This version of the page http://www.business.ua/biznes/item/3713-tsinne-smittia (31.131.22.105) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-07-17. The original page over time could change.
Цінне сміття

100 Бізнес амбасадорів україни Бізнес 100 Історії що надихаютьInvest in New Ukraine

Точка зору бізнесу

  • Леонід Гілевич
    Особливості роботи іноземців в Україні
  • В’ячеслав Мироненко
    Від любові та ненависті до... репутації
  • Юрій Кривошея
    “Торонто-Київ” як приклад тривалої співпраці України та Канади
Вівторок, 19 червня 2018 09:31

Цінне сміття

Як переробка вторсировини захищає корпорацію “Біосфера” від курсових коливань, а Україну — від надлишку поліетилену

Три роки тому корпорація “Біосфера” запустила в Фастові рециклінговий завод “Полігрін”, який займається переробкою відходів поліетилену і поліпропілену. Тут відсортоване сміття очищується, подрібнюється і переробляється у гранули, які далі використовуються для виготовлення пакетів для сміття. Щомісяця “Полігрін” переробляє 500-600 т відходів поліетилену. За три роки корпорація “Біосфера” не тільки стала єдиною компанією в Україні з повним циклом виробництва пакетів для сміття з вторсировини, а й скоротила використання первинної гранули поліетилену в своєму виробництві до 30%.

За словами Ігоря Петрова, керівника бізнес-напрямку Household корпорації “Біосфера”, даний проект — це поєднання приємного з корисним. Гранулу поліетилену для виробництва пакетів для сміття українські компанії купують за кордоном. Нестабільний курс гривні дав імпульс пошуку корпорацією альтернативних шляхів закупівлі сировини. Свою роль зіграла і соціальна складова. 50% всіх побутових відходів в Україні — ресурсоцінні, їх можна використовувати повторно. За даними екоорганізацій, тільки відходів полімерів щорічно викидається близько 600 тис. т, в грошовому вираженні це майже 5 млрд грн.

Переробка поліетилену і використання вторинної сировини у виробництві — звичайна практика для глобальних компаній. Наприклад, в Швеції переробляється близько 98% всіх ресурсоцінних відходів. У скандинавів на державному рівні закріплені норми по використанню вторинної сировини у виробництві, а за неправильне сортування сміття передбачена система штрафів.

“Інновація 2020 р. — це... ідеї для бізнесу, що сприяють не тільки розвитку самої компанії, а й сталому розвитку суспільства. Як показує практика, ресурси нашої планети необмежені — ще кілька років тому нас лякали, що запаси нафти, як непоновлюваного ресурсу, мають свою межу і нас чекає енергетична катастрофа, але вже зараз нашими дорогами їздять електрокари, а людство активно працює над розвитком альтернативних джерел енергії. Питання тільки в правильних ідеях”

“Гарантувати якість вторинної гранули можливо тільки в разі отримання якісної сировини. Культура сортування в Україні тільки формується, відповідальність за якість продукції залежить більшою мірою від професіоналізму співробітників заводу, які налаштовують обладнання в залежності від отриманої сировини”, — каже Ігор Петров.

Незважаючи на складності, “Біосфері” вже вдалося досягти соціального ефекту — це мінус 500-600 т поліетилену на полігонах України щомісяця і збереження природних ресурсів. Корпорація активно підтримує освітні екоініціативи по сортуванню сміття від No Waste Ukraine, виступає генеральним партнером Всесвітнього дня прибирання і розвиває в Україні традицію плоггінгу.

За словами пана Петрова, питання сміття можна перевести з категорії екопроблеми в категорію бізнесу, на якому при правильній побудові процесів можна заробляти. Грамотне сортування і переробка куди ефективніше і екологічніше будь-яких заборон. Зараз споживачам важливо не тільки, який товар виробляє бренд, але і як в компанії відносяться до навколишнього середовища, співробітників, який її вплив на суспільство і навіть наскільки чесно вона поводиться по відношенню до конкурентів. “Круто, що запит на такі ідеї є, — вважає Ігор Петров. — Бізнес мотивований знаходити рішення, які не просто збільшують прибуток, але і завойовують лояльність спільноти”.

Прочитано 771 раз

Похожие материалы (по тегу)

  • ЄБА покращила оцінку інвестиційного клімату України
  • Наступного місяця H&M відкриє свій перший магазин в Україні
  • Мережа довіри
  • Хода перемін
  • “В найближчі 10-20 років інтернет речей перетвориться на інтернет думок”
Другие материалы в этой категории: « “Ми живемо в епоху, коли технології не можуть бути просто теоретичним трендом” “Заправка” електромобіля за 15 хвилин »
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Наверх

ШАРЖІ 
НОВИНИ компаній
  • Понеділок, 16 липня 2018
    Реєстр «чорних підприємців»
  • П'ятниця, 13 липня 2018
    ORGANIC farming tour
  • П'ятниця, 13 липня 2018
    Світові та українські лідери думок виробили план на завтра – Комюніке Форуму Ukrainian ID
  • П'ятниця, 13 липня 2018
    Укргазбанк заявив про використання арештованого майна київськими забудовниками – ЗМІ
  • Вівторок, 10 липня 2018
    Международные криптоэксперты соберутся на блокчейн-конференции в Киеве
ДІЛОВИЙ календар
« July 2018 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
КОЛУМНІСТИ БІЗНЕСУ

Стати колумністом

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з найцікавішими та актуальними матеріалами.