This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=68 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-05-05. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

ЧОМУ БІЗНЕС КРИЧИТЬ ТИХО?
28 вересня 2016, 17:02

Україна потребує прийняття законодавчих актів, які б допомогли уникнути рейдерства.

Питання болюче і актуальне. Утім всі чекають запровадження дієвих механізмів, які б позбавили бізнес необхідності щоденного моніторингу відомостей державних інформаційних баз та убезпечили б від несанкціонованого втручання, а не чергової «галочки» у прийнятті закону, як елементу піару окремих центральних органів виконавчої влади.

Сьогодні у прес-центрі ІА «УНІАН» відбувся круглий стіл, присвячений проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів» (реєстр. № 5067 від 05.09.2016).

Один із основних авторів законопроекту народний депутат Оксана Продан повідомила про те, що на минулому засіданні Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики розгляд законопроекту було відкладено через значну кількість зауважень до документу. Наразі триває його доопрацювання з метою якомога скорішого розгляду законопроекту Парламентом. Коло учасників круглого столу, до якого також увійшли й особи, які нещодавно пережили рейдерські атаки, боротися з якими покликаний проект Закону № 5067, свідчить про всебічне опрацювання документу. Утім, проект Закону все ще викликає багато запитань як стосовно запропонованих методів протидії рейдерству, так і щодо інших нововведень, що ним пропонуються. Значну кількість слушних зауважень, з якими важко не погодитись, озвучили представники Нотаріальної палати України.

Питання оформлення прав власності на нерухомість та корпоративної безпеки дуже близькі Конфедерації будівельників України. Тож під час круглого столу представники КБУ мали змогу як висловити низку своїх зауважень до законопроекту, так і отримати відповіді на важливі питання, на кшталт анонсованого «повернення свідоцтва про право власності на нерухоме майно» як одного із правовстановлюючих документів. За твердженням представників Мін’юсту, свідоцтво таки повертається, але у вигляді «витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно». Аналізуючи законопроект в редакції, розміщеній нині на офіційному веб-сайті Парламенту, робимо висновок, що документ цей матиме суто інформаційний характер та видаватиметься в паперовому вигляді лише за бажанням заявника.

Конфедерація будівельників України також поділяє остороги Нотаріальної палати України щодо запропонованих у законопроекті методів контролю Мін’юста за діями державних реєстраторів. Адже постійний моніторинг реєстраційних дій в Державному реєстрі прав з метою «виявлення порушень порядку державної реєстрації» може стати механізмом тиску на тих же нотаріусів.

Тож слідкуємо за ситуацією, аналізуємо законодавчі зміни, що безпосередньо впливатимуть на будівельну галузь, та очікуємо рішення Парламенту.

За твердженням Оксани Петрівни Продан причиною гальмування розгляду антирейдерських законів є, перш за все, недостатня активність бізнесу в бажанні щось змінити.

З огляду на це, радимо як нотаріусам, так і представникам бізнесу гучніше заявляти про свої вимоги та потреби.

 

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua