Гори для всіх

28 Січня 2015 Друкувати цю новину

Саме так можна назвати перебування на Західному реабілітаційно-спортивному центрі НКСІУ

В чудовій природньо-рекреаційній зоні, з унікальними кліматичними умовами та ландшафтом створений і активно функціонує сучасний реабілітаційний центр, де можуть відновлювати свої функціональні можливості різні категорії людей з інвалідністю. Крім іншого – це суперсучасний спортивний заклад, де крім паралімпійських та дефлімпійських, проводяться на найвищому рівні тренування та змагання федерацій зимових видів спорту.

Чудова природньо-рекреаційна зона, з унікальними кліматичними умовами та ландшафтом

Центр розташований на території села Верхнє Турківського району', знаходиться на відстані 2 км від залізничної станції Сянки (найбільш високогірна станція в Україні) й, незважаючи на те, що продовжує розбудовуватися, є сьогодні унікальним реабілітаційно-спортивним об’єктом України та Східної Європи.

Ця база розглядається як один із перспективних об’єктів для реалізації стратегічного напрямку розвитку спортивної та туристичної інфраструктури області проекту «Олімпійська надія - 2022».

Центр розмістився на 189 га площі . Будівництво розпочали 2006 року та коштувало державі 160 млн. грн. Центр вводився в експлуатацію у дві черги.

Перша черга відкрилася 21 січня 2010р.  Й проведено перші навчально-тренувальні збори з лижних перегонів та біатлону паралімпійської збірної команди України. База продовжує розбудовуватися, але вже сьогодні слугує як важливий об’єкт олімпійської та паралімпійської підготовки збірних команд України з зимових видів спорту.

Перша черга відкрилася 21 січня 2010р.

15 січня 2015 року відкрито другу чергу будівництва Західного реабілітаційно-спортивного центру. Зокрема відкрито новий житловий корпус на 200 ліжкомісць. Також тут розташований конференц-зал, їдальня, комплекс саун, пральня.

15 січня 2015 року відкрито другу чергу будівництва Західного реабілітаційно-спортивного центру

У будівлі є спеціально обладнані ліфти для людей з інвалідністю, усі україномовні написи дубльовані англійською мовою та шрифтом Брайля. Спортсмени тренуються на сучасному обладнанні.

15 січня 2015 року відкрито другу чергу будівництва Західного реабілітаційно-спортивного центру

На території центру збудована сучасна лижна траса та двокілометрова канатна дорога, які є одними з найкращих у Європі і відповідають всім вимогам для прийняття Кубку світу.

Двокілометрова канатна дорога

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, президент Національного комітету спорту осіб з інвалідністю України Валерій Сушкевич назвав Західний реабілітаційно-спортивний центр високим досягненням України. Він також зазначив «Саме тут будуть здійснювати надзвичайні гуманітарні і величні справи для українського народу. Саме тут буде джерело перемоги українського спорту».

Паралімпійська збірна уже довела, що цей центр є унікальним і необхідним для перемог на Зимових Паралімпійських іграх. Вже сьогодні діти з інвалідністю зі Сходу пройшли реабілітацію у центрі. Також уже підготовані програми реабілітації воїнів АТО, які у середовищі паралімпійців, дефлімпійців готові розпочати нове життя.

Починаючи вже з 1 лютого, Західний реабілітаційно-спортивний центр буде приймати перших бійців і ветеранів АТО.

За словами Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова: «Це фантастичний та унікальний об'єкт, яким Україна може пишатися, бо він відповідає всім європейським стандартам реабілітації людей з обмеженими можливостями. Тут буде також проходити реабілітація воїнів АТО засобами спорту. Вже з першого лютого центр готовий приймати перших бійців і ветеранів АТО, є тут і унікальні тренажери, наприклад такий, що може навчити кататися на лижах людей з інвалідністю».

А що говорять про центр активісти громадського руху людей з інвалідністю:

Неля Ковалюк, Голова Житомирської обласної громадської
організації осіб з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.»

