This version of the page http://www.mediaport.ua/krim-dorogo (192.95.32.151) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-06-01. The original page over time could change.
Крим. Дорого - MediaPort
Имя

Крим. Дорого

RU  ENG  UA

Захід загрожує подальшими санкціями, якщо Росія приступить до офіційної анексії Криму. У цьому немає ніякої необхідності. Криза вже обійшлася Росії в 187 мільярдів доларів і майже повністю зруйнувала надії на економічне зростання цього року. За оцінками Business New Europe*Журнал, що розповідає про бізнес, фінанси та політику. Єдине видання англійською мовою, яке охоплює всі 30 країн «нової Європи» — Центральної, Східної та Південно-Східної Європи, а також країни колишнього Радянського Союзу., подальший вплив кризи може до кінця року довести витрати до 440 мільярдів доларів — і це перш, ніж Захід втратить хоча б один цент на санкціях.

Рішення російського президента Володимира Путіна відправити армію до Криму — грандіозний автогол по відношенню до російської економіки. Це був рік, коли Росія припускала, що може вибратися з наслідків кризи 2008 року і «подорожчати» на 3,5 %. Тим не менше, — і це було очевидним ще до того, як перший солдат видерся на вантажівку, — військове вторгнення в Україну буде не лише коштувати шалених грошей, але й завдасть величезних економічних збитків і без того крихкому інвестиційному клімату.

«Незалежно від реакції Заходу на Кримську кризу, економічний збиток для Росії буде великим. По-перше, це прямі витрати на військову операцію, а також витрати на підтримку влади Криму і вкрай неефективної економіки півострова, яка роками субсидувалася урядом України», — написав у своїй свіжій статті висланий з країни російський економіст Сергій Гурієв.

У цьому матеріалі Business New Europe спробував підсумувати збитки вже нанесені Кримським кризою і ймовірно оцінити, в яку суму вона обійдеться до кінця року. І хоча багато з наведених нижче оцінок — предмет для дискусії, абсолютно ясно, що Росія завдала власній економіці куди більш істотний удар, ніж міг би розраховувати Захід, використовуючи у вигляді покарання санкції, подібні тим, що були застосовані до Ірану.

Чого це коштувало досі

Як тільки в лютому російські військовослужбовці з'явилися на вулицях міст улюбленого курорту Східної Європи, російський фондовий ринок обвалився, втративши в один день 15 %, які оцінюються втратою не менше 55 мільярдів ринкової капіталізації, спровокованої одним сумнівним розчерком пера. Після того, як Майдан привів новий уряд у Києві, найбільші розумники очікували, що Росія відкличе строкову позику в 15 мільярдів доларів, раніше обіцяну Україні, і, можливо, застосує деякі економічні контрзаходи. Демонстрації сили і зброї не очікував ніхто.

Проміжний підсумок : 55 мільярдів доларів.

Фондові інвестори ще до Кримського кризи і так вже були вибиті з колії нестійкістю ринку, з щотижневими втратами у розмірі 130 мільйонів доларів (за даними Emerging Market Value Portfolio). Тепер, схоже, повернення, тільки зростуть: будемо вважати, що це буде близько одного мільярда за весь рік до дати повернення грошей фондам.

Проміжний підсумок : 56 мільярдів доларів.

Цей мандраж прискорить і стікання капіталу, який російський Центробанк мріяв цього року якраз уповільнити. За оцінками влади, в січні країну «лишили» 17 мільярдів доларів — це стільки ж, скільки за аналогічний період минулого року. Але головний економіст Renaissance Capital*Провідний інвестиційний банк, чия діяльність зосереджена в Росії, Центральній та Східній Європі, Африц , Азі , а також на інших високоперспективних ринках, що розвиваються і «прикордонних» ринках. Компанія також пропонує клієнтам доступ на ці ринки через фінансові центри Лондона і Нью -Йорка. Чарльз Робертсон вже підрахував втрати за весь перший квартал, — стукання склало 50 мільярдів доларів.

Проміжний підсумок: 106  мільярдів доларів.

Побічний ефект стікання капіталу — падіння рубля. Він уже впав на 10 % з моменту початку військових дій. Росіяни почали панікувати ще в грудні, коли після ажіотажного попиту на рубль в попередні місяці, населення з рекордною швидкістю почало конвертувати рублі в долари — лише за грудень близько двох мільярдів доларів. З нового року ця сума в цілому склала 6 мільярдів доларів. А в березні цей процес ще більш прискорився і Центробанк Росії був змушений витратити на підтримку рубля вже 11 мільярдів доларів.

Проміжний підсумок : 117 мільярдів доларів.

Причому, втрата всіх цих грошей економікою Росії трапилася ще до того, як РФ витратила хоч копійку безпосередньо на проведення військової кампанії, яка вже зараз оцінюється в 50-70 мільярдів доларів — тобто більше, ніж коштували Олімпійські ігри в Сочі. Поки російські солдати — за деякими оцінками до 60 тисяч осіб — продовжують концентруватися біля кордонів України, витрати будуть зростати з кожним днем .

Проміжний підсумок : 187 мільярдів доларів.

Чого це коштуватиме до кінця року

Цей «рахунок» — тільки верхівка айсберга. Навіть якщо Євросоюз і новий уряд України, який привів Майдан, підпишуть угоду сьогодні, наслідки шоку, що його отримав Захід від дій Путіна, будуть відчутні весь рік, якщо не довше.

Найбільш очевидними прямими витратами Кремля від поглинання Криму Росією будуть витрати на підтримку життєдіяльності цього регіону. Кремль уже відзвітував, що направив 440 мільйонів доларів готівкою, щоб допомогти Криму пережити тимчасові труднощі. А російська газета «Ведомости» оцінює річні витрати на субсидії, пенсійні виплати і так далі в три мільярди доларів.

Путін чудово знає, чого варта підтримка «нездорових» регіонів: Російські гранти складають 70 % щорічного бюджету Абхазії вже протягом декількох років. Половина цих грошей осідає в кишенях місцевих «еліт». Навряд чи в Криму буде інакше.

Проміжний підсумок : 190 мільярдів доларів.

Втім, витрати на підтримку життєдіяльності Криму, найменший предмет для хвилювань Кремля. Як тільки «осяде пил», увага неминуче зосередиться на катастрофічному стані української економіки: країна — банкрут, і на межі колапсу. Україні потрібна допомога розміром в мільярди доларів, щоб залишитися на плаву.

Частина найбільших російських банків можуть постраждати через ці ризики української економіки, як безпосередньо, так і через свої дочірні компанії, — за оцінками Moody's Investors Service*Міжнародне рейтингове агентство. Займається присвоєнням кредитних рейтингів, дослідженнями та аналізом ризиків. В агентстві працює понад 4500 експертів у 26 країнах світу., більш-менш точна сума втрат — 30 мільярдів доларів. Більше половини цього дефіциту (17,4 мільярдів доларів) припадає на дочірні компанії, деякі з яких, або навіть всі вони, можуть бути втрачені в разі обвалу банківського сектора. Більш того, якщо Євросоюз «візьме» Україну, не факт, що Росія не прискорить цей обвал навмисно.

Торік Росію «покинули» 63 мільярди доларів, цього року майже стільки ж утекло до кінця березня. У 2013 році Центробанк РФ витратив в цілому 30 мільярдів доларів, захищаючи національну валюту. Цього року стікання капіталу імовірно злетить до 130 мільярдів доларів, вважають експерти Goldman Sachs*Один з найбільших в світі комерційних банків, що є фінансовим конгломератом. Здійснює операції з цінними паперами: торгівля акціями російських і закордонних емітентів, державними, муніципальними та корпоративними облігаціями, номінованими в різних валютах, за свій рахунок і за дорученням клієнтів., це означає, що Центробанк повинен буде подвоїти вливання до 60 мільярдів доларів, щоб забезпечити хоча б відносну стабільність валюти.

«Ахіллесовою п'ятою російської економіки залишається виведення російського капіталу за кордон у відповідь на будь-які потрясіння. Ми також вважаємо, що будь-які санкції чи навіть загроза санкцій будуть в кінцевому рахунку спрямовані на ці потоки» , — зазначають в Goldman .

Проміжний підсумок : 283 мільярди доларів.

Витікання капіталу буде і далі послаблювати рубль, що, в свою чергу, збільшить витрати бюджету. Рубль цього року вже впав на 10 %, а за оцінками Renaissance Capital майбутнє падіння вартості рубля додасть до державних витрат ще 10 мільярдів доларів.

Проміжний підсумок : 293 мільярди доларів.

Вторгнення в Крим для лідерів російського бізнесу було таким же шоком, як і для політиків Брюсселя чи Вашингтона, і це зачепило інтереси внутрішніх інвесторів. Росія відчайдушно потребує збільшення довготривалих інвестицій, якщо вона хоче зберегти шанси на зростання економіки цього року. Але інвестиції вже загальмувалися минулого року, а тепер, коли мова йде про війну, капітани російського бізнесу ще менш схильні вкладати гроші, ніж раніше. Довгострокові інвестиції в російську економіку в 2013 році в цілому склали 2,33 трильйона рублів ( 77,7 мільярдів доларів), проте, згідно з прогнозом Bank of America Merrill Lynch*Американський фінансовий конгломерат, який надає широкий спектр фінансових послуг приватним та юридичним особам, найбільша банківська холдингова компанія в США по числу активів, займає 3 місце серед найбільших компаній світу за версією Forbes., ці інвестиції в активах тривалого користування до кінця 2014 року зменшаться на 3,3 % або на 2,33 мільярда доларів.

Проміжний підсумок : 295 мільярдів доларів.

У 2013 році Росія залучила колосальні прямі іноземні інвестиції у розмірі 94 мільярди доларів, що зробило її — згідно опублікованому в лютому рейтингу UNCTAD*Орган Генеральної Асамблеї ООН, основними завданнями якого є сприяння розвитку міжнародної торгівлі, рівноправне, взаємовигідне співробітництво між державами і вироблення рекомендацій, принципів, організаційно-правових умов і механізмів функціонування сучасних міжнародних економічних відносин. — третім за величиною в світі одержувачем зарубіжних прямих інвестицій. (Хоча великий шматок цих інвестицій був частиною операції TNK- BP і «Роснефти»).

Але якщо російські інвестори збентежені, можете уявити собі, як себе почувають іноземні бізнесмени? Кілька великих угод похитнулися вже до середини березня.

Знову ж, неможливо підрахувати, скільки операцій з розряду «повинні-були-відбутися» зараз відкладені, але проблеми вже з'явилися і у багатьох помітних спільних підприємств. Шведський автовиробник Volvo в березні заявив, що через ситуацію в Україні, повинен повторно обміркувати співпрацю з російською державною компанією «Уралвагонзавод» (випускає залізничні вагони і танки) з виробництва сучасних бронемашин на суму 100 мільйонів доларів.

Окремим рядком — уже підписана в грудні угода між державним нафтовим гігантом «Роснефть» про продаж підрозділу з торгівлі нафтою компанії Morgan Stanley за сотні мільйонів доларів. Ця операція зараз під сумнівом, і може бути відхилена Комітетом з іноземних інвестицій США .

За умови навіть незначного 20%-ого зниження прямих іноземних інвестицій відносно минулого року, економіка втратить ще 19 мільярдів доларів.

«Значне зниження прямих зарубіжних інвестицій, — які, крім грошей, приносять ще й сучасні технології та управлінські навички, — сильно вдарить по довгостроковому економічному зростанню Росії. А втрата російськими банками та іншими компаніями доступу до американської банківської системи (а, можливо, і банківській системі Євросоюзу) — найжорсткіша санкція застосована до Ірану — може і мати і зовсім руйнівний вплив», — вважає висланий з Росії економіст Сергій Гурієв.

Проміжний підсумок : 314 мільярдів доларів.

Фондовий ринок вже отримав удар, але він може бути «збитий» ще раз . Через побоювання, пов'язані з кризою індекс RTS*Фондовий індекс, основний індикатор фондового ринку Росії. Розрахунок цього індексу виробляється на основі 50 ліквідних акцій найбільших і динамічно розвиваються російських емітентів, види економічної діяльності яких відносяться до основних секторів економіки. в 2008 році опустився на 72,4 %, в ​​2011 році на 21,9 % і в 2013 році на 6,8 %. Прогнози доходів на цей рік і так більш, ніж скромні, але є досить реальний шанс, що замість доходів російські акції знову почнуть падати. Передбачуване мінімальне падіння в 5 % порівняно з аналогічним періодом минулого року, за повний рік знищить ще 50 мільярдів доларів сумарної ринкової капіталізації.

Проміжний підсумок : 364 мільярдів доларів.

Навіть якщо на ринку залишиться уповільнений попит, непрямим збитком може стати скасування серії первинних публічних пропозицій акцій (IPO), які раніше були заявлені, але тепер вже майже точно не відбудуться. Регіональний рітейлер «Обувь России» відклав своє IPO обсягом 55 мільйонів доларів на другу половину року (якщо воно взагалі відбудеться) у зв'язку з галасом. Під сумнівом плани по IPO і у більш великих компаній: рітейлер «Лента», група компаній «Детский мир», німецький гуртовик «Metro» та «Московский кредитный банк» також сподівалися на IPO цього року (і мобілізували 1 мільярд доларів, 440 мільйонів доларів, 1,7 мільярдів євро і 500 мільйонів доларів відповідно), — загальною вартістю 4 мільярди доларів.

