This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=82 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-05. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

22 БЮДЖЕТНІ УСТАНОВИ БУДЕ ЕНЕРГОМОДЕРНІЗОВАНО ЗА МЕХАНІЗМОМ ЕНЕРГОСЕРВІСУ
3 серпня 2016, 17:53

Держенергоефективності активно працює над запровадженням механізму енергосервісу, що дозволить залучити приватні інвестиції у термомодернізацію бюджетних установ, яких сьогодні в країні понад 100 тисяч.

Вже оголошено тендери на закупівлю енергосервісу у Києві (19 об’єктів), Вінниці (1 об’єкт) та Одеській області (2 об’єкти). Це означає, що потенційно у 22 об’єктах соціальної сфери будуть впроваджуватися енергоефективні заходи за кошти приватних інвесторів, не витрачаючи додатково жодної бюджетної копійки.

Першим в Україні регіоном, де стартував процес реалізації ЕСКО-механізму, стала Одеська область. Так, у Савранському районі 13 липня 2016 року оголошено тендер відразу для двох об’єктів: загальноосвітньої школи та навчально-виховного комплексу.

Таким позитивним зрушенням у цій сфері сприяла і широка роз’яснювальна робота, яку проводило Держенергоефективності за технічної підтримки міжнародних проектів USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», GIZ «Енергоефективність у громадах» та «Створення енергетичних агентств», а також консультаційної допомоги комунального підприємства «КиївЕСКО» (досвідчений практик впровадження ЕСКО). Її початком став II Форум енергоефективного партнерства, який відбувся 12 травня цього року та об’єднав на одній платформі потенційних учасників ринку ЕСКО з усіх регіонів України.

Ключовою подією Форуму було підписання Меморандумів про партнерство між Агентством та місцевими органами влади щодо запровадження енергосервісу для підвищення енергоефективності будівель бюджетних установ. В рамках меморандумів 14 облдержадміністрацій та 7 міст-обласних центрів вже зробили перший крок до впровадження ЕСКО-механізму: узагальнили та опублікували на своїх офіційних сайтах дані щодо енергоспоживання будівель бюджетних установ. Таким чином, вони створили базу потенційних об’єктів енергосервісу.

Узагальнивши інформацію з регіонів країни, Держенергоефективності, у свою чергу, сформувало національну інформаційну базу потенційних об’єктів ЕСКО, а також перелік підприємств-виконавців послуг. Обидві бази даних постійно оновлюються на офіційному сайті відомства.

Довідка
10 червня 2016 року Агентством розпочато реалізацію Комунікаційного плану щодо стимулювання практичного впровадження механізму енергосервісу у бюджетній сфері. З метою якісної організації семінарів у рамках цього плану та забезпечення участі осіб профільної спрямованості Держенергоефективності розроблено типовий порядок денний та профіль цільової аудиторії, як для обласного, і так для міського рівнів.

У роботі семінарів взяли участь очільники ОДА та РДА, головні розпорядники бюджетних коштів, представники міських рад, керівники бюджетних установ, представники бізнесу, громадськості, ОСББ. На семінарах учасників заходу було ознайомлено із самим механізмом енергосервісу, його практичним впровадженням, проконсультовано щодо правових засад впровадження ЕСКО-механізму у бюджетній сфері та застережено про перешкоди, які виникають на шляху його впровадження.

Держенергоефективності підписано Меморандуми про партнерство у сфері енергоефективності бюджетних установ з:
– керівництвом обласних державних адміністрацій: Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької;
– меріями міст: Вінниця, Житомир, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кіровоград, Краматорськ, Луцьк, Одеса, Рівне, Сєвєродонецьк, Суми, Тернопіль, Ужгород, Херсон, Хмельницький, Чернівці, Чернігів.

Прес-служба Держенергоефективності

 

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua