This version of the page http://agtech.com.ua/?p=674 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-03-19. The original page over time could change.
AgTech Forum 2016. Пост-реліз - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства AgTech Forum 2016. Пост-реліз - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства

AgTech Forum 2016. Пост-реліз

10 червня у національному комплексі Експоцентр України в рамках XXVIII міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2016» відбувся перший всеукраїнський форум присвячений високим технологіям для агропромисловості – AgTech Forum, організований асоціацією AgTech Ukraine за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. Преміум спонсорами заходу виступили Syngenta та Live AG. Офіційну спонсорську підтримку форуму забезпечили компанії  BITREK, eFarmer, ІН-АГРО Консалтинг та Green Team.


Захід зібрав понад 300 учасників. Тут зустрілися агровиробники, представники технологічного сектору, агросервісних, консалтингових та дистриб’юторських компаній, ІТ-компанії та системні інтегратори, банки, фінансові та страхові компанії з різних куточків України.

Відкрили AgTech Forum Владислава Рутицька – Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції, Ніколя Перен – радник з питань сільського господарства Посольства Франції в Україні, Тимофій Милованов – професор економіки Піттсбурзького університету та президент Київської Школи Економіки, Віктор Галкін – маркетинговий спеціаліст компанії Syngenta та Юрій Петрук – голова асоціації AgTech Ukraine.

Червоною ниткою через усі виступи проходило одне твердження: за синергією високих технологій та агросектору майбутнє і Україна має чудовий шанс зайняти хорошу позицію у цій достатньо новій ніші, бо ми маємо для цього усі необхідні ресурси і талановитих людей. Було приємно почути, що цю позицію розділяє і компанія Syngenta, яка бачить великий потенціал у розвитку даного напрямку і підтримує ініціативи , що спрямовані на розвиток високих технологій у сільському господарстві.

У демо-зоні можна було побачити наживо обладнання eFarmer, BITREK Meteo та DroneUA. Також до уваги відвідувачів було представлено 9 інноваційних проектів, 6 з яких було розроблено під час Всеукраїнського Хакатону Аграрних Інновацій:

  • Kray Technologies (дрони для безпілотного внесення засобів захисту рослин)
  • BioSens (сенсор для експрес-діагностики безпечності продуктів харчування)
  • UABERRY (автоматизовані конструкції для вирощування полуниці та системи фертигації)
  • Grain Track (програмне забезпечення для зернотрейдерів)
  • AgriEye (картування полів за допомогою дронів з камерами власної розробки)
  • WattCMS (датчики моніторингу умов середовища)
  • Fractal (візуальний конструктор для програмування взаємодії «розумних речей»)
  • Petiole (швидке вимірювання площі листової поверхні з допомогою мобільного телефону)
  • Рибний Буй (моніторинг температури води та її хімічних показників для визначення оптимального часу годівлі риби)

 

Форум складався із 5 секцій, сформованих за тематиками, які охоплювали найбільш актуальні на сьогоднішній день технологічні продукти та послуги для агросектору.

Першу секцію «Електронні системи обліку та планування» відкрив Юрій Петрук з коротким оглядом трендів у розвитку програмних продуктів для сільського господарства.

Продовжив тему Артем Бєлєнков, керівник компанії Smart Farming, з доповіддю про управління земельним банком та електронний облік і картування полів.

Андрій Іванчиков, виконавчий директор ІН-АГРО Консалтинг, присвятив свій виступ оптимізації обліку та планування у сільгоспвиробництві за допомогою ведення у електронній формі польових журналів, технологічних карт, обліку ресурсів, матеріалів та робочого часу.

Завершив першу секцію виступ Леоніда Полупана, начальника департаменту бізнес-ринку Vodafone Україна, про телеком-рішення для агросектору на базі технології обміну інформацією M2M.

Друга секція була присвячена просторовій нерівномірності полів та динаміці росту і розвитку рослин.

ЇЇ відкрила Оксана Тонха з компанії Eurofins з доповіддю про сучасні методи агрохімічного картування грунтів із використанням нових інструментів та технологій.

Олесь Ясинський, директор компанії TVIS, продовжив тему розповіддю про застосування супутників для моніторингу стану полів, доступні категорії точності знімків, їх плюси та мінуси, спектри зйомки і основні показники, які використовуються для рослинництва.

Валерій Яковенко із DroneUA доповнив два попередніх виступи інформацією про використання дронів у сільському господарстві. Також він представив новий продукт для зонування полів на основі відкритих даних супутників.

Максим Маярчук, керівник компанії Live AG, розповів про нову ініціативу корпорації Сварог Вест Груп – HTI Holding, що включає у себе компанії Live AG, Genetic Plant Cells і A3Tech та фокусується на розробці інноваційних продуктів для сільського господарства. А завершив блок Євген Спіженко з доповіддю про технології та практичні аспекти картування урожайності на полях Сварог Вест Груп.

