This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=731 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-07. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

АНАЛІТИКИ СТВЕРДЖУЮТЬ: НЕ ВСЕ ТАК PROZORRO У ДОРОЖНЬОМУ БУДІВНИЦТВІ
12 травня 2017

Консультативно-наглядова група (СOST), до якої входить Конфедерація будівельників України, проаналізувала закупівельні процедури обласних служб автомобільних доріг у 2016 році. Аналітики порівнювали цифри й факти до (1 січня -1 серпня 2016 року) та після переходу на систему електронних закупівель ProZorro.

Перший аналітичний звіт присвячений Львівській області, яка у 2016 році отримала найбільше фінансування на ремонтні роботи доріг.

Всього протягом 2016 року Львівська САД провела 92 закупівлі: до ProZorro було майже 6 млрд гривень і 42 тендери, а після - 4,23 млрд грн і 50 тендерів. При цьому рівень конкуренції становив менше 3-х учасників в середньому на кожну із закупівель як до початку роботи через ProZorro, так і після. Експерти зазначають, що така тенденція спостерігається не лише у Львівській САД - низька конкуренція основна проблема багатьох регіонів.

Іноземні компанії майже не приймали участь у подібних тендерах. За 2016 рік була лише одна спроба, але і вона закінчилася для компанії невдачею. Причиною такої ситуації фахівці припускають, що це пов’язано із недовірою до роботи тендерних комітетів.

Також було виділено 26 (до ProZorro) та 10 (на основі ProZorro) тендерів з ознаками пов’язаності компаній, що подавалися на конкурс. Такі «дружні» закупівлі можуть вказувати на змову учасників. Адже ціни, які подають компанії, відрізняються на невеликий відсоток. На думку експертної групи, така тенденція може свідчити про участь компанії, що давала вищу цінову пропозицію, не з метою перемоги, а для забезпечення проведення закупівлі (при поданні менше 2-х цінових пропозицій, закупівля скасовується).

Важливим нюансом закупівель загалом є те, що кожна область має дочірні підприємства, які створені Державною акціонерною компанією Укравтодор. Вони беруть участь у тендерах і часто стають переможцями, отримують чимале фінансування.

Матеріал, який опрацьований за тендерами Львівської САД, показує, такі державні підприємства майже 100 % передають роботи на субпідряди. Інформацію про субпідрядника і хто його обирає важко отримати, оскільки дочірнє підприємство не проводить закупівлю в публічному вигляді. Очевидно, до тендерів, пов’язаних з дочірніми підприємствами, ще будуть запитання.

Незважаючи на принципи ProZorro, аналітики у звіті звертають увагу і на низьку цінову пропозицію. Всім відоме твердження: низька ціна – не гарантія якісних робіт. Проте коли така цінова політика відхилена через документ поданий не на бланку підприємства, який на суть торгів ніяк не впливає, такі моменти одразу викликають підозру. Вищезазначена інформація це лише невелика частина тих сумнівних фактів, які відслідкували експерти у закупівельних процедурах, що стосуються дорожнього будівництва у Львівській області протягом 2016 року. Ознайомитися та завантажити повний текст аналітичного звіту (порівняльний аналіз до та після ProZorro) можна за лінком:

https://drive.google.com/file/d/0B1DZp64zpgLbcHFKc0RUaHlfTjQ/view

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua