This version of the page http://rozvytok.in.ua/3374-2016-06-25-3374 (185.68.16.25) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-14. The original page over time could change.
Рада Європи надасть експертну оцінку перебігу децентралізації в Україні — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Рада Європи надасть експертну оцінку перебігу децентралізації в Україні

Цього тижня представники держав-членів Ради Європи провели фаховий огляд стану і перспектив реформування місцевого самоврядування, територіальної організації влади та децентралізації в Україні. Протягом двох днів делегація провела більше 10 зустрічей з різними групами українських стейкхолдерів/заінтересованих сторін, зокрема з народними депутатами, керівництвом залучених міністерств та всеукраїнських асоціацій. За результатами цих дискусій європейські експерти найближчим часом нададуть Мінрегіону, як координатору реформи, письмовий фаховий огляд «Секторальна децентралізація в Україні», де міститимуться оцінка стану децентралізації в країні та рекомендації щодо її подальшого впровадження.

«Перш за все, вас треба привітати з тими успіхами, яких вже досягнуто. Ми побачили багато позитивного щодо об’єднання громад, фінансового стимулювання цього процесу. Вдалою вважаємо фіскальну децентралізацію, яка дозволила збільшити місцеві бюджети в середньому на 42 %. Це важливі кроки в правильному напрямку», — зазначив Даніель Попеску, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації (Рада Європи), під час підсумкової нарада у Мінрегіоні.

«Ми чули різні позиції щодо майбутніх змін до Конституції України в частині децентралізації. Вважаємо за правильне, що Уряд, не чекаючи прийняття відповідного законопроекту в Парламенті, робить реформу в межах чинної Конституції, але все ж не забуває нагадувати народним депутатам про необхідність цих змін. Сподіваємося, політичний консенсус буде знайдено», — сказав Даніель Попеску.

При цьому він підкреслив, що попри спільну зацікавленість у проведенні децентралізації, яка декларується більшістю міністерств, ще багато чого треба вирішувати: питання структури і компетенції районів, нагляду за законністю рішень і дій органів місцевого самоврядування, чіткого розмежування повноважень, ресурсів і відповідальності між рівнями місцевого самоврядування, між центральною і місцевою владою, ефективної співпраці між міністерствами, урядом і парламентом, міністерствами і всеукраїнськими асоціаціями, подальшого стимулювання громад і регіонів до розвитку тощо.

У свою чергу, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода подякував європейським колегам за попередні зауваження. «В демократичній державі дискусія серед населення, органів місцевого самоврядування і представників центральної влади щодо тієї чи іншої реформи, а там більше, коли це стосується змін до Основного закону – нормальне явище. І тому для нас дуже важлива підтримка міжнародних партнерів, ваша неупереджена думка щодо перебігу децентралізації в Україні, яка демонструє реальний стан речей без надмірних емоцій і викривлень, бо ґрунтується лише на фактах і чітких оцінках ефективності дій та процесів, що відбуваються в Україні», — зазначив В’ячеслав Негода.

24.06.2016

За матеріалами Веб-сайта Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

 

 

Twitter

Актуально

Проект Закону щодо децентралізації владних повноважень у сфері земельних відносин потребує доопрацюванняДетальніше... Інтерв’ю Володимира Гройсмана "5 каналу" на тему «Зміни до Конституції щодо децентралізації: що передбачає президентський законопроект і яка процедура його прийняття»Детальніше... Міфи про Конституцію та насправдіДетальніше...

Нове в розділі "Законодавство"

Обговоріть на форумі

  • Запобігання корупції в органах місцевого самоврядування
  • Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади
  • Застосування земельного законодавства у діяльності органів місцевого самоврядування
  • З питань повноважень органів місцевого самоврядування щодо екологічної політики
  • Виборче законодавство та локальна демократія участі

Нове в бібліотеці

Конкурси

ВАКАНСІЯ! Програма «U-LEAD з Європою» оголосила конкурс з відбору радників з юридичних питаньДетальніше... УВАГА! Асоціація оголошує вакансії на проведення низки навчань, документи приймаються до 25 листопадаДетальніше... Розпочався конкурсний відбір проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу Детальніше...

Нові обговорення

  • No posts to display.