27 квітня 2016

Фінансовий звіт щодо показників першого кварталу 2016 року

Проміжний звіт щодо показників першого кварталу 2016р.:

Компанія «Байєр» успішно починає 2016 рік

  • Значне зростання продажів в сегменті Pharmaceuticals
  • Ріст доходів в усіх сегментах
  • Обсяги продажів Групи зросли до 11 941 млн євро (плюс 0,5% / коригування валютного курсу та структури портфеля активів плюс 3,2%)
  • Показник EBITDA до обчислення спеціальних статей збільшився на 15,7% і досяг 3 404 млн євро
  • Показник EBIT зріс на 20,1% і складає 2 335 млн євро
  • Чистий прибуток підвищився на 13,3% до 1 511 млн євро
  • Чистий прибуток за основним видом діяльності на одну акцію зріс на 13,9% і становить 2,37 євро
  • Прогнози на 2016 р. підтвердилися

Леверкузен, 26 квітня 2016р. – Група «Байєр» (Bayer Group) з успіхом почала новий фінансовий рік. «Всі сегменти повідомили про отримання прибутків за результатами операційної діяльності», зазначив Голова правління, доктор Мерайн Деккерс після оприлюднення проміжного звіту за перший квартал 2016 року в четвер. Сегмент Pharmaceuticals знову приніс компанії «Байєр» вигоди завдяки дуже вдалій розробці нещодавно випущених на ринок продуктів. Також спостерігається позитивний розвиток сегменту Consumer Health. Незважаючи на слабкі ринкові умови, продажі в сегменті CropScience зросли в порівнянні з показниками за аналогічний квартал минулого року. Відмічені значні прибутки в сегменті Аnimal Health. Отже, діяльність компанії за напрямом Life Science продемонструвала хороші результати. Як і очікувалось, продажі в компанії Covestro зменшились, тоді як прибутки значно зросли. Пан Деккерс оптимістично налаштований щодо решти року: «Ми підтверджуємо наші прогнози на 2016 рік».

Продажі Групи «Байєр» збільшились в першому кварталі 2016 р. на 0,5% до 11 941 млн євро (І кв. 2015 р: 11879 млн євро). Після коригування відповідно до змін валютних курсів та структури портфеля активів, зростання склало 3,2%. Незважаючи на підвищення витрат, пов’язаних з науково-дослідними роботами в сегментах Pharmaceuticals і Crop Science та несприятливий вплив змін валютного ринку, що склали близько 60 млн євро, показник EBITDA до обчислення спеціальних статей значно збільшився, на 15,7% і досяг 3 404 млн євро (І кв. 2015р: 2 941 млн євро). Спостерігалось істотне підвищення показника EBIT на 20,1% до 2 335 млн євро (І кв. 2015р.: 1 944 млн євро), після додаткових платежів в розмірі 272 млн євро (І кв. 2015р.: 244 млн євро). Ці додаткові платежі переважно включали збитки від знецінення нематеріальних активів, витрати, пов’язані з інтеграцією придбаних компаній та впровадженням заходів, спрямованих на підвищення ефективності. Чистий прибуток виріс на 13,3% до 1 511 млн євро (І кв. 2015 р.: 1 334 млн євро). Чистий прибуток за основним видом поточної діяльності на одну акцію збільшився на 13,9% і сягає 2,37 євро (І кв. 2015р.: 2,08 євро).

Валовий грошових потік від поточної операційної діяльності підвищився на 28,1% до 2 576 млн євро (І квартал 2015 р.: 2 011 млн. євро), що головним чином зумовлене розширенням бізнесу. Чистий грошовий баланс (сумарний) знизився завдяки збільшенню обсягу грошових коштів, що використовуються в оборотному капіталі, проте зріс на 82,6% до 1 322 млн євро (І кв. 2015р.: 724 млн євро), переважно в результаті надходжень, пов’язаних з відділенням активів сегменту Diabetes Care. Чиста фінансова заборгованість зменшилась на 1,1 млрд євро в порівнянні з 31 грудня 2015 р. і станом на 31 березня 2016р. складає 16,3 млрд євро.

Значне збільшення продажів та прибутків в сегменті Pharmaceuticals

Обсяги продажів рецептурних препаратів (Pharmaceuticals) продемонстрували в першомукварталі досить позитивне зростання на 12,2% (коригування структури портфеля активів та валютного курсу) до 3 889 млн євро. «Це головним чином зумовлене продовженням активного розвитку нещодавно виведених на ринок препаратів», - зазначив пан Деккерс. Загальні обсяги продажів таких лікарських засобів, як антикоагулянт Xarelto™, офтальмологічний препарат Eylea™, препарати для лікування онкологічних захворювань Stivarga™, Xofigo™ та препарат Adempas™ для лікування легеневої гіпертензії, склали 1 187 млн. євро (І кв. 2015р.: 898 млн. євро). Обсяг продажів препарату Xarelto™ значно збільшився - на 31,5% (з коригуванням валютного курсу), в основному в результаті нарощування об’ємів реалізації в Європі та Японії. Також спостерігався позитивний розвиток продажів препарату в США, де Xarelto™ розповсюджується на ринку дочірнім підрозділом компанії Johnson & Johnson. Компанією «Байєр» відмічене значне збільшення обсягів продажів офтальмологічного препарату Eylea™ (коригування валютного курсу плюс 48,9%) в усіх регіонах, зокрема в Європі, Канаді та Японії.

Серед зареєстрованих лікарських засобів, препарат Kogenate™ для лікування порушень згортання крові продемонстрував значне зростання обсягів продажів, якщо порівнювати зі слабкими показниками аналогічного кварталу минулого року. Крім цього, в першому кварталі 2016 р. компанія «Байєр» також почала реалізацію в Європі та Сполучених Штатах нового лікарського засобу, що застосовується при гемофілії - Kovaltry™. Обсяги продажів препаратів з товарної групи Kogenate™/Kovaltry™ збільшились на 13,7% (коригування валютного курсу). Показники збуту гормональних внутрішньоматкових протизаплідних препаратів товарної групи Mirena™ загалом зросли на 7,2% (коригування валютного курсу), що переважно зумовлене нарощуванням об’ємів реалізації в Сполучених Штатах. Лікарський засіб для лікування онкологічних захворювань Nexavar™ продемонстрував зростання обсягів продажів на 10,8% (з урахуванням коригування валютного курсу), головним чином завдяки суттєвому нарощуванню масштабів продажів в Сполучених Штатах. Загальні обсяги продажів препарату для лікування розсіяного склерозу Betaferon™/Betaseron™ зменшились на 7,9% (з урахуванням коливань валютних курсів), що частково є наслідком внесення змін до планування виконання замовлень по тендерним операціям в Латинській Америці. Натомість в Сполучених Штатах відмічене зростання продажів. Загалом, спостерігається значне підвищення показників в фармацевтичному сегменті (з урахуванням коригування валютного курсу) в усіх регіонах.

Показник EBITDA підрозділу, до обчислення спеціальних статей, підвищився на 16,2% до 1 261 млн євро. Таке суттєве зростання прибутків зумовлене швидше високою ефективністю комерційної діяльності, а не значними інвестиціями в науково-дослідну роботу та негативною курсовою різницею на рівні близько 30 млн євро.

Позитивний розвиток бізнесу в сегменті Consumer Health

«Показники нашої комерційної діяльності в галузі безрецептурних продуктів теж продемонстрували позитивний ріст», - зазначив Деккерс. Обсяги продажів в підрозділі Consumer Health підвищились на 2,2% (з коригуванням курсів валют та структури портфеля активів) до 1 520 млн євро. Суттєве розширення бізнесу спостерігалось в Латинській Америці/Африці/Близькому Сході та в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні разом з одночасним спадом продажів в Європі, що головним чином зумовлене макроекономічною ситуацією в Росії. Обсяги продажів дещо знизились в Сполучених Штатах.

Відмічене значне зростання показників на 10,4% (з урахуванням коригування валютного курсу) по препаратам для лікування ран та догляду за шкірою Bepanthen™/ Bepanthol™, а обсяги продажу протигрибкового засобу Canesten™ підвищились на 21,1% (коригування валютного курсу). Також спостерігався дуже позитивний розвиток за мультивітамінним препаратом Berocca™ (коригування валютного курсу плюс 31,6%). Продажі антигістамінного препарату Claritin™ знизились на 7,4% (коригування валютного курсу), що є циклічним коливанням в порівнянні з високими показниками аналогічного кварталу минулого року, яке зумовлене змінами обсягів замовлень на ринку Китаю. Обнадійливе зростання обсягів продажів в Сполучених Штатах виявилось недостатнім для виправлення цього ефекту. Група препаратів Alka-Seltzer™ для лікування шлункових розладів та симптомів застуди продемонструвала зниження обсягів продажів на 14,5% (коригування валютного курсу), що частково є результатом незначного сезонного підйому захворюваності на грип в Сполучених Штатах.

Показник EBITDA до обчислення спеціальних статей підвищився на 3,8% до 383 млн євро. Додатково до позитивного доходу, зумовленого успішним розвитком продажів, спостерігався сприятливий вплив на синергію витрат. Натомість негативна курсова різниця досягла близько 20 млн євро.

Несприятливі ринкові умови для бізнес групи Crop Science

В першому кварталі обсяги продажів у сільськогосподарському секторі (Crop Science) підвищились на 1,2% (коригування валютного курсу та структури портфеля активів) до 3 023 млн євро. «Незважаючи на несприятливі ринкові умови, що відмічаються зараз, нам вдалося дещо розширити бізнес в сегменті Crop Protection/Seeds (засоби захисту рослин/насіння)», - зазначив Деккерс. В контексті регіонів, зокрема відмічається позитивне збільшення показників комерційної діяльності Crop Science в Північній Америці (коригування валютного курсу плюс 3,8%). В Латинській Америці/Африці/Близькому Сході обсяги продажі зросли лише на 1,0% (коригування валютного курсу), тоді як в Європі вони залишились аналогічними показникам за аналогічний період минулого року (коригування валютного курсу плюс 0,7%). Бізнес в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні продемонстрував спад на 2,5% (з урахуванням коригування валютного курсу).

В підрозділі Crop Protection, обсяги продажів в сегменті SeedGrowth збільшились на 5,4% (коригування валютного курсу та структури портфеля активів). Також відмічається успішне зростання обсягів продажів фунгіцидів (коригування валютного курсу та структури портфеля активів плюс 2,9%), тоді як реалізація інсектицидів й гербіцидів знизилась (коригування валютного курсу та структури портфеля активів мінус 12,2% і мінус 3,8%, відповідно). Обсяги продажів насіння значно покращилися, на 11,9% (коригування структури портфеля активів та валютного курсу). Показники комерційної діяльності в сегменті Environmental Science підвищились на 3,0% (коригування валютного курсу та структури портфеля активів).

Показник EBITDA до обчислення спеціальних статей в підрозділі Crop Science збільшився на 6,3% до 1 106 млн євро. Доходи від підвищення реалізаційних цін та зменшення собівартості продажів залишились незмінними, що зумовлено зростанням витрат на науково-дослідні роботи та негативною курсовою різницею, яка склала 15 млн євро.

Позитивні результати в сегменті Animal Health завдяки зміцненню комерційної діяльності в США

Обсяги продажів в сегменті ветеринарних продуктів (Animal Health) збільшились на 8,8% (коригування валютного курсу та структури портфеля активів) до 408 млн євро. Таке зростання головним чином зумовлене підвищенням попиту в Сполучених Штатах. В той час, як обсяги продажів препаратів групи Advantage™, що використовуються проти блох, кліщів і глистів, зросли на 3,5% (коригування валютного курсу), продажі нашийнику від блох і кліщів Seresto™ збільшились майже вдвічі. Показник EBITDA до обчислення спеціальних статей в сегменті Animal Health підвищився на 19,6% до 122 млн євро.

Значне зростання прибутків в компанії Covestro

Обсяги продажів передових полімерних матеріалів (компанія «Ковестро») знизились на 4,7% (коригування валютного курсу та структури портфеля активів) до 2 850 млн євро. Ціни реалізації суттєво зменшились переважно внаслідок зміни цін на сировину, головним чином в сегменті поліуретанів. Загальні обсяги перевищили показники аналогічного кварталу попереднього року. Показник EBITDA до обчислення спеціальних статей значно збільшився - на 18,9% до 504 млн євро. Зростання обсягів продажів та зниження цін на сировину дозволило врівноважити падіння реалізаційних цін та отримати чистий приріст прибутків.

Прогнози на 2016 р. підтвердилися

Компанія «Байєр» підтверджує прогнозовані показники своєї діяльності на рік, опубліковані в лютому. Згідно з цими прогнозами, обсяги продажів повинні скласти 35 млрд євро в сегменті Life Science, тобто в Групі «Байєр» за винятком компанії Covestro (прогноз 2015 р.: 34 342 млн євро). Це відповідає збільшенню на відсоток, який виражається однозначним числом від 4-6, та відповідно до скоригованого валютного курсу та структури портфеля активів. Також компанія «Байєр» планує збільшити в сегменті Life Science показник EBITDA до обчислення спеціальних статей на відсоток, який виражається однозначним числом від 4-6 (прогноз 2015 року: 8,607 млн. євро). Крім цього, компанія прагне збільшити чистий прибуток від основної діяльності на одну акцію, в тому числі враховуючи компанію Covestro, на відсоток, який виражається однозначним числом від 4-6 (2015: 6,83 євро). (Див. розділ 18.2 Річного звіту за 2015р., в якому міститься детальне викладення прогнозу).

