This version of the page http://www.mediaport.ua/botakie (192.95.32.151) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-10. The original page over time could change.
БОТАКЄ - MediaPort
Имя

БОТАКЄ

Тарас Прохасько

Из цикла текстов «Бо так є» (*pdf).
 

17.12
 

У дитинстві цього ніхто не розуміє. У дитинстві це сприймається як дивна слабість батька. Дитина не може усвідомити, як можна намагатися розтягнути ніч, адже діти часом не можуть дочекатися завтра. Діти встають рано і хочуть лягати спати якнайпізніше.

Так само у ранній молодості. Видається, що медичні свідчення про необхідність сну є бздурами. Але потім...

Потім несподівано настає момент, коли починаєш розуміти, що єдине, чого тобі ніколи не вистачатиме найближчі кількадесят років, – це сон.

Ти ще можеш працювати ночами, ще можеш удень після неспання зібратися із силами і бути працездатним. Ти можеш навіть, будучи страшенно змученим, раптом вирішити не лягати спати, коли є така можливість, а подивитися вартісне кіно, почитати якусь книжку, попити з приятелями, покохатися. Однак усього цього ентузіазму вистачить ненадовго.

Бо коли тобі вже досить років, але ти ще не старий, то кілька годин спання – твій скарб, зайва година – розкіш, а півдоби сну – нав’язлива мрія. Адже лише тут ти можеш перебути паузу між наскоками довжелезного списку аґресорів. Тобі навіть не конче потрібні сни. Хоча сни виявляються найкращим, що ти можеш отримати на цьому відтинку життя, тобі досить провалля.

Як оточений пастками звірок, ти повільно пробираєшся до ліжка і зникаєш у норі. У темряві, глибині, щільноті й тісноті. Ти залюбки стаєш їжаком, кротом, земноводним, личинкою, які не тямлять, що робиться довкола. Ти прагнеш повернутися в тепло і стислість, які віддалені навіть від дитинства. Туди, де впертя в стіни рівнозначно щастю. Де можеш бути, існувати у формі цибульки, або кореня, або насінини.

І тоді лиш одне тебе непокоїть – що завтра знову буде день. Що тебе освітлять, оросять і розігріють. Уранці в тебе буде кілька хвилин наймрійливішої радості, ти перебуватимеш у всіх стадіях вибуху – включно з моментом тиші, включно з розтисканням і стисканням повітря. Бо кілька хвилин ти знатимеш, що вже майже не спиш, але ще можна.

Кілька найнаповненіших життям хвилин перед тим, як відкриються очі і ти подякуєш Богові за те, що знов побачив світло.

Desiree Dolron, "Gaze"

Редактор: 
Зураб Аласания
Теги: 
Тарас Прохасько
,
рассказы

Фото

9 мая на Мемориале Славы в Харькове. Фоторепортаж

Видео

В Харьковской области пытались похитить россиянина — СБУ

#mediaport_ua
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке автору, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Вы также можете отправить свой комментарий.