This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=694 (185.104.45.20) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-07-01. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

КВАРТИРИ ЗНИКАЮТЬ З ПЕРШИХ ПОВЕРХІВ
13 квітня 2017

Сьогодні більшість нових ЖК проектуються без житлових приміщень на перших поверхах - їх місце займають комерційні площі. Таким чином, забудовники вбивають відразу двох зайців - вирішують проблему менш ліквідних квартир і розширюють внутрішню інфраструктуру. Навіть другі поверхи користуються невеликим попитом, тому й реалізовувати їх доводиться на 10-15% дешевше. З досвіду членів Конфедерації будівельників України, якщо не знаходиться специфічний покупець з вимогою низького поверху (по віковим міркуванням, зручності), то продаються такі квартири досить складно і довго. Куди вигідніше для забудовника запланувати на перших поверхах офіси, магазини, салони краси та інші об'єкти сфери обслуговування, розширивши або навіть сформувавши, таким чином, інфраструктуру комплексу, що стане додатковою перевагою для ухвалення рішення про покупку квартири. Наприклад, в нових житлових комплексах працюють невеликі магазини і великий супермаркет, банківське відділення, салон краси, дитячий сад, школа англійської мови, медичний центр і аптека.

Деякі забудовники ще на етапі розробки концепції приділяють велику увагу облаштуванню внутрішньої інфраструктури. Орендарі підібрані таким чином, щоб максимально задовольнити потреби мешканців і розмістити всі необхідні для комфортного життя об'єкти в крокової доступності.

Крім того, норми ДБН 360-95 не дозволяють розміщення житлових перших поверхів в межах «червоних ліній», що вносить суттєві корективи в майбутні проекти.

Член Ради директорів Конфедерації будівельників України компанія «ТММ» була однією з перших, яка відмовилася від житлового фонду на перших поверхах. І якщо раніше це було застосовано до житла більш високого класу, то сьогодні такі приклади можна спостерігати і в житлових комплексах економ- і комфорт-класу. У ЖК бізнес- і преміум-класу все частіше замість комерційних площ проектують презентабельні вхідні групи з просторими лобі, які підвищують статусність будинку і його інвестиційну привабливість.

У зв'язку з тривалою кризою в Україні знижується ділова активність, що провокує падіння попиту на комерційну нерухомість. Оскільки нішу комерційних площ в житлових комплексах заповнив дрібний бізнес, якому зараз працюється досить складно, багато девелоперів, вважаючи, що реалізувати житлову нерухомість простіше, ніж комерційну, приймають рішення про збільшення обсягу житла на перших поверхах. Але важливо пам'ятати, що конкуренція на ринку сьогодні величезна, і щоб виділитися серед маси пропозицій, крім ціни, якості будівництва і репутації забудовника, покупцеві необхідно запропонувати щось більше, ніж квадратні метри. В майбутньому тільки комплекси, побудовані за принципом «місто в місті» будуть затребувані у покупців.

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua