This version of the page http://agtech.com.ua/?p=915 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-03-12. The original page over time could change.
Крилатий ангел - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства Крилатий ангел - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства

Крилатий ангел

Сьогодні поговоримо про молодий український агростартап Kray Technologies. Незважаючи на те, що компанія розпочала свою роботу кілька років тому, вона вже має за плечима успішні виступи на закордонних виставках, чимало нагород і багато позитивних відгуків про свої проекти.

За час свого існування Kray Technologies стали добрезнаними у світі. Чи цікавляться Вашими розробками аграрії?

Безперечно, до наших продуктів є величезний інтерес як у світі, так і в Україні. Ми співпрацюємо з найвідомішими інноваторами в галузі сервісів внесення дистрибуції засобів захисту рослин, які зацікавлені у просуванні нашого продукту. До слова, наш проект викликає величезний інтерес, тому що створює актив з високою можливістю повернення інвестицій. Окрім того, рівень сприйняття проекту в світі серед інноваторів США, Канади та інших країн дозволяє нам дивитися в майбутнє нашого бізнесу впевнено.

Чим Вас зацікавив аграрний сектор?

Для нас природнім шляхом розвитку був пошук шляхів комерціалізації тих наробок, які ми створили за два роки розробок.

Коли у 2015 році ми привезли на Web Summit другий в світі мультироторний дрон з гібридною системою силового живлення, а це потужний апарат, що здатен долати 200 км і витрачати на це лише 4 літра пального, то отримали чимало схвальних відгуків саме від фермерів. До нас підходили й казали – «Хлопці, ви робите революцію!». Згодом ми дійшли до висновку, що навряд чи найближчі 5-10 років буде існувати ринок дронів великої вантажопідйомності. Так і почалася історія проекту Kray Protection.

Ви й справді виробляли дрони для української армії?

Цей період досі триває. Ми надалі розробляємо апарат для протидії ворожій артилерії. До речі, новітня розробка, над якою ми працюємо зараз, забезпечуватиме значну дальність польоту, ефективність і важливість досягнення всіх важливих метрологічних характеристик апарату. Слід зазначити, що ми не плануємо просувати цю розробку в армію доти, доки не завершимо розробку.

Над чим Ви нині працюєте?

Наразі ми готуємо 4-й прототип проекту Kray Protection і 8-й прототип дрона з великою вантажопідйомністю за останні майже 3 роки. У рамках цих робіт ми сформували велику та потужну технічну команду, яка закриває всі напрямки питань розробки та виробництва апаратів комбінованого типу, гібридних силових схем, систем навігації, що побудовані на комп’ютерному зорі, математичних рішень для навігації апарату та основних компонентів керування апарату.

Розкажіть про роботу дронів на полях.

Дрон летить зі швидкістю 110 км/год на висоті 1 метр над верхівками рослин, використовуючи системи комп’ютерного зору для того, аби оминути рельєф та уникнути перешкод. Крім того, апарат працює за автоматизованою технологією ультрамалооб’ємного внесення. Це дає змогу фермеру заощадити відразу за трьома напрямками: на втратах врожаю, на вартості внесення добрив і на ціні хімікатів.

Отож, якщо фермер купує дрони для обробки 2000 га, він зможе отримати близько 1 млн доларів за 6 років. Як бачимо, повернення інвестицій перевищує початкові витрати уп’ятеро, або на понад 500%.

Як виникла ідея залучати дрони до обробітку земельних площ?

На сьогодні в світі є величезна проблема, що пов’язана з динамікою землеробства середніх площ. Фермери США та Канади у 80% використовують сервіси внесення засобів захисту рослин. Такі сервіси дуже дорогі — від $25 за 1 га. Не завжди надаються вчасно, тому що «вікна» для внесення зазвичай вузькі з огляду на життєвий цикл рослин та шкідників. У випадку ж авіаційного внесення ще й погодні умови. Тим не менше, у них немає іншого виходу, тому що витрати на сучасну техніку для внесення не по кишенях для середнього фермера. До того ж не існує засобів автоматизації, які дозволили би вирішити проблему надлишкової праці в галузі повітряного внесення. Тож якщо легке у використанні, ефективне та доступне рішення для захисту рослин власними силами буде надано фермеру, воно вирішить не тільки проблеми прибутковості усього його бізнесу, яка сьогодні у США та Канаді коливається близько нуля, а й дозволить створити йому умови для зростання бізнесу за рахунок надання послуг партнерам. Така система називається Kray Protection Drone System.

