This version of the page http://lucl.kiev.ua/index.php/246-7-travnia-2015 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-02-21. The original page over time could change.
Пам’ять заради майбутнього
Мобільна версія Версія для слабозорих

НОВИНИ ТА ПОДІЇ

Пам’ять заради майбутнього

06-05-2015 У ці дні всі ми звертаємось до однієї з найболючіших сторінок української історії,  пов'язаної з подіями Другої світової війни. Війни, що забрала життя мільйонів українців. Україна вшановує пам'ять  кожного, хто боровся з нацизмом.

Лінія фронту, що простяглася через всю Україну, жорстокість нацистського окупаційного «нового порядку», зламані долі мільйонів людей, голод, холод, страждання. Звичайно, це не підлягає забуттю. У вечорі-спомині «Пам'ять заради майбутнього», що відбувся у бібліотеці, взяв участь директор пошуково-видавничого агенства «Книга Пам`яті України» Роман Гнатович Вишневський, який своєю титанічною роботою по збиранню, узагальненню й аналізу усієї інформації про втрати українського народу у роки Другої світової війни «зрушив залізобетонне безпам'ятство». 

Робота по створенню Книги Пам'яті України почалася  1989 року. Через сім років постановою Кабміну 1996 року було створено Пошуково-видавниче агентство «Книга Пам'яті України». За 20 років науковці агентства випустили 450 поіменних меморіальних томів «Книги Пам'яті України», «Книги Скорботи України» та «Книги Пам'яті громадян України, які загинули у воєнних конфліктах за кордоном». Близько 500 добровільних помічників були задіяні для збору інформації. Серед них – присутній на заході Петро Іванович Уманець, автор книги «Розповідь про найдорожче: спогади і роздуми про Скибинці, землю скибинецьку та її людей» (К. : Просвіта, 2007), де  описані  трагічні  долі людей у лихі воєнні часи.

Поет, прозаїк і драматург, керівник Клубу бібліотекарів Василь Іванович Фольварочний поділився спогадами про своє дитинство, по якому війна прокотилася страшним вогняним смерчем, зачитав проникливі  вірші про відчай  сирітства.

Свідченнями про злодіяння нацистських окупантів на території Києва поділилися також користувачі бібліотеки  очевидці тих подій.

Бібліотека щиро вдячна Роману Гнатовичу за безцінний  дарунок  2000 томів «Книги  Пам'яті України», що незабаром надійдуть у фонди публічних бібліотек міста.


Powered by Web-It.kiev.ua