Примітки для редакторів:
В нижченаведених таблицях вказана основна фінансова інформація Групи «Байєр» та її субконцернів на перший квартал 2016 року.
З повним щорічним звітом за перший квартал можна ознайомитись за посиланням:
http://www.quarterly-report-2016-q1.bayer.com

Фотографії, що можуть бути роздруковані, доступні за посиланням: www.news.bayer.com

Телевізійні редактори можуть безкоштовно завантажити або замовити відзнятий матеріал про компанію «Байєр» за посиланням: www.tv-footage.bayer.com

Для отримання додаткової інформації, відвідайте веб-сторінку www.bayer.com

Основна фінансова інформація компанії «Байєр», І квартал 2016 р.
(Наводяться окремі дані за попередній рік)

Група «Байєр» І кв. 2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 11 879 11 941 +0,5
EBITDA до спеціальних статей 2 941 3 404 +15,7
EBIT 1 944 2 335 +20,1
Спеціальні статті (244) (272) -
EEBIT до спеціальних статей 2 188 2 607 +19,1
Чистий прибуток 1 334 1 511 +13,3
Прибуток на одну акцію (євро) 1,62 1,83 +13,0
Чистий прибуток від основної
діяльності на одну акцію (євро)
2,08 2,37 +13,9
Кількість працівників * 117 987 116 482 -1,3
Pharmaceuticals І кв.2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 3 562 3 889 +9,2
EBITDA до спеціальних статей 1 085 1 261 +16,2
EBIT 747 698 -6,6
Спеціальні статті (24) (231) -
EEBIT до спеціальних статей 771 929 +20,5
Consumer Health І кв.2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 1 556 1 520 -2,3
EBITDA до спеціальних статей 369 383 +3,8
EBIT 174 243 +39,7
Спеціальні статті (89) (32) -
EEBIT до спеціальних статей 263 275 +4,6
Crop Science І кв.2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 3 092 3 023 -2,2
EBITDA до спеціальних статей 1 040 1 106 +6,3
EBIT 874 970 +11,0
Спеціальні статті (47) (3) -
EEBIT до спеціальних статей 921 973 +5,6
Animal Health І кв.2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 386 408 +5,7
EBITDA до спеціальних статей 102 122 +19,6
EBIT 65 114 +75,4
Спеціальні статті (32) (1) -
EEBIT до спеціальних статей 97 115 +18,6
Компанія «Ковестро» І кв.2015 І кв. 2016 Зміни
(млн євро) у %
Обсяг продажів 3 014 2 850 -5,4
EBITDA до спеціальних статей 424 504 +18,9
EBIT 219 336 +53,4
Спеціальні статті (42) 0 -
EEBIT до спеціальних статей 261 336 +28,7

Показники EBIT(DA) до обліку спеціальних статей, а також чистий прибуток від основної діяльності на одну акцію не визначаються в Міжнародних стандартах фінансової звітності та, відповідно, повинні враховуватися виключно як додаткова інформація. Для визначення цих показників перегляньте поточний річний звіт за посиланням: www.bayer.com.

* Еквівалент повної зайнятості на кінець періоду

Байєр: наука заради кращого життя

Байєр – це міжнародна компанія зі спеціалізацією в галузі наук про життя, а саме - охорони здоров'я та сільського господарства. Продукти та послуги компанії спрямовані на благо людей та покращення якості їхнього життя. Байєр є соціально відповідальною та етичною компанією, яка дотримується визначених цінностей і приносить користь суспільству. У 2015 фінансовому році Група налічувала близько 117 000 працівників, а обсяг продажів становив 46,3 мільярда євро. Сума капітальних витрат за рік сягнула 2,6 мільярда євро, витрати на дослідження та розробки 4,3 мільярда євро. Вищезазначені показники включають в себе також відповідні дані підрозділу високотехнологічних матеріалів, який було виведено на фондовий ринок під назвою Covestro (6 жовтня 2016 року): www.bayer.com

В Україні компанія Байєр веде свою діяльність з 1992 року. Команда з більш ніж 500 співробітників працює для того, щоб представити свої інноваційні продукти та знання в обох галузях наук про життя: охороні здоров’я та сільському господарстві. Додаткова інформація:www.bayer.ua

Контакти:
Відділ комунікацій
+380 044 220 33 00
communication.ukraine@bayer.com