Це 2-метровий дрон, що здатен обробляти до 500 га/день. Його головна перевага – він заощаджує подекуди до 70% препаратів без втрат врожаю і потребує вдесятеро менших капітальних та операційних витрат.

Яке ставлення до використання дронів за кордоном?

Річ у тім, що рівень проникнення технологій дронів у сільське господарство суттєво відрізняється. Якщо ми говоримо з канадськими колегами, то ми знаходимо розуміння та інтерес вже на перших хвилинах розмови. Хоча б тому, що понад половина канадських фермерів використовують дрони у своєму бізнесі.

Якщо розглядати в цьому контексті Україну, то, звичайно, рівень проникнення технологій тут набагато менший. Але ми впевнені, що в будь-якому куточку світу вже за кілька років дрони почнуть витісняти традиційні засоби внесення завдяки своїм беззаперечним економічним, технічним та агрономічним перевагам.

Виступ на Drone World Expo 2016, США

Ви брали участь як в українських, так і в закордонних виставках, акселераторських програмах, хакатонах тощо. Зокрема, торік на AgTech Forum. Скажіть, у чому відмінність таких подій в Україні та за кордоном?

Я гадаю, що нам не варто шукати взірців для розвитку поза межами України, якщо говорити про розбудову цілих секторів сільського господарства. Моя думка ґрунтується на декількох причинах. Ми починаємо у дуже гарних умовах, в яких працює будь-яка розвинена країна. Ми починаємо з іншими перспективами та з іншим рівнем необхідності робити справу впровадження інновацій в агросектор.

Незважаючи на те, що висока конкуренція має тиснути на фермера для впровадження більшої кількості та якості інновацій, менша конкуренція, яка є в країні, пов’язана зі значно меншими можливостями обіймати перші місця на світових ринках і не дає поштовху орієнтуватися на впровадження інновацій на старті, і в Україні багато хто це розуміє. Сьогодні Україну сприймають в середовищі технологічного підприємництва AgTech-хабом №3 у світі (при цьому №2 називають Ізраїль). Це досить почесне місце, щоб вірити у власні сили. І я впевнений, що AgTech Ukraine робить усе правильно і найкращим чином для того, щоб розвинути і трансформувати дві найперспективніші галузі в Україні.

Наразі у нас за кордоном постійно перебувають не менше 2 співробітників. Ми віримо в те, що хороший стартап — це глобальний стартап. Світ сьогодні занадто взаємопов’язаний, щоб успіх на будь-якому локальному ринку можна було б переносити на бізнес-перспективи у цілому. Отож, історії успіху мають створюватися в тих місцях, звідки вони найкраще розповсюджуються. На сьогодні це країни, у яких виникає найбільша кількість корпорацій, ніж у всьому світі. І перш за все, це США. Таким чином ми віримо в український ринок і будуємо глобальний стартап, у якого є повага та любов до українського споживача.

Які плани у Kray Technologies на цей рік?                                                  

2017-ий – рік пілотних проектів. Ми плануємо випустити 10 дронів і застосувати їх у пілотних проектах в Штатах, Канаді та Україні.

Отож, плани грандіозні і ми, я переконаний, впевнено досягнемо цих цілей.

ПІСЛЯМОВА

Kray Technologies часто презентує свої розробки на різних заходах і подіях – і в Україні, і за кордоном. Так, у листопаді торік у Польщі на виставці для стартап-проектів KRK Road to Success компанія Kray Technologies представила дрон для сільського господарства. Родзинка апарату полягає в автоматизованому процесі обробки полів пестицидами. До речі, за одну годину безпілотник здатен оборобити площу у 27-47 га.

У ГОЛОВНИХ РОЛЯХ:

Дмитро Сурду, 

Засновник Kray Technologies

Leave a Reply

1 Comment on "Крилатий ангел"

Notify of
Sort by:   newest | oldest | most voted
© 2015 - 2018, AgTech Ukraine. All rights reserved.