Історія

Хрест Байєр

Хрест Байєр у м. Леверкузен, 120 метрів заввишки і діаметром 51 метр, освітлюється 1710 лампами.

Ця величезна конструкція - безпомилковий орієнтир у нічному небі міста Леверкузен. Хрест Байєр - це більше, ніж просто логотип, це найважливіший елемент іміджу компанії та знак світової якості продукції та послуг концерну Байєр.

Технологічна сенсація: найбільший у світі логотип, що світиться

У 1933 році між двома димарями було споруджено перший хрест Байєр

1933 рік - створення першого хреста Байєр.
Після ввімкнення 2200 ламп технологічна сенсація набула завершеного вигляду: 20 лютого 1933 року було введено в експлуатацію перший хрест Байєр. Його діаметр складав 72 метри, завдяки чому він став «найбільшою освітленою рекламою в світі» (за твердженням газети Bergische Post).

Однак цей хрест Байєр світив лише шість років. За день до початку Другої світової війни його було вимкнено заради дотримання правил затемнення. Минуло ще 20 років, перш ніж другий хрест Байєр встановив нові стандарти.

Наступник першого хреста Байєр засяяв над штаб-квартирою Байєр в Леверкузені в 1958 році.

1958 рік - спорудження другого хреста Байєр


2 вересня 1958 року було урочисто відкрито другий хрест Байєр. Його встановили на новому місці, оскільки старий хрест після війни був демонтований і на цьому місці були споруджені виробничі об'єкти. У декількох сотнях метрів від колишнього місцезнаходження хреста була зведена абсолютно нова конструкція. Новий сяючий хрест Байєр поступається своєму попереднику в розмірах. Його діаметр становить лише 51 метр замість 72. Гігантський каркас підтримується 120-метровими сталевими опорами. У 1958 році 1710 ламп в конструкції із загальною вихідною потужністю 65000 ват дозволяли бачити окремі літери з відстані п'ять кілометрів.

2009 рік - хрест Байєр підсвічений за допомогою нових енергозберігаючих ламп


Наприкінці  2009 року хрест Байєр стали висвітлювати нові лампи: 1710 звичайних 40-ватних ламп були виведені з експлуатації і замінені інноваційними світловипромінюючими діодами (LED - light-emitting diodes). Вони дозволяють зберегти більш ніж 80% енергії, що доповнює численні інши ініціативи кліматичної програми Байєр. Нові світловипромінюючі діоди наповнені білим маслом, вони стійкі до змін погодних умов і не забруднюють навколишнє середовище. Штикова оправа надійно утримує освітлювальні прилади на кабелі, що весь час хитається. Наразі хрест Байєр, як і раніше, є відмінним орієнтиром в нічному небі Леверкузена, за винятком щорічних періодів навесні і восени, коли освітлення вимикається з 10 години вечора до 4 години ранку. Причина дуже проста: не заважати поверненню перелітних птахів до місць гніздування і не дезорієнтувати їх світлом.

 

 

  • Хрест Байєр у світі
  • Хрест Байєр - загублено і знайдено

Хрест Байєр у світі

Хрест Байєр, як і сама компанія, представлений не тільки в Німеччині, але й в усьому світі. Наприклад, ще в 1934 році компанія Байєр встановила великий освітлений хрест над входом в Суецький канал. Діаметр хреста становив 20 метрів. Хоча цього рекламного знака в Порт-Саїді більше немає, ідея закріплення образу хреста Байєр у свідомості людей витримала випробування часом. На сьогоднішній день існує більше 47 великих освітлених рекламних майданчиків з логотипом Байєр, у тому числі такі стаціонарні об'єкти, як скульптури, рухомі хрести Байєр і великі написи на зовнішніх фасадах будівель. Перший хрест Байєр за межами Німеччини був споруджений в Барселоні. Сьогодні компанія аналогічним чином представлена в Шанхаї (діаметр хреста: 11 метрів).

Хрест Байєр - загублено і знайдено

Версальський мирний договір, підписаний в 1919 році між Німеччиною та союзними державами, що офіційно завершив Першу світову війну, поклав край планам успішного розширення компанії. Зарубіжні активи Байєр були конфісковані разом з патентними правами і правами на товарні знаки, у тому числі логотип Байєр і препарат Aspirin™, який є критично важливим продуктом. У цей час Управління з розпорядження власністю іноземних громадян продало німецькі патенти в сфері хімічної промисловості всього за 250 000 доларів США, що було важким ударом для «Farbenfabriken». Поміж інше, це означало, що в Сполучених Штатах найменування Байєр стало належати не компанії Байєр, а компанії «Sterling Drug». Лише в 1994 році Байєр повернула собі право на використання імені і логотипу компанії в Сполучених Штатах через придбання північноамериканської компанії «Sterling Winthrop», що виробляла безрецептурні лікарські препарати. Однак через 74 роки ціни значно зросли: Байєр заплатила 1 мільярд доларів за право використання єдиного корпоративного логотипу у всьому світі.

Наш товарний знак: лева замінив хрест

Перший товарний знак Байєр зображував лева з тенетами, в яких був відданий мученицької смерті Святий Лаврентій. Основою для товарного знака став герб міста Ельберфельда, Німеччина, в якому в той час розміщувалася штаб-квартира Байєр. Однак компанія розширювалася, і цей факт вимагав відображення в корпоративному логотипі. До 1886 році таких відносно простих символів вже було недостатньо.

Лев з тенетами (ліворуч). На малюнку праворуч зображено лева, що несе кадуцей, і земну кулю.

Потім до лева був доданий шолом і деякі допоміжні деталі. Для відображення успіху глобальної діяльності компанії в 1895 році логотип був змінений таким чином: лев з крилами і символічний образ меркурійської троянди над земною кулею. Але іноземні клієнти не розуміли сенсу даного образу. Крім того, повну назву компанії - Farbenfabriken vorm. Friedr. Байєр & Co. - було складно вимовити.

Певною мірою це й сприяло введенню в 1904 році другої корпоративної емблеми, хреста Байєр. Цей логотип не лише добре читався на всіх мовах світу, а ще й добре упізнавався завдяки чіткому графічному дизайну. У 1929 році хрест був модернізований і придбав форму, яка сьогодні відома всім.

Новий Байєр - новий хрест

Важливим фактором успіху в конкурентній боротьбі є імідж Байєр в очах громадськості та ринків. Висока впізнаваність бренду Байєр і позитивний образ у свідомості людей часто мають велике значення при прийнятті клієнтом рішення про покупку. Хрест Байєр як товарний знак є найбільш важливим елементом іміджу компанії і грає роль знаку якості продукції та послуг Байєр в усьому світі.

Починаючи с 2002 року, вызуальним символом концерну Байєр  є хрест. Останній раз його оновлювали в 2010 році, додавши свіжих, сучасних кольорів, що символізують інноваційність компанії.