«Гори для всіх. Саме так можна назвати моє перебування на Західному реабілітаційно-спортивному центрі НКСІУ. Ми мали щастя побачити і відчути комфорт зимової паралімпійської бази в Карпатах. Я, як людина з інвалідністю, вперше, за двадцять шість років свого «спинального» життя у візку, спробувала кататись на лижах – бобах. Це надзвичайне відчуття і видовище, яке неможливо порівняти ні з чим! Вже багато років мріяла відвідати зимовий курорт, пристосований для людей, які пересуваються на інвалідних візках. Це могла б бути Швейцарія або Австрія, але то були лише мрії. … Але мрії збуваються, і ми тут….   Це те, що надає наснаги для життя і діяльності…..

Неля Ковалюк, інв. 1 групи,

пересувається на візку,Голова Житомирської обласної громадської

організації осіб з інвалідністю «Молодь. Жінка. Сім’я.»

Валентина Добридіна, Голова Чернівецької обласної громадської
організації осіб з інвалідністю-візочників «Лідер»

«Якщо б 18 років назад, коли я отримала травму та опинилася в інвалідному візку мені сказали, що я буду їздити на лижах – ніколи б не повірила. Сьогодні перебуваючи в Західному реабілітаційно-спортивному центрі я усвідомила, не має нічого неможливого.

Передати почуття та емоції, що переповнюють мене в середині – не просто. Це гордість за себе і Україну, впевненість, радість, пізнання чогось нового і колись недосяжного, а головне - це теплі та щирі слова вдячності Валерію Михайловичу Сушкевичу за все це».

Валентина Добридіна, інв. 1 групи,

пересувається на візку, голова Чернівецької обласної громадської

організації осіб з інвалідністю-візочників «Лідер»

«Перебуваючи в Західному реабілітаційно-спортивному центрі з сином Артемом хочемо поділитися своїми враженнями.

Артему 29 років, він інвалід-візочник 1-ша групи з дитинства, тут вперше в житті покатався на лижах-бобах і відчув себе людиною, яка не зважаючи на свої обмежені фізичні можливості може почувати себе рівною із здоровою людиною. Тут в центрі все пристосовано для таких людей: приміщення облаштовані ліфтами, пандусами, санвузол обладнаний всіма зручностями для людей такої категорії. Артем почував себе тут на одному рівні зі здоровою людиною. Ми батьки, також,  спокійно могли відпочити. Адже для нашої сім’ї неможливо поїхати з дитиною на відпочинок разом, бо немає зручностей для людей на візках. Тут дуже доброзичливий і уважний персонал – всі допомагали нам. Наш Артем щасливий, щасливі і ми – батьки…»

Малаховський Олександр, батько,

Малаховська Вікторія мама, м. Вінниця

Нікітіна Марія, м. Чернівці

 «Передати всю повноту емоцій від пережитих почуттів просто не вистачає слів. Будучи візочником з самого дитинства я мабуть могла лише мріяти про катання на спеціальних лижах «бобах», які є тут, в Західному реабілітаційно-спортивному центрі. Я змогла вкотре переконатися в тому, що все можливо!  Це унікальне місце де люди з інвалідністю разом з олімпійцями та паралімпійцями можуть почувати себе на рівних.

З величезною подякою та надією на те, що цей Центр буде працювати та оздоровлювати нас багато, багато років».

Нікітіна Марія, м. Чернівці.

 «Моєму синові, Василю, 29 років, він має розлади психіки та розумову відсталість. Вперше в нашому житті нам пощастило побувати в такому казковому місці. Моя дитина вперше мала змогу стати на лижі і при допомозі реабілітолога покататися на них. А ще нам дуже сподобався тренажерний зал, в який мій син ходив із задоволенням. Перебуваючи в центрі ми відчули турботу, доброзичливе ставлення персоналу і комфортне перебування тут. Маємо мрію, щоб таких закладів було більше і хоч би ще один раз тут побувати…»

Щуренко Наталія, мама, м. Вінниця

 «Ми представники Житомирської україно-італійської школи «Всесвіт», яка багато років тому взяла навчатись учня, що пересувається на інвалідному візку. Несвідомо для себе, запровадила інклюзивну освіту. Наразі в школі найбільше серед шкіл України, навчається дітей з інвалідністю різних нозологій.

Перебування на паралімпійській базі, стало для нас цікавим і корисним. Досвід, здобутий за ці дні, ми зможемо використовувати для роботи з нашими дітьми з інвалідністю та членами їх родин. Організація спортивного відпочинку, дозвілля і спорт, приклад паралімпійців, спілкування з ними, є дуже корисним і важливим. Найбільше здивувало і потішило те, що дитина з інвалідністю, яка ще вчора була на індивідуальному навчанні, сьогодні, завдяки центру і тренеру - паралімпійський чемпіон.

