This version of the page http://mfa.gov.ua/ua/consular-affairs/cons (127.255.255.255) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-18. The original page over time could change.
Консульський захист громадян - МЗС України

Міністерство закордонних справ України

Київ 15:57

Консульський захист громадян

Пріоритетним напрямом роботи Департаменту консульської служби МЗС України є консульське забезпечення захисту прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб України за кордоном.

Основними актами, які визначають правові засади забезпечення права громадян України на захист їх законних інтересів, в тому числі за кордоном, є Конституція України, Закон України «Про звернення громадян», Консульський статут України.

Практична реалізація консульського захисту прав і законних інтересів громадян України за кордоном полягає у наступному:

  • виявлення випадків порушення прав та законних інтересів юридичних і фізичних осіб України за кордоном та, в разі підтвердження таких фактів, вжиття заходів для відновлення таких прав і інтересів через застосуванням правових механізмів, передбачених законодавством іноземної держави, двосторонніми та багатосторонніми договорами, учасниками яких є України та іноземна країна, міжнародними юридичними прецедентами та звичаями;
  • недопущення будь-якої дискримінації фізичних та юридичних осіб України за кордоном у порівнянні з громадянами країни перебування;
  • надання сприяння, консультативної та методологічної допомоги фізичним та юридичним особам України за кордоном в одержанні інформації щодо особливостей законодавства іншої країни, у реалізації права наших співвітчизників на звернення до компетентних органів країни перебування;
  • вжиття заходів, у випадках затримання або арешту громадян України, з метою забезпечення неупередженого розгляду їх справ компетентними та судовими органами країни перебування, надання необхідної консультативної допомоги, моніторингу судових слухань, перевірки умов тримання громадян України у місцях позбавлення волі та наявності у них скарг на умови тримання, можливості користування належним кваліфікованим правовим захистом тощо;
  • вжиття заходів, в межах компетенції, для встановлення місцезнаходження фізичних осіб України за кордоном;
  • співпраця з міжнародними і громадськими організаціями та благодійними фондами з метою вирішення питання повернення в Україну наших співвітчизників, які потрапили в скрутне становище за кордоном;
  • поширення інформації, що спрямована на підвищення рівня знань про міграційне та трудове законодавство конкретної іноземної держави, дій у типових проблемних ситуаціях.

У всіх вищенаведених ситуаціях громадянам України рекомендується звертатися із письмовою заявою на поштову або електронну адресу дипломатичного представництва чи консульської установи України у відповідній іноземній країні.

Звернення до Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України надсилати на поштову адресу: 01025, м.Київ, вул. Велика Житомирська 2, або на електронну пошту: cons_vkz@mfa.gov.ua.

Для отримання додаткових роз’яснень звертатися за номерами телефонів 238-16-01, 238-16-09 (щоденно, крім вихідних і святкових днів, з 9.00 до 18.00, перерва з 13.00 до 14.00).

Прохання взяти до уваги, що консульська посадова особа не може бути законним представником фізичних або юридичних осіб України за кордоном через відповідні обмеження, передбачені законодавством іноземних країн та міжнародними договорами.

В залежності від ситуації та країни консульська посадова особа Посольства або консульства України надає інформацію щодо можливості залучення іноземних або вітчизняних фахівців із питань адвокатського захисту.

Консульські питання

МЗС в соціальних мережах

   
 

> Всі акаунти в соцмережах

Tweets by @MFA_Ukraine