This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/30114 (127.255.255.255) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-16. The original page over time could change.
Поразка як дзеркало душі - Львівська Поштa

Поразка як дзеркало душі

Міжнародна федерація хокею (IIHF) може покарати Росію за те, що після фіналу чемпіонату світу-2015 частина збірної покинула лід, не дослухавши канадський гімн

Дмитро Сирота №53 (1664), четвер, 21 травня 2015
фото: АР
У міжнародному співтоваристві цей факт розцінили як порушення спортивного етикету та прояв неповаги до суперника – збірної Канади.
Причиною скандалу став наступний епізод, що трапився після фінального матчу чемпіонату світу-2015. Перед виконанням канадського гімну – традиційної частини церемонії нагородження – хокеїсти збірної Росії раптом почали йти з льоду в роздягальню.
За свідченням очевидців, покинути лід партнерів закликав капітан збірної Росії Ілля Ковальчук, y той же час Олександр Овєчкін та Євген Малкін вмовляли всіх зупинитися. У підсумку на льоду залишилися лише семеро росіян. З одного боку, цей епізод навряд чи може цікавити українського вболівальника, з іншого, в сучасних реаліях він укотре демонструє стан справ не лише в російському спорті, а й в російському суспільстві загалом.
Демонстративний відхід російських хокеїстів з льодової арени прямо перед виконанням гімну Канади повністю вписується в логіку російської політики останнього часу. Постійно вимагаючи від інших поваги до російських цінностей і перемог, наші сусіди все частіше забувають не тільки про повагу, але навіть про елементарний такт щодо чужих цінностей і перемог.
За одною інформацією, команду на вихід нібито дав головний тренер Олег Знарок – людина емоційна і віддана хокею, але яка вже “прославилася” на минулому чемпіонаті світу вкрай сумнівною, з точки зору уявлень про добро і зло, витівкою, показавши помічникові тренера збірної Швеції жест рукою по горлу – на кшталт “заріжу тебе”. Пізніше Знарок жартував, що нібито лише попросив ліки від болю в горлі. За іншими відомостями, команду йти з льоду нібито дав капітан збірної Росії Ілля Ковальчук.
Покинути лід партнерів закликав капітан збірної Росії Ілля Ковальчук, y той же час Олександр Овєчкін та Євген Малкін вмовляли всіх зупинитися. У підсумку на льоду залишилися лише семеро росіян
Реакції тренера на цей демарш ще досі немає, а ось Ковальчук намагався, як це вже традиційно прийнято у росіян, розповісти свою “правильну” версію того, що трапилося. “Як капітан збірної Росії ще раз підкреслю, що ніякого демаршу, версію про який роздмухують в інтернеті, не було. Ми потиснули руки канадцям, які перемогли в професійній, спортивній боротьбі, висловили їм свою повагу. Поїхали на вручення срібних медалей, вислухали урочисті промови. Далі начебто прозвучала чемпіонська пісня, яка зазвичай закриває подібні церемонії, посипалися конфеті. У цей момент відкрилася хвіртка, яка веде в зону для спілкування з журналістами. Ми вирішили, що для нас це сигнал: настає час чемпіонів, церемонія завершується, ми на ній загалом зайві. І ми поїхали на спілкування з пресою – у тому числі з канадською. Ось і весь “демарш”, – зазначив Ковальчук.
Ще більш смішною виглядає версія прес-аташе збірної Росії Ігоря Ларіна, яку наводить “Советский спорт”: “Наскільки я розумію, в той момент організатори відкрили хвіртку для того, щоб збірна Росії могла вийти з майданчика”. 
Такі пояснення не витримують жодної критики. Адже якби росіяни вперше були присутні на подібних церемоніях, то можливо їм і можна було б пробачити незнання всіх тонкощів. Але ж торік саме вони стали найкращими на планеті, і їх суперник по фіналу до кінця спостерігав, як росіяни співали свій гімн. 
Якщо уявити зворотну ситуацію – у фіналі виграла Росія, а канадці (американці, чехи, фіни) не залишилися слухати російський гімн, як би тоді відреагували в Росії? Майже немає сумнівів, що команді, яка це зробила, пригадали б усі гріхи, і штамп “фашисти” був би найлегшим. 
Дивовижно, що росіяни кричать, що не слід у цьому демарші шукати політику. Але ніхто ж її і не шукає, а навпаки, наполягає на тому, що подібні дії не вписуються в звичайне людське відношення.
Наскільки я розумію, в той момент організатори відкрили хвіртку для того, щоб збірна Росії могла вийти з майданчика