Проміжний підсумок : 368 мільярдів доларів.

І це тільки приватні компанії, які бажають бути включеними у котирувальні списки. Держава, в свою чергу, в другій половині цього року збиралося знову запустити програму приватизації, що сповідлилася після того, як вікно для IPO ненадовго відкрилося в другій половині року минулого. Навряд чи зараз іноземні інвестори розщедряться і викладуть мільярди доларів за частку в держкомпаніях. Беручи до уваги, що державний «Ощадбанк» залучив трохи більше п'яти мільярдів доларів від вторинної публічної пропозиції (SPO ) торік, припустимо таку ж суму і в цьому, поза програмою приватизації.

Проміжний підсумок : 373 мільярди доларів.

Привид фінансових санкцій замайорив, як можливе покарання з боку Заходу щодо Росії за агресію в Україні. Але насправді ці санкції малоймовірні, оскільки західні банки значною мірою зав'язані на Росію: згідно з даними Bank of International Settlements (BIS)*Банк міжнародних розрахунків  — міжнародна фінансова організація, у функції якої входить сприяння співпраці між центральними банками і полегшення міжнародних фінансових розрахунків., банки Європи мають в Росії 193,8 мильярдів доларів, банки США — 35,2 мільярда доларів, Японії — 17,2 мільярда доларів, Швейцарії - 8 мільярдів доларів, Південній Кореї — 5,2 мільярда доларів. Якщо Захід заморозить російські активи за кордоном, Росія може легко помститися, відмовившись повертати ці борги.

Крім того, нафтові і газові гіганти «Роснефть» і «Газпром» мають, в цілому, боргів на 90 мільярдів доларів у позиках і бондах в чотирьох державних банках — «Сбербанке», «ВТБ» , «Внешєкономбанке» та «Россельхозбанке», що запозичили ще 60 мільярдів доларів іноземних кредитів. Один із кремлівських помічників уже попередив, що в разі введення фінансових санкцій відносно Росії, ці «організації» можуть відмовитися платити по заставних.

Де Росія вразлива і без всяких санкцій, це в тому, що стосується випуску облігацій. Зовнішній державний борг Росії зараз більш ніж скромний, але її зовнішній комерційний борг в останні роки різко зріс (хоча терміни погашення зараз набагато довгі, ніж у 2008 році): згідно з даними Центробанку, загальний зовнішній борг Росії до 1 січня 2014 виріс до 732 мільярдів доларів, роком раніше він становив 636 мільярдів доларів, а на початку 2008 року — 464 мільярда доларів. При цьому основну частину нових боргів «зробили» державні компанії.

І хоча, «Газпром нефть», що що належить державі, в середині березня отримав синдикований кредит*Кредит, що надається позичальнику щонайменше двома кредиторами (синдикатом кредиторів), які беруть участь у даній угоді в певних частках в рамках, як правило, єдиного кредитної угоди. у розмірі 2,5 мільярда доларів, наданий синдикатом європейських і американських банків, плани інших десяти російських компаній отримати позику в розмірі восьми мільярдів доларів в цьому місяці, за наявними відомостями, сьогодні є невтішними.

Проміжний підсумок : 396 мільярдів доларів.

Водночас, вартість цих облігацій вже істотно збільшилася. Торік спостерігався бум випуску російських облігацій, коли прибутковість впала до 4% для державних і квазі-державних цінних паперів. В останні місяці ставки за облігаціями федеральної позики подвоїлися, подолавши в березні позначку в 9 %.

Знову-таки, важко вгадати вартість облігацій «якою-вона-могла-б-бути». Але, враховуючи що російські корпорації додавали до боргу приблизно по 60 мільярдів доларів на рік протягом останніх п'яти років, і знову ж таки, виходячи з самого скромного 20%-ого зниження випуску облігацій, вартість цінних паперів, які не будуть випущені, може скласти близько 12 мільярдів доларів.

Крім того, приблизна оцінка додаткових витрат по цьому цього запозиченню, може додати, як мінімум, ще три мільярди доларів.

Проміжний підсумок : 411 мільярдів доларів.

