This version of the page http://finance.ua/ua/saving/pora-pokupat-bitkoyn (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-02-20. The original page over time could change.
Час купувати біткойн?
  • Finance.ua
  • Форум
  • Банки
  • Міняйло
  • Онлайн-платежі
  • Стара версія
Стара версія
укр рос
  • Новини
  • Валюта
  • Кредити
  • Кредитні картки
  • Депозити
  • Страхування
  • Метали
  • Finance.ua
  • Заощадження
  • Час купувати біткойн?

Час купувати біткойн?

Як зробити перші інвестиції в криптовалюти

Курс біткойна за 12 місяців зріс в 15 разів. Ті, хто купив біткойнів на $100 в листопаді минулого року, цього тижня могли б отримати на руки $1500. Звучить спокусливо, але нагоду втрачено і купувати дорогу криптовалюту запізно? Не факт.

Правило перше. Витратьте час на дослідження

Криптовалюти – усвідомлена інвестиція. Блокчейн, хеш, персональні ключі. Звучить складно, але, насправді, для невеликих спекуляцій знати все це не потрібно. Ось що потрібно зробити перед тим, як ви витратите перші гроші.

Оберіть криптовалюти, які хочете купити. Я раджу звертати увагу на простоту і ліквідність. На першому етапі головне – простота, адже для кожної валюти потрібен окремий «гаманець», і він може на перший погляд налякати. Найпростіше використовувати надійний мультивалютний онлайн-гаманець. У мене їх два: coinbase і block.io. Обидва прості у використанні. Після реєстрації ви отримаєте так звані адреси для кожної з криптовалют або «монеток», як їх називають досвідчені користувачі. Сервіси безкоштовні, комісію доведеться платити лише за переведення криптовалюти на якусь іншу адресу.

Криптовалют сотні, і стежити за всіма просто неможливо. Ось список з 916 криптовалют актуальний на 29 листопада. Як у них розібратися? Не забивайте голову зайвими даними. Відсортуйте таблицю за стовпчиком Volume. Це обсяг торгів за останні 24 години. Поспостерігайте за таблицею тиждень, оберіть криптовалюти з пристойними обсягами операцій. У моєму портфелі – біткойни, лайткойни, ефір і догікойни. Жодної секретної стратегії щодо такого вибору немає: ліквідні «монетки», для кожної з них у мене є «гаманець». Coinbase і block.io підтримують біткойни і лайткойни. Третя криптовалюта coinbase – ефір, block.io – догікойн.

Цікава особливість криптовалют – безліч курсів. Річ у тому, що у світі є безліч бірж, на кожній з яких – свій курс. Всіма чотирма «монетами» з мого портфеля торгують на сотнях майданчиків. Ось список бірж, на яких котируються біткойн і ефір. Для того, щоб розуміти реальний курс криптовалют, які вас цікавлять, дивіться на великі біржі.

Правило друге. Не вкладайте більше, ніж готові втратити

Криптовалюти – ризикована інвестиція. Курс за тиждень може змінитися на десятки відсотків. На цьому можна заробити, а можна втратити. 30 листопада 2013 року біткойн котирувався на рівні $1149, 8 грудня – $694. До січня 2015 року він подешевшав до $210. Різкі стрибки бувають і протягом одного дня. 29 листопада цього року біткойн подорожчав до $11 500, потім подешевшав майже до $9000 і знову подорожчав до $10 000. 20% за добу – це неймовірна амплітуда. Хтось непогано заробляє на таких коливаннях, хтось втрачає.

Заробите ви чи втратите – питання чистої удачі. «Торгівля на новинах», «тренди» та інші розумні слова учасників фондового ринку мають дуже мало стосунку до заробітку на криптовалютах. На відміну від фондового ринку і навіть форекса, у криптовалют немає фундаментальних показників. Дещо можна підрахувати. Наприклад, складність так званого майнінгу (або обробки транзакцій), вартість електрики, комісії блокчейнів. Передбачити курс це не допоможе. На форумі finance.ua вистачає тих, хто торгує криптовалютою. Але профільна тема вже давно перетворилася на майданчик для запеклих суперечок між тими, хто ризикнув, і тими, хто не наважився вкластися в «монетки». Мало допоможуть і статті серйозних видань. Ось Quartz з прогнозом курсу $14 000-40 000 на 2018 рік. Результати опитування Bloomberg, що спеціалізується на фондовому ринку, теж не вражають.

