This version of the page http://www.kadrovik.ua/nomer/2015-2 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-04-26. The original page over time could change.
Всеукраїнська асоціація кадровиків. Зміст журналу «Довідник кадровика» № 2 — 2015
Проект видавничого дому «МЕДІА-ПРО»

Зміст журналу «Довідник кадровика» № 2 — 2015

Шановні колеги!

У далеко не простий час ми живемо. Але життя триває, і кожен із нас на своєму місці намагається зробити посильний внесок у майбутнє свого підприємства, держави.

Інформація завжди була, а зараз особливо стала визначальним чинником будь-якого успіху.

Працівники кадрових служб, щоб бути успішними, грамотно виконувати свою роботу, повинні постійно відстежувати нове у сфері трудового законодавства, соціального страхування та інших галузях права.

З 1 січня поточного року відбулося дуже багато змін у законодавстві. Про значну їх частину ви прочитаєте на сторінках журналу. А тут хочу звернути вашу увагу на Указ Президента України «Про часткову мобілізацію» від 14 січня 2015 року № 15/2015, затверджений Законом України від 15 січня 2015 року № 113-VIII.

Відповідно до Указу оголошується і буде проведена протягом 2015 року у три черги протягом 210 діб часткова мобілізація. Указ набув чинності з 20 січня 2015 року.

У період з 18 березня по 1 травня 2015 року планується звільнити в запас (демобілізувати) військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час попередньої мобілізації.

Планується здійснити ще ряд заходів, які торкнуться підприємств, установ та організацій, органів виконавчої влади тощо. З повним текстом Указу можна буде ознайомитися у № 3 журналу.

Нагадуємо, що ми завжди готові підказати вам, як вийти з тієї чи іншої складної ситуації — телефонуйте на гарячу лінію редакції.

Бажаємо вам миру і добра!

З найкращими побажаннями,
головний редактор
Ярослава Паньків

МОНІТОРИНГ ЗАКОНОДАВСТВА

«КАДРОВИК РОКУ’2014»

Тестові завдання. ІІ тур

НАБУЛИ ЧИННОСТІ

КОРИСНІ ПОРАДИ

Право державного службовця на достроковий вихід на пенсію у 2015 році: роз’яснення експертів

ТРУДОВЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Бойко Микола
Переведення працівника на інше підприємство як підстава звільнення згідно з пунктом 5 статті 36 КЗпП України

Нас цікавить, що саме відбувається, коли у трудову книжку працівника вноситься запис про звільнення у зв’язку з переведенням на інше підприємство з посиланням на погодження між керівниками підприємств: «Звільнено у зв’язку з переведенням на роботу на таке-то підприємство, п. 5 ст. 36 КЗпП України». Але все по порядку, адже цьому передують поетапні дії, у результаті яких працівник набуває особливого правового статусу. Розглянемо ці етапи.

Клименко Олександр
Надомна праця: коли використовують і як оформляють

Останнім часом надомну працю застосовують у різних сферах діяльності. Якщо раніше вдома працювали переважно диспетчери, агенти з постачання, дизайнери, редактори та інші працівники подібних професій, то нині до роботи вдома дедалі частіше залучають і кваліфіковану робочу силу — інженерно-технічних працівників, дослідників, фахівців у сфері інформатики, творчих працівників — журналістів, викладачів тощо. Як правильно оформити роботу надомника?

Лазоренко Олександр
Надання допомоги по тимчасовій непрацездатності та звільнення працівника у період хвороби

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі як матеріальне забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу) у разі настання в неї одного зі страхових випадків. Отже, нагадаємо про страхові випадки. Детальніше розглянемо порядок видачі листків непрацездатності, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян у разі захворювання чи травми, бо саме тут виникає безліч запитань стосовно їх оформлення і тривалості хвороби. Дізнаємося про нюанси звільнення працівника з ініціативи роботодавця. Насамкінець — корисні поради: як протидіяти незаконним зловживанням працівника правом на отримання листка непрацездатності.

ПРАКТИКА КАДРОВИКА

Клименко Олександр
Зміна № 2 до Класифікатора професій

Зміною № 2 до Класифікатора професій уноситься значна кількість змін — скасовується низка професійних угруповань, змінюються назви цілого ряду професійних категорій та вносяться нові професійні назви робіт, зокрема і у сфері управління персоналом...

Биць Ігор
Пільги й гарантії одиноким матерям, які мають дітей віком до 14 років або дитину-інваліда

Особам, які виховують, утримують дитину самостійно й віднесені згідно із законодавством до категорії одиноких матерів, держава встановлює певні гарантії, пільги тощо. Держава створює відповідні умови, які дають можливість жінкам поєднувати працю з материнством; забезпечує правовий захист, матеріальну та моральну підтримку материнства й дитинства, у. т. ч. надання оплачуваних відпусток та інших пільг вагітним жінкам і матерям. Які ж гарантії має забезпечити роботодавець цій категорії працівників в обов’язковому порядку?

ДАЙДЖЕСТ НОВИН ЗАКОНОДАВСТВА

Костенко Валентина
Зведена інформація для кадровика: ІІ півріччя 2014 року

АКТУАЛЬНА КОНСУЛЬТАЦІЯ

Бойко Микола
Вирішуємо складні ситуації:
1) як вчинити, якщо відповідно до медичного висновку переведеному з іншого підприємства працівникові робота протипоказана?
2) чи можна на новостворене підприємство за рішенням суду поновити працівника?

Недоречності трапляються, коли роботодавці, запрошуючи працівника на роботу чи даючи згоду на його прийняття на роботу в порядку переведення, перед тим, як надати лист-запит попередньому роботодавцеві з проханням звільнити працівника з роботи у зв’язку з переведенням його на інше підприємство згідно з пунктом 5 статті 36 КЗпП, не з’ясували відсутність будь-яких обставин, що надалі можуть перешкоджати роботі цього працівника на новому місці роботи.
Працівник не вправі вимагати поновлення його на роботі на заново утвореному підприємстві, якщо він не був переведений туди в установленому порядку. Але є рішення суду про поновлення працівника на попередній роботі з виплатою середньомісячного заробітку...
Отже, як бути?

Постернак Микола
Огляд змін до системи соціального страхування, які набули чинності з 1 січня 2015 року

З 1 січня 2015 року втратив чинність Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», яким визначався порядок призначення та надання допомоги з тимчасової втрати працездатності та допомоги по вагітності та пологах. Тепер цей порядок прописано в новій редакції Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV. Які саме зміни у сфері соціального страхування відбулися і що повинен знати кадровик?

СУДОВА ПРАКТИКА

Постанова Верховного Суду України «Про зобов’язання вчинити певні дії, скасування наказу, поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди» від 4 листопада 2014 року

ЗАПИТАННЯ — ВІДПОВІДЬ

  • Викладач перебував у відпустці з 1 липня по 26 серпня 2014 року. Листок непрацездатності у нього з 22 серпня по 2 вересня. На скільки днів йому потрібно продовжити відпустку — на 4 чи 5 днів (тобто як рахувати святковий день — 24 серпня)?
  • Педагогічному працівникові, якому щорічна основна відпустка була перенесена у зв’язку з хворобою, невикористану частину надаватимуть у січні під час канікул. Чи потрібно під час літніх канікул видавати один наказ про перенесення відпустки і другий уже перед відпусткою у січні?
  • Чи треба і в якому розмірі компенсувати державному службовцеві додаткову відпустку за вислугу років тривалістю 15 календарних днів, якщо він звільняється і не відпрацював повний робочий рік,— повністю чи пропорційно?
  • Чи можна призначити особу на посаду державного службовця на умовах строкового трудового договору на період перебування основної працівниці у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами?
  • Голову районної державної адміністрації звільнено. Його обов’язки тимчасово виконує його перший заступник. Ще одна посада заступника голови районної державної адміністрації (РДА) є вакантною. Перший заступник голови РДА написав заяву про надання відпустки. На кого можна покласти обов’язки голови РДА?

ПРАВОВА ІНФОРМАЦІЯ

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28 грудня 2014 року № 77-VIII