Премія 2016 року - Ukrainian Society for Neuroscience

Премія 2016 року

Премія 2016 року

Щорічна Премія Фонду Костюка є однією з найбільш престижних національних нагород, яку може виграти молодий вчений, що працює в Українів галузі біомедичних наук. У 2016 році на розгляд було представлено аплікації від двадцяти шести молодих науковців з різних українських дослідницьких інституцій, що створило найвищий рівень конкуренції за весь час існування Премії. П’ять найбільш визначних молодих дослідників з різних НДІ та університетів, а саме Ольга Броварець, Андрій Дінець, Людмила Касаткіна, Роман Москаленко та Андрій Степанюк вийшли в фінал конкурсу за результатами роботи Рецензійного Комітету, що брав до уваги резюме, список публікацій та мотиваційний лист кожного з учасників. Фіналістів було запрошено взяти участь у церемонії нагородження й прочитати лекції щодо їхніх наукових здобутків особисто, стоячи на трибуні перед їхніми колегами й членами Комітету. Цього року двоє дослідників, а саме Людмила Касаткіна з Інституту біохімії ім. Палладіна НАНУ (Київ) та Андрій Степанюк з Інституту фізіології ім. Богомольця НАНУ (Київ) були удостоєні Премії Костюка, що, окрім суттєвої фінансової винагороди, означає для них великий крок у науковій кар’єрі. Це був третій випадок за всю історію Премії Костюка коли одразу двоє молодих вчених виграли Премію, позаяк бали, виставлені їм членами Рецензійного Комітету, були однаковими. Хоча не всі учасники, що відвідали Церемонію, зрештою виграли Премію, для них, поза сумнівом, це була велика честь стати фіналістом у конкурсі такого рівня.


 
Фото 1. Десятки дослідників усіх поколінь та з усього Києва відвідали Конференц-Залу Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України щоб послухати лекції фіналістів Премії Костюка стосовно їхніх наукових досягнень.

 
Фото 2. Людмила Касаткіна з Інституту біохімії ім. Палладіна (м. Київ) представила свою роботу в галузі транспорту нейротрансміттерів у нейронах та тромбоцитах. Її відкриття були раніше опубліковані у 14 наукових статтях включно з однією у «ScientificReports» – журналу, що входить до NaturePublishingGroup. Нещодавно Д-р Касаткіна доповідала свої результати на 10-ому форумі Європейської Федерації Товариств Нейронаук (FENS), для чого виграла дорожній грант.

 
Фото 3. Андрій Степанюк з Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України (м. Київ) прочитав лекцію стосовно його досліджень «сіткових нейронів», локалізованих у енторінальній корі, та «нейронів місця», які є частиною гіпокампа. Його робота допоможе краще зрозуміти те, як в мозку працює механізм просторової орієнтації.


Фото 4. Роман Москаленко з Сумського Державного Університету (м. Суми) розповів колегам про свої дослідження H. pylori, добре знаного паразита людського шлунку, що є основною етіологічною причиною гастриту. Його знахідки стосовно взаємодії між бактеріальним адгезином HopQ та людською епітеліальною клітиною шлунка є новою перспективною темою в пошуку інноваційної анти-гелікобактерійної терапії.


 
Фото 5. Андрій Дінець з Національного Медичного Університету ім. Богомольця НАМН України (м. Київ) доповів про свої досягнення в галузі ендокринології.

 
Фото 6. Ольга Броварець з Інституту молекулярної біології та генетики НАНУ (м.Київ) виступила з лекцією про новіпогляди, що до структури ДНК і процесу мутагенезу. Її результати можуть бути використані для кращого розуміння неопластичної трансформації, i.e., раку.

 
Фото 7. Проф. Кришталь вітає д-ра Касаткіну з перемогою у конкурсі Премії Костюка-2016 і вручає їй приз і диплом.

 
Фото 8. Проф. Кришталь тепло вітає д-ра Степанюка, вручаючи йому приз і диплом переможця в змаганні за Премію Костюка-2016.

 
Фото 9. Дискусія стосовно досліджень і подальших наукових планів фіналістів та переможців цьогорічної Премії Костюка була продовжена в дружній атмосфері на неформальній прощальній вечірці.

NEWS

* * *


Dubai International Paediatric Neurology Congress taking place on 3-5 May 2018 in Dubai, UAE

* * *


International Seminar on Behavioral Methods will be held from 27th to 29th September 2018 in Kraków, Poland

* * *

Школярі запрошуються до участі у Нейроконкурсі! Детальна Інформація на офіційному сайті. Переможець представлятиме Україну на міжнародному змаганні під час Форуму FENS.

* * *


FENS Forum 2018 - Berlin, Germany, 7-11 July 2018

* * *

Find us on Facebook: