This version of the page http://agtech.com.ua/artem-belenkov-push-startup/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-03-07. The original page over time could change.
Артем Бєлєнков: «Ми маємо дати push українським стартапам, аби про них заговорив світ» - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства Артем Бєлєнков: «Ми маємо дати push українським стартапам, аби про них заговорив світ» - AgTech Ukraine - На перехресті ІТ та сільського господарства

Артем Бєлєнков: «Ми маємо дати push українським стартапам, аби про них заговорив світ»

Сучасна людина не уявляє життя без смартфону, інтернету та різних корисних девайсів. Ми прагнемо встигати більше – таку ж позицію поділяють і аграрії. Але деякі агрокомпанії досі нехтують IT-рішеннями, що можуть збільшити врожайність і заощадити чимало коштів та час. Чому гальмуємо, розповів співзасновник асоціації AgTech Ukraine Артем Бєлєнков.

«ОДНА ІЗ ГОЛОВНИХ ЗАДАЧ AGTECH UKRAINE – ЗМІНИТИ ІМІДЖ УКРАЇНИ В СВІТІ»

— Артеме, добрий день! Почнемо з найголовнішого – яку мету ставить перед собою асоціація AgTech Ukraine?

— Їх декілька. Я б виокремив три.

По-перше, це допомогти завзятим та ініціативним людям, які створюють стартапи в  сфері сільського господарства: надати їм підтримку в маркетингу, у співпраці із сільськогосподарськими виробниками, дати їм своєрідний push, щоб про них заговорив весь світ. Або ж допомогти контактами, піаром, висвітленням їхньої діяльності чи навіть дати можливість їм відвідати цільові виставки і допомогти знайти інвестора. У майбутньому, на цій базі ми маємо мету побудувати програму-акселератор під бізнес-development таких стартапів. Ми також заохочуємо активну молодь, що має ідеї, але не знає, як відкрити власну справу. Та й взагалі, є чимало розумних людей і ми хочемо максимально залучати їх до цього, бо цей ринок достатньо широкий, а потенціал у нього просто величезний.

По-друге, в Україні є проблема зі сприйняттям інновацій та нових технологій, особливо – в сільському господарстві, де часто застосовуються підходи минулого століття. Тому наше завдання – підвищити інформованість; показати, що є успішні кейси; задати певний вектор, щоб люди розуміли, куди треба рухатися. Середні й великі підприємства витрачають шалені гроші задарма, самостійно набиваючи синьці. Наша задача – максимально розповсюджувати вже існуючий досвід, експертизу і знання та показувати найкращі практики та рішення.

І по-третє, вже більш серйозне і глобальне завдання – змінити сприйняття України в світі. Бо за кордоном вважають, що ми виробляємо товари, які інші потім перероблюють і везуть до нас у вигляді готового продукту на зразок макаронів чи борошна. Асоціація прагне максимально просувати Україну в якості agtech-хабу – аби показати, що ми сильні не лише в сільському господарстві, а й в створенні та застосуванні різних інновацій. Україна має наслідувати приклад Нідерландів та Ізраїлю. У нас є потужна інженерна база, чимала кількість розробників-програмістів, великі агрохолдинги, що здатні впроваджувати різні інновації – тож треба діяти! Ми маємо всі передумови, щоб стати інноваторами в сільському господарстві та експортувати ці рішення, а не імпортувати якісь залізяки з-за кордону.


«МИ ПРОСУВАЄМО СТАРТАПИ AGTECH UKRAINE БЕЗКОШТОВНО»

— Яку користь компаніям і стартапам принесе вступ до асоціації?

— Почнімо зі стартапів. У рамках AgTech Ukraine проходять івенти; є майданчики, на яких ми можемо ставити демостенди; є сторінки в соцмережах, сайт, електронні розсилки інформаційних дайджестів та анонсів. Ми формуємо і просуваємо контент – і все це безкоштовно для стартапів-членів AgTech Ukraine, без жодних вкладень. Ми знаємо гравців ринку; знаємо, кого може зацікавити цей продукт; допомагаємо початківцям вийти на ринок; радимо інвесторів. Якщо говорити про сільськогосподарські підприємства, то їм вступ до AgTech Ukraine цікавий з точки зору пошуку нових ідей. Компанії можуть взяти участь у наших заходах, захантити собі міцних горішків – і ось, вони тепер в твоєму штаті й створюють ексклюзив для твого підприємства. Аграріям теж буде цікаво приходити на наші події і потім впроваджувати щось нове у себе на виробництві.


«АГРАРНА ОСВІТА ПОТРЕБУЄ ДОКОРІННИХ ЗМІН»

— Як саме діяльність асоціації позначиться на Україні та світі?

— Ми хочемо кілька речей змінити. По-перше, систему освіти, щоб сільське господарство не сприймалося на зразок «поїхати в село і в багнюці корів доглядати», а було на рівні IT-спеціальності – що це круто, і хороша зарплата, і на експорт працюєш, і до валюти прив’язка – ну просто прекрасно. Ми хочемо поміняти філософію – показати, що в сільському господарстві не тільки агрономи потрібні, але і грамотні аналітики, IT-інженери. Якщо ти навчаєшся на агронома, то повинен після закінчення університету вже знати, які рішення на ринку є, куди він рухається; знати найкращі проекти; вміти використовувати нові технологічні рішення. Агрокомпанії реально потребують розумних спеціалістів. Наше завдання – підвищити кадровий та інноваційний потенціал сільського господарства, зокрема завдяки зміні системи освіти.

По-друге, ми хочемо підвищити інформованість в сільському господарстві, щоб люди стали більш обізнані, а відповідно стали витрачати менше грошей задарма. Усе, що ми робимо так чи інакше має призвести або до збільшення експорту с/г продукції, або до збільшення ефективності її виробництва, або до експорту нових технологій та експертизи. Я вважаю, що для країни це круто з точки зору іміджу – розумні люди не їхатимуть звідси. Натомість сюди приїжджатимуть досвідчені фахівці з-за кордону і розвиватимуть тут свій бізнес.

Щоб Україна стала помітною, як хаб аграрних інновацій; щоб у нас проходили топові конференції на цю тему, а не тільки в Силіконових долинах чи Нідерландах. Щоб ми приваблювали досвідчених фахівців. Щоб українські мізки залучали на консалтинг за кордон, щоб наші фахівці їздили світом і розповідали, як треба впроваджувати технології і яку користь це принесе.


«KEEP GOING»

— І на завершення. Які плани в асоціації AgTech Ukraine на 2017-ий рік?

— Я переконаний, що цього року асоціація отримає максимальний experience. Є внутрішні цілі: це чітко відбудувати структуру асоціації та взаємодію із її членами. Зовнішні цілі такі: об’єднати учасників ринку та зусилля з іншими ініціативами, наприклад, з Ukrainian Food Valley, AgroHub, Agro Challenge. Ми хочемо залучити максимальну кількість людей до AgTech Ukraine і допомогти початківцям реалізувати свої ідеї.

До речі, цього року ми плануємо проведення таких заходів, як: Precision Farming. Technology, AgTech Forum, Precision Farming. Equipment, Міжнародний та Всеукраїнський Хакатони аграрних інновацій, а також різні зустрічі інформаційного характеру.

Із приводу дат ми визначимося вже незабаром, але можу розкрити невеличку таємницю — найближча подія від асоціації AgTech Ukraine відбудеться, орієнтовно, наприкінці березня.

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
© 2015 - 2018, AgTech Ukraine. All rights reserved.