В майбутньому, ми плануємо перебування в паралімпійському центрі в Карпатах, наших дітей з інвалідністю разом з однокласниками, членами їх родин, хочемо показати приклад гідного життя в нашому суспільстві, тобто життя на рівних».

Марія Левченко, Євген Кравчук,

керівники україно-італійської ЗОШ «Всесвіт», м. Житомир

Владислав Добрыдин, Черновицкая обл.

«Западный спортивно-реабилитационный центр - есть достояние всей Украины. Он дает уникальную возможность заниматься спортом и физкультурой людям с ограниченными возможностями.

Я, Владислав Добрыдин вот уже 14 лет передвигаюсь на инвалидной коляске. Если бы не не этот центр, неизвестно появилась бы у меня в жизни еще возможность попробовать себя в лыжном спорте.

Западный СРЦ стирает ограниченные возможности. В Центре вместе со спортсменами с инвалидностью я также увидел здоровых спортсменов из сборной по лыжам и академической гребле. Эти молодые люди будущее Украины».

Владислав Добрыдин, Черновицкая обл.

Олег Лепетюк, Голова Харківської обласної громадської організації незрячих юристів

«Після знайомства з ресурсами Центру одразу виникло декілька потужних вражень. По-перше, відчуття системного підходу до питання фізкультурно-спортивної реабілітації осіб з інвалідністю. Запущена в експлуатацію друга черга «Центру» вражає універсальністю використання особами як на етапі початкової реабілітації, так і на етапі здобуття високих досягнень у параолімпійському спорті.

Я на собі відчув, як незрячий може вперше стати на лижі і на рівні з іншими має можливість радіти руху лижнею. Компетентний персонал може забезпечувати виконання різних завдань як і повернення до активного життя осіб, що знаходяться у стані поновлення після отриманих поранень або травм, так і  забезпечувати повернення до активного життя осіб з інвалідністю, які відчувають себе ізольованими від суспільного життя.

По-друге, центр може стати чи не єдиним місцем в Україні, де особи з інвалідністю різних нозологій зможуть отримати якісну державну послугу з фізкультурно-спортивної реабілітації.

Центр одразу приваблює своїми краєвидами, які є невід’ємною частиною формування у людини позитивного сприйняття оточуючого. Поринаючи у світ гір, лісу снігу, привітного ставлення, починаєш забувати про свої фізичні недоліки і наповнюєшся бажанням працювати на благо того суспільства, яке створило таке благо.

Я мав можливість порівняти  організацію процесу із створення західного «Центру» із створенням «Центру паралімпійської підготовки та реабілітації «Україна» у м. Євпаторії.

Спільним є те, що ідеологія створити для осіб з інвалідністю сучасні і якісні умови для розкриття фізкультурно-спортивного потенціалу, яка була застосована при створенні Євпаторійського центру, відчувається і у Західному «Центрі».

Хочеться вірити, що те, що було запланованим при створенні центру, знайшло гідну підтримку з боку державних органів та є передумовою для надання реабілітаційних послуг багатьом українцям, які  мають інвалідність. Процес створення подібного Євпаторійському центру, є прикладом ефективного та раціонального використання бюджетних коштів, розумного та цільового.

Олег Лепетюк, інв. 1 групи, тотально незрячий,

Голова Харківської обласної громадської організації незрячих юристів

На переконливу думку, тут в ЗРСЦ вже втілено європейські принципи забезпечення рівних прав та можливостей, де особа з інвалідністю почуває себе повноцінною людиною.

Прес-служба НАІУ

  Категорія:
ЖиттяНовини НАІУ
дивитися більше новин

Схожі новини

написати коментар

2 коментарів

  1. Січень 11, 17:12 #1 Микола

    Скажіть будь-ласка чому не працює підйомник і сніг вроді є чи він призначений тільки для краси адже багато бажаючих є приїхати на відпочинок

    Reply to this comment
  2. Січень 11, 17:14 #2 Микола

    дуже просимо Вас щоб запрацював підйомник

    Reply to this comment

Додати коментар

Напишіть відгук Cancel reply