Побічний ефект кризи також торкнеться банківського сектору і коштуватиме грошей у вигляді необхідності мати більш високий капітал і у вигляді зростання проблемних кредитів. За словами московських банкірів, корпоративні кредити, зобов'язання за якими виконані не повністю або не в строк, вже збільшилися, і подальше кредитування буде тільки сповільнюватися: Fitch*Міжнародна корпорація, рейтингове агентство. Головне завдання — надання світовим кредитним ринкам незалежних і орієнтованих на перспективу оцінок кредитоспроможності, аналітичних досліджень і даних. наводить дані , згідно з якими , Tier 1 capital*Рівень надійності банку, коефіцієнт використовується для опису достатності капіталу банку. Tier 1 — найсуворіший показник здатності банку впоратися з фінансовим ударом. може бути скорочений на 2 % , що буде коштувати 12 мільярдів доларів. 

Проміжний підсумок : 423 мільярди доларів.

Рівень проблемних кредитів внаслідок зниження темпів економічного розвитку вже виріс, але зараз ця проблема стане ще більш серйозною.

«У світлі передбачуваного економічного спаду, ми прогнозуємо, що неповернення кредитів стане системним і зросте. Наш базовий прогноз оцінює загальносистемний коефіцієнт проблемних кредитів як 8,0%-8,5% цього року, і він може стати вище, якщо теперішня нестабільність триватиме», — кажуть експерти Moody's .

За оцінками «Национальной службы взыскания»*«Національна служба стягнення» (раніше Боргове агентство «Пристав») створено у 2005 році за участю іноземного капіталу. Сьогодні компанія займає лідируючі позиції на російському ринку колекторських послуг. , проблемні кредити становлять 435 мільярдів рублів (12,8 мільярдів доларів). І якщо вони виростуть на ті ж 40% , що і минулого року, це буде втратою ще 5 мільярдів доларів для економіки.

Проміжний підсумок : 428 мільярдів доларів.

Корпоративні кредити також можуть бути зачеплені.

«Існує ризик, що знецінення валюти призведе до загострення негативних тенденцій якості активів в іноземній валюті, які, за нашими оцінками, становлять близько 17 % всього кредитного портфелю, і в основному сконцентровані у корпоративних клієнтів. Близько 50 % цих кредитів — це позики, які не збалансовані з готівковими потоками іноземної валюти, і їм доведеться переплачувати, з причин знецінення рубля», — йдеться у звіті Moody's. Конкретні цифри агентство не приводить, але давайте припустимо, що це буде ще близько п'яти мільярдів доларів.

Проміжний підсумок : 433 мільярди доларів.

Як не дивно, торгівля одна з областей, які, швидше за все, не будуть зачеплені. Не є тайною, що між Росією і Європою існують досить активні торгівельні потоки. Це змушує влади європейських держав, наприклад, Німеччини, так опиратися введенню санкцій щодо Росії. Близько половини російського експорту йде до Європи, і тільки 3 % в США. І навпаки, тільки 7 % європейського експорту йде до Росії (за відсутності американського експорту). Але в грошовому вираженні європейський експорт до Росії більше (264 мільярди доларів) ніж російський експорт до Європейського Союзу (152 мільярди доларів). У підсумку, торгівельні санкції можуть бути відхилені, через те що у Росії є дуже великий кийок в будь-якій торговельній війні.

Що б не сталося далі, криза вже зруйнувала шанси Росії на відновлення економіки цього року. У 2013 році Росія показала вельми прикре зростання в 1,4 %, але аналітики сподівалися, що цей рік буде кращим, і передбачали зростання між 2% і 3,5% протягом всього року. Економічний підйом, очікуваний в минулому році, в цьому вже точно мав настати. Але ні, більше ні. Goldman Sachs, в числі багатьох інших, знизив рейтинг зростання для Росії до 1% ,в кращому випадку (на 14 березня). Інші аналітики припускають, що економіка цього року може навіть впасти. Зниження на 0,5 % може обійтися Росії ще в 10 мільярдів доларів.

Проміжний підсумок : 443 мільярди доларів.

Джерело:  Business New Europe.

Переклад: MediaPort™

Иллюстрація: Хендрік Гольциус (1588)

Редактор: 
Зураб Аласания
Теги: 
США
,
Россия
,
Евросоюз
,
Крым

Фото

9 мая на Мемориале Славы в Харькове. Фоторепортаж

Видео

В Харьковской области пытались похитить россиянина — СБУ

#mediaport_ua
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке автору, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Вы также можете отправить свой комментарий.