This version of the page http://rozvytok.in.ua/3085-2015-10-10-3085 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-02-17. The original page over time could change.
Оновлена Конституція – це перший за багато років шанс зміцнити місцеве самоврядування, - В’ячеслав Негода — Ресурсний Центр зі сталого місцевого розвитку
Авторизація
  • Забули пароль?
  • Забули логін?
Зареєструватися

Новини

Оновлена Конституція – це перший за багато років шанс зміцнити місцеве самоврядування, - В’ячеслав Негода

«Хто б що не говорив, і як би хто не оцінював проект закону щодо внесення змін до Конституції у частині децентралізації, маємо бути реалістами і визнати, що це перший за багато років шанс зробити зміни на користь місцевого самоврядування, а отже – і кожного мешканця громади», - зазначив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час засідання правління Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад.

«Нажаль, зараз є чимало противників цих змін. Вони, свідомо чи ні, підіграють інтересам наших зовнішніх супротивників, яким невигідно, щоб Україна була успішною. Тому для остаточного прийняття змін до Основного закону, які зроблять децентралізацію в Україні незворотною, надзвичайно важливою є підтримка і активна позиція обласних та районних рад. В результаті реформи ви отримаєте власні виконавчі органи, зможете зробити місцеве самоврядування на обласному і районному рівні дійсно дієвим, а не номінальним, як є зараз», - звернувся В’ячеслав Негода до присутніх.

Він також додав: «Якщо на своїх сесіях ви підтримаєте необхідність конституційних змін, Міністерству і Уряду буде набагато легше зробити ті необхідні кроки, які залишилися для остаточного впровадження реформи».

Перший заступник Міністра також наголосив, що однією з основних «страшилок» змін до Конституції у частині децентралізації є введення інституту префектів і процедура розпуску місцевих рад.

«Мені видається очевидним, що разом з децентралізацією влади і передачею більшості повноважень громадам необхідно посилювати систему виконавчої влади в державі. Ми не можемо десь накопичити владу, а десь зруйнувати, маємо знайти баланс. Такий баланс ми вбачаємо в тому, що замість багатофункціональних обласних і районних державних адміністрацій з’явиться інститут префектів, - представників держави на місцях, які виконуватимуть виключно наглядову і контрольну функцію і жодним чином не втручатимуться у питання місцевого значення», - пояснив В’ячеслав Негода.

Він підкреслив, що нема ніякої загрози для місцевого самоврядування в тому, що в країні існуватиме ефективний і незаангажований орган, який зможе призупинити неконституційне рішення місцевої ради чи голови, наприклад про порушення територіальної цілісності або безпеки громадян. З словами Першого заступника, немає чого боятися тим, хто не планує порушувати законодавство України.

«А запропонований у змінах до Конституції процес розпуску відсторонення місцевої ради чи голови громади взагалі є достатньо демократичний. Якщо сьогодні оголосити достроково позачергові вибори Верховна Рада може самостійно, то після змін до Конституції для цього буде необхідна ціла низка рішень: Президента, Конституційного суду, Верховної Ради», - резюмував В’ячеслав Негода. 

09.10.2015

За матеріалами Веб-сайта Мінстерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господпрства України

Членами Правління Української асоціації районних та обласних рад, 9 жовтня 2015 року, у м. Київ під час чергового засідання Правління Асоціації, було ухвалене рішення «Про законодавче забезпечення здійснення децентралізації та реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи», відповідно до якого вирішено звернутися до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України з ініціативою про невідкладне прийняття змін до Конституції України спрямованих на децентралізацію влади  та запропонувати Голові Верховної Ради України розглянути можливість прийняття зазначеного рішення до Дня місцевого самоврядування, яке відзначається 7 грудня. Детальніше за посиланням.

Twitter

Актуально

Проект Закону щодо децентралізації владних повноважень у сфері земельних відносин потребує доопрацюванняДетальніше... Інтерв’ю Володимира Гройсмана "5 каналу" на тему «Зміни до Конституції щодо децентралізації: що передбачає президентський законопроект і яка процедура його прийняття»Детальніше... Міфи про Конституцію та насправдіДетальніше...

Нове в розділі "Законодавство"

Обговоріть на форумі

  • Запобігання корупції в органах місцевого самоврядування
  • Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади
  • Застосування земельного законодавства у діяльності органів місцевого самоврядування
  • З питань повноважень органів місцевого самоврядування щодо екологічної політики
  • Виборче законодавство та локальна демократія участі

Нове в бібліотеці

Конкурси

УВАГА! Асоціація оголошує вакансії на проведення низки навчань, документи приймаються до 25 листопадаДетальніше... Розпочався конкурсний відбір проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу Детальніше... УВАГА! КОНКУРС! Стартував набір до оновленої Школи місцевого самоврядування DESPRO - 2017Детальніше...

Нові обговорення

    • Які закони першочергово треба прийняти для активного просування децентралізації?