This version of the page http://lucl.kiev.ua/index.php/247-07-05-2015 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-04-22. The original page over time could change.
Так здобувалася Перемога
Мобільна версія Версія для слабозорих

НОВИНИ ТА ПОДІЇ

Так здобувалася Перемога

07-05-2015 У ці дні ми вшановуємо пам’ять героїв Другої світової війни, тих, хто поклав своє життя у важкій битві з нацистами. Друга світова війна — національна трагедія. Україна зазнала надзвичайних втрат унаслідок війни.

Під час бойових дій та в полоні загинули 3-4 мільйони військових, підпільників і цивільних, 4-5 мільйонів цивільних померли через окупаційний терор та голод у тилу, майже 5 мільйонів жителів евакуювали або примусово вивезли до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. Загалом втрати України (українців та інших народів) становили 8-10 мільйонів осіб. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок. Сьогодні зустріч у бібліотеці була присвячена ще одній сторінці війни – подвигам наших друзів менших — собак.

В “Енциклопедії” німецько-радянської війни (видання 1985 року) відзначено, що у «діючій армії було 69 окремих взводів і 36 батальйонів санітарно-нартових запряжок, 29 окремих рот і 19 батальйонів собак-міношукачів, 13 спецзагонів і 2 спецполки, у яких собаки виконували різні військово-службові завдання. Всього на всіх фронтах було 70 тисяч собак різних служб. На їх бойовому рахунку 300 знищених танків супротивника, 680 тисяч вивезених з поля бою тяжкопоранених, 200 тисяч доставлених бойових донесень, сотні тонн підвезених на передову боєприпасів та інших необхідних військам вантажів.

За допомоги «кудлатих саперів», як їх називали фронтовики, виявлено понад 4 мільйони різних мін та фугасів, обстежено 15 тисяч квадратних кілометрів замінованої території.

24 червня 1945 року у Москві на параді Перемоги по Красній площі разом з воїнами-переможцями пройшла і колона вожатих зі своїми службовими собаками.

Сьогодні гостем зустрічі з користувачами бібліотеки – ліцеїстами – був український кіносценарист, письменник-фантаст, тележурналіст і поет-пісняр Дмитрук Андрій Всеволодович. До уваги аудиторії він представив дві свої творчі роботи – документальні фільми "Чотириногі герої війни" та "Коростень. Бункер", що розкривають невідомі сторінки героїчної і трагічної історії України. Учасники заходу мали можливість поспілкуватися із автором фільмів, розповісти про свої враження від перегляду та отримати відповіді на поставлені запитання.

 

 

 


Powered by Web-It.kiev.ua