнього ремзаводу, арматурного, форнітурного чи колишнього ринку "Анатоль. Мешканці району обурені такими пропозиціями. А щодо землі, то нехай у судовому порядку докажуть, що це не моя земля і я знесу все, що потрібно", - запевняє Пуйда.

Схожої позиції притримується і сусід Івана Пуйди франківський бізнесмен, екс-депутат облради Богдан Лесюк. І якщо подвір'я Пуйди помітно виходить на територію стадіону, то у Лесюка ділянку "підрівняли" під лінію стадіону (на схемі під №1). Лесюк також приходив протестувати до облради та публічно виступає проти зведення спорткомплексу на Шухевичів. 

"Я свою позицію вже озвучував. Вчергове кажу - я «ЗА» будівництво такого спорткомплексу, але не в середмісті, не закриваючи діючий стадіон ДЮСШ, публічне висвітлення експертної оцінки та освоєння нової земельної ділянки, де є більш ефективне транспортне сполучення та паркування. А про захоплення землі, то я теж можу багато говорити - давайте вивчати документи, земельні акти. Люди протестують не через захоплення землі, а через бажання збудувати там спорткомлекс. Особисто для мене закритий комплекс кращий, аніж відкритий, бо буду менше чути галасу зі стадіону", - запевняє Богдан Лесюк.

На фото - мурований паркан Богдана Лесюка, що межує зі стадіоном

Натомість начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування Івано-Франківської обласної ради Анатолій Прокопів сумнівається, що власники сусідніх ділянок мають документи на землі стадіону. Мовляв, приватизувати могли тільки до межі, але не за нею.

"Ділянка закріплена за обласною ДЮСШ і має відповідний державний акт, датований 1996 роком та всі установчі документи. На той час не передбачалось ніякого кадастрового номеру.  Але на підставі рішення облради, яке виносилось на розгляд 8 грудня, ми мали би це все робити - відновити межі земельньої ділянки на місцевості, погодити їх з сусідніми землекористувачами та міською радою. Щодо схеми та порушення меж, то у нас лише була попередня нарада. Директор ДЮСШ справді озвучував інформацію про самовільне захоплення землі. Та про це можна буде казати, коли документи будуть приведені у відповідність до законодавста. Плануємо зробити вже в 2018, незалежно від того, чи буде прийнято рішення про будівництво спорткомплексу", - пояснює посадовець.

Питання, чи зводитимуть тут спортивний коплекс наразі залишається без відповіді. Втім, очевидно, що на громадських слуханнях, які мають відбутись вже завтра о 14-й в облдержадміністрації, мешканці району виступатимуть проти. Адже їх уже добряче налякали інформлистівками, які розвісили невідомі на сусідніх вулицях.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Джерело
14 грудня 2017, 18:43  Версія для друку   Відправити другу   До закладок   Лист редактору

Якщо ви помітили помилку виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.



Коментарі:
, 14 грудня 2017, 20:01
За знищення стадіону Сича геть!
Відповісти

, 14 грудня 2017, 20:39
Пане сич чи мають люди право які вас та інших керовників вибирали. Щоби вам дати вказівку і щоб ви послухали людей з найблищих вулиць що вони хочуть а що ні.адже ж громада це сила а не ви і пару свободівців.
Відповісти

, 14 грудня 2017, 20:42
Сич будуй парковку з спорт комплексом на стадіоні ..електрон..
Відповісти

Додати новий коментар




Останні новини з категорії Фоторепортаж:
“Шекспір проти Шиллера”: в Івано-Франківському театрі відбувся двобій персонажів з різних епох (фото+відео)
15 грудня 2017, 8:02
Матері дітей-інвалідів хочуть, щоб влада Франківська збільшила їм допомогу
15 грудня 2017, 6:39
Юній прикарпатці необхідна допомога у боротьбі з раком
15 грудня 2017, 2:25
Вони врятували світ: у Франківську вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів аварії на ЧАЕС (фоторепортаж)
15 грудня 2017, 1:09
У Франківську урочисто відсвяткували шосту річницю проголошення Митрополії (фото)
15 грудня 2017, 0:15