This version of the page http://hub.kyivstar.ua/agrobiznes-v-rezhimi-onlayn/ (52.58.140.11) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-19. The original page over time could change.
Агробізнес в режимі онлайн | Kyivstar Business HUB
RUS
  • Бизнес
  • Акселератор

Агробізнес в режимі онлайн

Вдала інвестиція в сільськогосподарські інновації окупається протягом року

Андрій Гордійчук, голова правління «Сварог Вест Груп», однієї з найбільших агрокомпаній в Україні, розповідає про те, наскільки інноваційним може бути сучасне сільське господарство.

11 років тому Андрій Гордійчук вперше почув від студента-практиканта про точне землеробство — стратегії, яка дозволяє мінімізувати вплив зовнішніх факторів в сільському господарстві. Останні три роки його компанія «Сварог Вест Груп» лідирує за урожайністю в Україні, а за деякими культурами — у всій Європі. Як йому вдалося досягти таких результатів? Голова правління «Сварог Вест Груп» Андрій Гордійчук активно інвестує в сферу IT-та біотехнології. Про інновації, саботажі нових технологій і мріях він розповів в інтерв’ю НВ.

— Які головні інновації Ви запровадили за останні роки у своїй компанії?

— Насамперед вже реалізована на практиці технологія точного землеробства — унікальна операційна система «Арго», наша власна розробка. Вона дозволяє здійснювати управління агробізнесом в режимі онлайн. Live AG (компанія, створена «Сварог Вест Груп» в паритеті з американськими партнерами, розробляє ІТ-рішення для агросектора — НВ) випустила її у 2014 році. ІТ й телеком-інновації в сільському господарстві виводять його на абсолютно новий рівень. Це основа, «скелет», на який можна накладати удосконалення, здатні зробити з сільського господарства не надто ризикований бізнес, а більш керований для пошуку партнерів, використання фінансових інструментаріїв, а також хеджування ризиків. 

— Що заважає впровадженню новацій у сільському господарстві?

— Безвідповідальність і халатність викликають найбільші проблеми. Ти вклався в саму просунуту сільгосптехніку, у тебе налагоджена система елеваторного господарства, краще насіння, генетика, хімія. Але одне неправильне рішення агронома нівелює результат роботи всієї команди. У сільському господарстві людський фактор до винаходу «Арго» був основоположним моментом, навіть важливішим за рішення акціонера.

— Як же Ви вирішуєте проблему людського фактора?

— За цей рік ми вдосконалимо «Арго» і, думаю, на кінець 2016 — початок 2017 року зможемо випустити додаткову опцію цієї системи — «антиагроном». Це «пілотна» гумористична назва прижилася, добре сприймається ринком,особливо власниками інших компаній агробізнесу, тому що непрофесійні люди вже всіх дістали. Є такий олдскульний принцип управління в сільському господарстві, який базується на двох фразах: «з неділі» і «не вродило». Наприклад, коли зробимо? «З неділі» — тобто це не швидке рішення. «Не вродило» — універсальне пояснення низьких показників. «Антиагроном» вже на першому етапі нівелює участь агрономів середнього рівня. А на наступному етапі система штучного інтелекту дозволить повністю виключити цю професію з ужитку бізнесу.

Можливості режиму онлайн ми розвиваємо разом з компанією «Київстар». Ось цей гаджет (вказує на мобільний телефон — НВ) — штучка набагато більш функціональна і оперативна, ніж людина, оскільки у нього нема емоцій при прийнятті рішень. Смартфон з правильним програмним забезпеченням дозволяє в режимі онлайн відстежувати всі зміни: від погоди до витрати палива. Два роки тому ми почали переговори з Петром Чернишовим (президент «Київстару» — НВ) про те, як можна використати «Київстар» в сільському господарстві. Тоді мої слова здивували його, він дивився на мене зі скепсисом. А сьогодні ми працюємо над сучасним проектом, об’єднавши наші розробки, можливості «Київстару» і пластичність цієї великої компанії для інновацій і змін. Думаю, вийде цікава річ, яка може прозвучати у світовому масштабі.

— У чому суть цього проекту?

— Ми повинні стежити за всім, що відбувається в агробізнесі, а також за використанням ресурсів і грошових потоків, зайнятістю персоналу і т. д. «Київстар» може допомогти реалізувати механізм контролю. Створивши спільний проект, ми постараємося змінити концепцію державного контролю за природними ресурсами, виключивши дуже багато позицій корупційної складової. В чому проблема корупції в нашій країні? Це ті ж люди. Ми не перевиховаємо чиновника за короткий період, як би ми не хотіли. Має змінитися покоління. Як в окремо взятому агробізнесі, так і в країні в цілому необхідна жорстка система контролю, але ніяк не людська, тільки технічна. Безумовно, чиновник буде намагатися її саботувати.
Андрій Гордійчук, голова правління «Сварог Вест Груп», однієї з найбільших агрокомпаній в Україні, розповідає про те, наскільки інноваційним може бути сучасне сільське господарство

— Чи легко інновації масштабуються у Вашому бізнесі?

— До 90 % топменеджменту приховано саботують впровадження інновацій. Їм не потрібні нововведення: у них усталений порядок життя, і вони знають, як працювати, щоб не напружуватися. Все нове — це стрес, краш-тест, напруга. Той, хто знає лазівки й «сірі зони», де можна сховатися від контролю, користується ними.

— А як Ви боретеся з внутрішнім неприйняттям змін?

— Мені в цьому плані пощастило — для мене буденність є зоною дискомфорту. Зміни: частина мого життя, мого характеру. Я постійно сперечаюся з партнерами, коли вони пропонують зупинитися й залишитися на тому ж рівні. Не всі можуть витримати мій жорсткий графік, нові ідеї та зміни. Але мене це надихає.

— За останні п’ять років у Вас десятикратно збільшилися вкладення в інноваційні розробки: з $ 150 тис. до $ 1,5 млн на рік. Ці вкладення окупаються?

— Вдала інвестиція в сільськогосподарські інновації окупається протягом року. Дуже швидкий ефект. Наприклад, ми створили онлайн-датчик палива (одна з частин системи «Арго»), витративши $ 100-150 тис. А за рік компанія споживає палива на суму близько $ 7 млн. Ми відразу зменшили споживання на 10 %. Ми не міняли мотори технічно, машини — ті ж, просто впровадили онлайн-систему контролю. Як тільки її встановили, ми не могли знайти водіїв на паливозаправники. Пропонували зарплати на рівні $ 500-700, для простого водія в регіоні це досить високий рівень. Але в цю професію йшли не за зарплатою, а за горезвісними 10 %. Один паливозаправник пропускав, припустимо, на 10 млн грн палива за день, при цьому 1 млн грн він міг інкасувати. Безумовно, не тільки собі. Це ціле ОЗУ: завскладу повинен бути в долі, адже необхідно провести списання. Яка їм різниця, $ 500 зарплата чи більше?

— Які напрями інновацій Ви вважаєте найперспективнішими: нові види насіння, способи обробки землі, М2М, програмні рішення?

 — Для нас немає більш або менш важливого напряму — суть в синергії. Ми вважаємо нашою унікальною конкурентною перевагою саме симбіоз цих трьох напрямів: біотехнології, IT-смартфарминг та інженерно-технічні рішення. Зараз ведеться багато розробок у точному землеробстві, пишеться безліч програм. Ми вчимося працювати зі стартаперам. У нас є свої інженери, які розробляють конструкції сільськогосподарських машин. Левову частку грунтообробки складають наші, повністю індивідуально розроблені, тюнінговані речі. Наступний етап — автопілотовані самохідні трактори, зараз ми працюємо над цим.

— Що б Ви порадили молодим українським підприємцям?

— Позбутися ілюзії, що десь там, в Європі чи в Америці, легше — там набагато складніше себе реалізувати. Усвідомити, що вони живуть в одній з найунікальніших держав світу — в країні можливостей. Треба не хотіти — грошей, квартир, а мріяти про високе — тоді все задумане збудеться.

Материал подготовлен в сотрудничестве с biz.nv.ua

30.11.2016
Что нового
Популярно
комментарии