Просто прийміть як факт: ніхто не розуміє, коли і куди піде курс. Спокуса 10-кратного зростання велика, але вгадати точку входу неможливо. Ви можете отримати хороше повернення на інвестиції, а можете втратити все до копійки. Тому вкладайте суму, про яку не будете шкодувати. Влітку 2016 року для мене такою сумою стали $200. 27 листопада, коли курс біткойна зріс до $9500, я вирішив зафіксувати прибуток і обміняв 30% свого криптовалютного портфеля. На руки вийшло трохи більше $500. Решту «монет» я вважаю безкоштовним запасом на майбутнє.

Правило третє. Не поспішайте

Криптовалюти – довготривала інвестиція. Найбільше я втратив на швидких угодах. Куплений за $10 «ефір» я продав за $13 через три місяці. Справа була влітку 2016 року, а цього року ефір подорожчав до $400. Схожі дурниці я робив з догікойнами і лайткойнами. «Догі» подорожчали в 10 разів, лайти – у 30. Мій досвід показав, що найкраща стратегія інвестицій в криптовалюти – купити і чекати. Мені пощастило, я купив дешево. Чи спрацює така стратегія зараз, не знаю. Виручені від продажу криптовалюти гроші я відклав. Можливо, поверну їх в криптовалюту пізніше. Можливо, не поверну. Жодних «рівнів» і «цілей» у мене немає, просто спостерігаю за розвитком. Хоч і умовно безкоштовні, але «монетки» у мене є.

Правило четверте. Зберіть портфель

Не тримайте всі гроші в одній криптовалюті. Після того, як освоїтеся з базовими криптовалютами, купіть трохи «екзотики». У портфелі можна тримати як популярні «монетки», так і не надто ліквідні. Навіщо це потрібно? Біткойн з початку року подорожчав більше ніж у 10 разів, дашкойн і ріппл – у 70.

Де взяти криптовалюту

«Майнінг» не має сенсу. По-перше, щоб знайти і налаштувати обладнання, потрібні мінімальні навички. По-друге, «фермі» потрібно чимало електрики, та й тримати таке обладнання в передпокої під одягом просто небезпечно. По-третє, падіння котирувань криптовалюти зробить майнінг безглуздим. Але якщо купленої криптовалюти ви можете встигнути позбутися з невеликими втратами, то з непотрібним обладнанням доведеться щось робити.

Криптовалюту можна отримати безкоштовно. Так звані крани приваблюють аудиторію, роздаючи криптовалюту. Заробляють вони, показуючи рекламу, або за рахунок організації серед користувачів. Багато «монеток» ви не назбираєте, але якщо витратите трохи часу на новорічних канікулах, то краще зрозумієте світ криптовалют. Ось добірка посилань на «крани», де можна збирати безкоштовні біткойни. Найкраще в добірці – перше посилання. Витрачати на «крани» багато часу я не раджу, результат копійчаний.

Найпростіший спосіб зібрати портфель – купити. Зробити це можна на будь-якій з сотень бірж. Але якщо ви хочете просто купити трохи біткойнів, я раджу автоматичну обмінку btcBank. Не найвигідніший курс, зате швидко і зручно. З часом розберетеся в екосистемі, зможете шукати кращі курси. Сервісів для цього достатньо, ось один з них.

Багато грошей вкладати точно не потрібно. 1% заощаджень я вважаю критичним максимумом для такої ризикової інвестиції. Пощастить – ваші інвестиції збільшаться в рази. Не пощастить – ви втратите зовсім невеликі гроші. Один з плюсів криптовалют – крихітний портфель можна зібрати за сущі копійки. Криптовалюти дробляться на дуже маленькі суми. Біткойн складається з 100 млн сатоші. Зовсім мало купувати немає сенсу, комісії зроблять «монетки» занадто дорогими. Якщо ви хочете почати з двох-трьох доларів, то краще зберіть їх на «кранах». Освоїтеся – купите більше.

Коли вкладати в криптовалюту

Правда в тому, що цього ніхто не знає. Ніхто не підкаже вам комфортну точку входу в криптовалюти. І зовсім не тому, що не хоче ділитися сокровенним знанням. Просто ніхто нічого не знає. Я не радив знайомим купувати біткойни, починаючи з курсу $2000. Казав, надто дорого. Шкода, що мене послухали.

  1. Не вкладайте в криптовалюту більше, ніж 1% заощаджень
  2. Не робіть різких рухів. Курс ваших «монет» може не змінюватися кілька місяців, а потім зрости втричі за тиждень
  3. Не зв'язуйтеся з маленькими сумами, комісії зроблять інвестиції занадто дорогими. Краще купіть одну криптовалюту і поміняйте її на кілька
  4. Не слухайте нікого. Вважаєте за потрібне купувати криптовалюту – купуйте.