У вирішальних поєдинках між давніми непримиренними, але такими, що поважають себе, суперниками можливо всіляке: сльози, лайки, рукоприкладство. Сильні емоції радості від перемоги і образи від поразки нормальні. Це спорт, а не війна. Команди США і Канади – це хокейні команди, а не закляті вороги. А невміння гідно програвати – це ознака слабкості, а не сили.
І політику в хокей принесли не канадці і американці, а саме росіяни. Достатньо згадати Олімпіаду в Сочі. Під час матчу попереднього етапу хокейного турніру зі збірною США російській команді судді не зарахували шайбу (потім було доведено, що не зарахували справедливо). Але у публічному російському просторі це почали сприймати як змову проти Росії. Так само змову шукали і після програного матчу американцям на цьому чемпіонаті світу ще на груповому етапі. І якби цим займалися лише вболівальники, але ж політику в поразці шукають тренери і гравці  російської збірної. 
фото: Getty Images
Взагалі поведінка російської команди викликала шок у давнього друга Росії, президента Міжнародної федерації хокею (IIHF) Рене Фазель, який вже заявив, що Федерація хокею Росії буде покарана.
“Коли я це побачив, то відчув величезне розчарування. За 29 чемпіонатів світу, на яких мені довелося бути присутнім, це перший такий випадок. Те, що зробила російська команда, абсолютно неприйнятно. На льоду під час гри можуть відбуватися будь-які події – зіткнення, бійки. Але відсутність поваги до суперника після матчу нікуди не годиться. У неділю я побачив те, про що і подумати не міг стосовно Росії. Подібна поведінка, як після цьогорічного фіналу, шкодить і Росії, і хокею, і всім тим, хто причетний до нашої улюбленої гри. Після повернення з чемпіонату світу ми обговоримо це питання, зв’яжемося і з керівництвом Федерації хокею Росії. У IIHF є регламент, і певне покарання точно буде винесено”.
Щоправда, агентство “Р-Спорт” вказує, що в регламенті не прописані якісь покарання за відмову слухати гімн на церемонії нагородження. А наявні там пункти щодо знятих шоломів і рукостискань були гравцями збірної Росії після матчу з канадцями дотримані.
Мені складно говорити про причини цього демаршу гравців нашої збірної. Поразку потрібно приймати гідно і з повагою ставитися до переможця. Вважаю, що керівники збірної і президент федерації не повинні були допустити такого
Однак Фазель абсолютно точно і коректно визначив і винуватців скандалу: “Я бачив, що Овечкін і Малкін намагалися зупинити інших гравців. Не можна вішати провину на самих хокеїстів. У збірної є керівництво – головний тренер і генеральний менеджер, які повинні були знаходитися на льоду в цей момент і запобігти такій ситуації”.
Цікаво що в самій Росії думка офіційних осіб розділилася. З одного боку  хокеїстів засудив міністр спорту Віталій Мутко: “Мені складно говорити про причини цього демаршу гравців нашої збірної. Про це треба питати у керівництва російської команди. Але я вважаю, що хокеїсти, передчасно покинувши лід, зробили неправильно. Поразку потрібно приймати гідно і з повагою ставитися до переможця. Вважаю, що керівники збірної і президент федерації не повинні були допустити такого”.
У свою чергу, президент Федерації хокею Росії Владислав Третьяк не цілком погодився з таким трактуванням подій, пояснивши, що трапилося помилкою організаторів церемонії: “Команда привітала канадців з перемогою, потиснула їм руки. Збірна Росії поважає команду Канади, яка гідно грала і заслужено здобула перемогу. Як правило, організатори змагань контролюють подібні церемонії, а цього разу сталася невеличка плутанина”.
У той же час генеральний менеджер збірної Росії Андрій Сафронов визнав, що непорозуміння сталося з вини команди: “Нам ніщо не заважало залишитися на льоду, просто відбулася організаційна накладка, причому не організаторів, а наша. Стався внутрішній збій. Зараз соромно і неприємно, і від імені збірної знімаю капелюха перед канадцями. Просто немає слів”.
Отже, чемпіонат світу з хокею з шайбою 2015 року увійде в історію не стільки феєричною грою збірної Канади, яка забила за 10 матчів майже 70 шайб, скільки непристойною поведінкою росіян. Причому, цей демарш виглядає особливо зухвалим на тлі того, що наступна першість світу з хокею в 2016 році має пройти саме в Росії. 
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.7840 / 4.44MB / SQL:{query_count}