 

Технології для техніки були висвітлені у третій секції форуму.

Першим виступив інженер компанії BITREK Олександр Булавка. Він презентував інноваційну систему GPS-моніторингу, яка істотно перевищує можливості всіх існуючих на ринку за кількістю вимірюваних параметрів і розповів як з її допомогою можна помітно підвищити ефективність використання ресурсів і впливати на оптимізацію виробничих процесів.

Продовжив тему Олексій Богатирьов з компанії eFarmer, який познайомив учасників AgTech Forum з унікальним навігаційним рішенням української розробки, розповів про паралельне водіння і автопілотування техніки та можливості підвищення ефективності аграрного бізнесу за рахунок використання ІТ-розробок.

Володимир Бабченко, керівник компанії System Solutions, розповів про точності навігаційних сигналів для позиціонування та автоматичного управління технікою на полях.

Завершив секцію виступ Сергія Данильчука про технологію Hawkeye від Raven, яка дозволяє управляти кожною форсункою оприскувача окремо, що забезпечує абсолютну рівномірність внесення препаратів.

 

Четверта секція включала презентації на тему моніторингу умов середовища та управління ресурсами.

Юрій Петрук, голова AgTech Ukraine розповів про моделювання розвитку хвороб та шкідників за допомогою показників метеостанцій та про сучасні методики контролю вологості грунту і управління зрошенням.

Денис Сазонов, генеральний директор компанії Green Team, поділився інформацією про нові технології, які застосовуються у найбільшому в Україні овочесховищі та про важливість і специфіку зберігання продукції у овочевому бізнесі.

Олександр Баськов, старший консультант зі сталого розвитку Baker Tilly, презентував напрацювання компанії по тематиці управління енергоефективністю у агросекторі та залученню фінансування під впровадження енергозберігаючих технологій.

Високим технологіям у тваринництві була присвячена завершальна секція AgTech Forum.

Том О’Каллаган, міжнародний експерт з тваринництва, у своїй презентації навів економічне обґрунтування, чому саме тваринництву необхідні високі технології, які дозволяють здешевити та інтенсифікувати виробництво і зробив невеликий огляд успішних прикладів технологічних новацій для молочного скотарства.

Христина Кузнецова з Datalab Agro розповіла про програмний продукт «Електронне стадо» і переваги від його використання для тваринницьких ферм.

Завершив форум дуже цікавий виступ Любомира Гайдамаки. Керівника компанії Vismar Aqua, який поділився інформацією про технології автоматизації в аквакультурі та нові можливості, які вони відкривають перед виробниками.

Коментарі:

«AgTech Forum – подія всеукраїнського масштабу, де високі технології поєднуються з агросектором. Для нас є важливим ще раз розказати аграріям про сучасні технології. ІТ-рішення сьогодні допомагають агросектору вийти на новий рівень, більше заробляти та ефективно використовувати ресурси. В умовах посилення конкуренції сучасний аграрій повинен бути орієнтованим на використання високотехнологічного виробництва. Окрім того, ми продовжуємо курс на збільшення виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю. А це означає, що агросфера вже зараз вкрай потребує нових ефективних рішень», – відзначила заступник Міністра у вітальному слові.

«Українські ІТ-фахівці вже розробили сервіси, які дозволяють аграрному сектору ефективно працювати, знизити споживання добрив та поліпшити якість врожаю. Використання IT-технологій дозволить аграріям заощаджувати до 30% коштів. Це розрахунки провідних спеціалістів. Тому зараз є шанс скористатись напрацюваннями українських винахідників. Синергія Агро та ІТ – це вже не майбутнє, а сучасність», – додала Владислава Рутицька.

 

«У рамках AgTech Forum ми намагалися показати учасникам цілісну картину того, як сучасні технології інтегруються у агросектор і як вони мають взаємодіяти між собою. Цього разу ми робили це на базі продуктів та сервісів, які найбільш актуальні для України на сьогоднішній день. І я впевнений, що цей перелік з кожним роком буде лише розширюватися, бо прогрес не стоїть на місці. Якщо раніше той, хто використовував передові розробки, був далеко попереду, то тепер ситуація повертається так, що той, хто не використовує технології, знаходиться далеко позаду.  Сучасність уже за технологіями, а майбутнє важко уявити без них», – говорить голова асоціації AgTech Ukraine Юрій Петрук.

До нових зустрічей!

З повагою та посмішками,

Команда AgTech Ukraine

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
© 2015 - 2018, AgTech Ukraine. All rights reserved.