This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=673 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-04-15. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

ЩО НАЙБІЛЬШЕ ВПЛИВАЄ НА ПОЗИЦІЮ УКРАЇНИ В РЕЙТИНГУ DOING BUSINESS?
13 квітня 2017

Наближається час щорічного визначення позиції України у рейтингу Світового банку Doing business. За повідомленням Мінрегіону, нагальною проблемою є некоректне відображення фактичної вартості робіт з технічного нагляду за будівництвом. Так, за даними системи електронних закупівель ProZorro та учасників ринку, фактична вартість робіт з технагляду складає не більше 1-1,5 % від загальної вартості будівництва. Проте, за розрахунками експертів Doing business, вона була визначена на рівні 5 %, що майже втричі більше, ніж реально на ринку.

Відповідно проблема є, оскільки вартість технічного нагляду входить у загальну вартість об’єкта та складає для України 15,2 %. Раніше Конфедерація будівельників України зробила аналіз «Doing Business» та підняла питання щодо необґрунтованого включення до рейтингу додаткової процедури «Технічний нагляд». Оскільки здійснення технічного нагляду є функцією замовника будівництва, тому відповідно до Методології це не є взаємодією з третіми особами та не повинно бути окремою процедурою. У зв’язку з цим, є підстави вважати, що з часом цю процедуру взагалі відмінять. Тому нині слід удосконалювати інші «слабкі ланки», а не зосереджуватися на «Технічному нагляді». Зокрема на думку експертів КБУ, це отримання технічних умов та пайовий внесок у розвиток інфраструктури населеного пункту.

Також існує думка, з якою погоджується і Конфедерація, що однією з найголовніших причин низького рейтингу України в Doing business є недостатня поінформованість про процедури у будівництві експертів, залучених до опитування. Яскравим прикладом цього є розбіжність даних щодо відображення фактичної вартості робіт з технагляду експертів і учасників ринку.

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua