Media Sapiens

Громадська організація «Детектор медіа»
– це впливовий аналітичний центр та медійна платформа

Наша місія – сприяти становленню демократичних, вільних та професійних медіа в Україні і формуванню критичного мислячого та обізнаного медіаспоживача. 

 

Цільова аудиторія – топ-менеджемент ЗМІ, редактори, журналісти, медіаексперти, громадські організації, органи державної влади, донорські організації, медіаспоживачі.

27 квітня 2016 року ГО «Телекритика» змінила назву на «Детектор медіа».  

ГО «Детектор медіа» є правонаступницею ГО «Телекритика», яка веде свою історію з січня 2004 року.

Незмінним головою організації є її засновниця і натхненниця, відомий український журналіст і медіаексперт Наталія Лигачова.

Вже понад 10 років команда організації послідовно сприяє дотриманню журналістських стандартів в українських ЗМІ, вдосконаленню національного законодавства у сфері інформації, підвищенню професійного рівня журналістів, формуванню демократичної культури медіа споживання серед українських громадян.

Для цих цілей ГО «Детектор медіа», зокрема, створила унікальну медійну платформу для широкої громадської та експертної дискусії. Організація має групу власних інтернет-видань, основним з яких є сайт «Детектор медіа», що розпочав роботу у лютому 2016 року року.  Слоган «Детектора медіа» — «Watchdog українських ЗМІ». Все, що громадянам обов'язково треба знати про медіа, щоби ті працювали на суспільство, а не суспільство - на рейтинги ЗМІ та інтереси їхніх власників, —  доносить до читачів команда проекту. Функціонують також тематичні сайти: «MediaSapiens»  - єдиний в Україні інтернет-ресурс, присвячений медіаграмотності, сайти «Суспільне мовлення»,  «Відеотека» та «Вибори та ЗМІ». 

Крім того, організація виробляє власні інформаційні продукти (фільми, ток-шоу, аналітика, графіка), бере участь у робочих групах та дорадчих структурах при органах влади, проводить моніторинги та дослідження, тренінги та різного роду публічні заходи.

Організація має підтримку з боку міжнародних донорських організацій, зокрема, USAID, U-Media, NED, SIDA, Посольства США, Міжнародного фонду «Відродження».

Наші журналістські та дослідницькі матеріали цитують провідні міжнародні ЗМІ (BBC, Deutsche Welle, Радіо Свобода» та ін.), а також великі українські видання й інформаційні агентства: «Українська правда», «Дзеркало тижня», «Інтерфакс», УНІАН.

Серед членів ГО «Детектор медіа» - Наталя Лигачова, Світлана Остапа, Наталя Соколенко, Андрій Куликов, Юрій Луканов, Мар’яна Закусило, Галина Петренко, Євген Булавка, Отар Довженко, Ганна Шерман, Андрій Черніков.

До Наглядової ради ГО «Детектор медіа» входять авторитетні експерти та фахівці медіагалузі Інна КузнецоваІрина БекешкінаСергій КвітІгор КогутІрина Чемерис. Членами контрольно-ревізійної комісії є Валерій Іванов, Юрій Луканов та Юрій Рубан.

 

 

  

 

 

Продукти ГО «Детектор медіа»

    Усі продукти

ГО «Детектор медіа»

Наталія Лигачова
голова ГО «Детектор медіа», шеф-редактор порталу «Детектор медіа»

Заслужений журналіст України. Володарка нагороди «Лідерство у ЗМІ» Міжнародної неурядової організації Internews Network (2008р.) та премії імені Герда Буцеріуса «Вільна преса Східної Європи» (2011р.), яка вручається журналістам за професіоналізм і громадянську мужність. Член комісії з журналістської етики. Член НСЖУ та ННПУ. Найчастіше цитований телеканалами та ділової пресою експерт у медіасфері.

Галина Петренко
директорка ГО «Детектор медіа». Член ГО «Детектор медіа»

Член Громадської ради при Державному агентстві з питань кіно; член Української кіноакадемії.

Вадим Міський
програмний директор ГО «Детектор медіа»

З 2014 року обіймав керівні посади у Реанімаційному Пакеті Реформ (РПР), останні півтора роки очолював відділ адвокації, де координував співпрацю з органами влади для пришвидшення реформ. У 2013-2014 роках  координував регіональну мережу Громадського руху ЧЕСНО, а до того — регіональне представництво руху в Чернівецькій області. Магістр прикладної математики та державного управління.

З 2015 року на громадських засадах є членом Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», з 2017 року обіймає посаду секретаря Наглядової ради.

Ігор Морозов
фінансовий директор
Cвітлана Остапа
редакторка сайту "Суспільне мовлення", заступниця шеф-редактора зі зв’язків із громадськістю. Член ГО «Детектор медіа».

Заслужена журналістка України. Член Наглядової ради Суспільного мовлення; член Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; член Громадської ради при Держкомтелерадіо; член Комісії з журналістської етики.

Мар’яна Закусило
головна редакторка порталу «Детектор медіа». Член ГО «Детектор медіа»
Марина Дорош
редакторка сайту MediaSapiens

Публікації на сайті MediaSapiens.

Євгенія Олійник
проектна менеджерка ГО «Детектор медіа»
Сергій Кравчук
проектний менеджер ГО «Детектор медіа»
Олена Демченко
проектна менеджерка ГО «Детектор медіа»
Олена Леоненко
головна бухгалтерка ГО «Детектор медіа»
Катерина Кондратьєва
бухгалтерка ГО «Детектор медіа»
Андрій Чулков
головний програміст
Олексій Темченко
програміст
Владислав Дзіковський
IT-менеджер

Звіти з заходів

Спецпроекти