This version of the page http://www.lvivpost.net/suspilstvo/n/29685 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-02-15. The original page over time could change.
Субсидії: як і кому - Львівська Поштa

Субсидії: як і кому

З 1 травня в Україні діятимуть нові правила отримання субсидій за спрощеним порядком. Їх призначатимуть на рік на основі двох документів – заяви та декларації, які можна відправити поштою

Ольга Шведа №41 (1652), четвер, 16 квітня 2015
Зважаючи на подорожчання продуктів харчування, ліків, а з квітня ще й газу, електроенергії та води, більшості українців нові тарифи на комунальні послуги вдарять по кишені. 
Проте Міністерство соціальної політики запевнило, що не залишить нас напризволяще. Уже з 1 травня почнуть діяти нові правила отримання субсидій за спрощеним порядком. Їх призначатимуть для кожної сім’ї індивідуально залежно від розміру доходу. 
Для отримання державної компенсації досить буде подати до органів соцзахисту лише два документи: заяву та декларацію, які, до речі, істотно спростили – до однієї сторінки замість трьох та п’яти відповідно, як це було донедавна. Ба більше, подавати ці документи треба буде лише раз на рік, а не на шість місяців.
Міністерство запевняє, що субсидії уже з травня зможуть оформити навіть ті, що вважали цю процедуру довготривалою, ті, що через низькі зарплати боялися погрузнути в комунальних боргах або ж ті, що з певних причин ними ніколи не користувалися, наприклад, винаймаючи квартири.
Вперше за 20 років існування програми субсидій в Україні провели масштабне інформування людей про цю систему. Зі слів міністра соціальної політики Павла Розенка, приблизно 14,5 млн родин отримали бланки заяв і декларацій безпосередньо у поштові скриньки або ж просто в руки, про що він написав на своїй сторінці у Facebook. 
На Львівщині вже роздали майже 900 тис. бланків, хоч до цього часу отримувачами субсидій було трохи більше, ніж 57 тис. осіб. Очікується, що уже з травня ця цифра зросте як мінімум утричі. Жителів Львівщини, які не отримали бланків заяв і декларацій, просять зателефонувати у службу оперативної допомоги населенню на номер 112.
А оскільки частка охочих оформити субсидію може значно зрости з початком опалювального сезону, то бланки заяв і декларацій розсилатимуть ще раз – до 1 листопада.
Про основні зміни в призначенні субсидій “Пошта” розпитала начальника відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог управління соціального захисту населення Львівської ОДА Василя Гельбича.

Головні питання про субсидії

Хто має право на житлову субсидію?

* Сім’ї (або ж одинокі особи), у яких сукупна сума щомісячних витрат на “комуналку” перевищує встановлений державою відсоток щомісячного доходу. Такий відсоток іменується державою як обов’язковий платіж за послуги житлово-комунального господарства. 
* Родини, в яких є працездатні непрацюючі особи.
* Власник, співвласник квартири чи будинку або людина, на яку відкриті особові рахунки в організаціях – надавачах послуг. Тобто це необов’язково повинна бути людина, яка має право власності на квартиру. До прикладу, власником помешкання є мама, а донька має відкриті всі рахунки на оплату комунальних послуг. У такому випадку по субсидію може звернутися і мама, як власник житла, і донька, на яку відкриті особові рахунки.
* Винаймачі квартир/будинків.

З якими документами і куди звертатись?

Для оформлення пільг у департамент соцзахисту за місцем реєстрації потрібно подати заяву з проханням нарахувати пільги та декларацію про доходи усіх членів сім’ї за попередні шість місяців (не враховуючи місяць, коли були подані документи). 
У сільській місцевості прийом заяв з необхідними документами для призначення субсидії здійснюють уповноважені особи, які визначаються виконавчими органами сільських і селищних рад.

Як правильно заповнити заяву і декларацію?

На звороті бланків заяв і декларацій, які мали надійти поштою кожному громадянинові України, можна знайти докладну інструкцію заповнення цих документів. 
Заяву варто самостійно запов­нити особі, на яку відкритий особовий рахунок з оплати житлово-комунальних послуг за місцем реєстрації. Їй варто вписати своє прізвище, ім’я, по батькові, контакт­ний телефон, серію і номер паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків за місцем проживання. У заяві необхідно підкреслити, на які види послуг має призначатися субсидія (“на оплату житлово-комунальних послуг” та/або “на придбання твердого палива та скрапленого газу”). 
Якщо домогосподарство користується твердим паливом, скрапленим газом та комунальними послугами, необхідно підкреслити все. У графі “Номер особового рахунку” вказати номери рахунків за водовідведення, газ, електропостачання (їх можна знайти на квитанціях про оплату). У графі “Найменування організації, що надає послуги” вказати назву організації, що міститься в договорі про надання послуг, платіжному документі (квитанції, розрахунковій книжці) на оплату відповідної послуги (наприклад, ЛКП №8, “Львівтеплоенерго”, “Львівсвітло” тощо), а у графі “Примітки” – наявність або відсутність засобів обліку, а саме “є лічильник”/“немає лічильника”.
У декларацію варто вписати своє прізвище, ім’я, по батькові, загальну площу, кількість поверхів у будинку, а ще відомості про всіх осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (або фактично проживаючих – для осіб, які орендують житло і вказані у договорі оренди, або для індивідуальних забудовників, будинки яких не прийняті в експлуатацію), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги. Варто вказати і їх прибутки (зарплату, пенсію, стипендію, надходження від оренди, соціальні допомоги, наприклад, при народженні дитини, дивіденди, проценти від розміщення депозитів, аліменти тощо). Можна не вказувати лише одноразові доходи, що не оподатковуються. 
У графі “Вид доходу” потрібно вписати – “пенсія” (якщо ви пенсіонер), “заробітна плата” (якщо ви працююча людина). Варто вказати суму доходу без урахування податку з доходів фізичних осіб (у гривнях). А в графі “Джерело доходу” – “Пенсійний фонд” (якщо ви пенсіонер) і назву фірми (якщо ви працююча людина). Також необхідно вказати інформацію про витрати та купівлю товарів і послуг, сума яких перевищує 50 тис. грн за останній рік.

На який термін призначатимуть субсидію?

Житлову субсидію призначатимуть на 12 місяців, а не на шість, як це було раніше. Це дасть змогу зрівняти ситуацію у зв’язку з підвищенням цін і тарифів. 
Після закінчення терміну отримання субсидії органи соцзахисту населення здійс­нюватимуть розрахунок субсидії на наступний період автоматично.

Як довго опрацьовуватимуть заяву та коли почнуть нараховувати субсидію?

Нараховуватимуть субсидію з місяця подачі заяви. Якщо людина заявила про потребу в субсидії 30 квітня, то таку допомогу їй нарахують з 1 квітня. Розглядати заяву можуть упродовж 10 робочих днів.
Однак якщо людина подала заяву 30 квітня, а підтвердили її 13 травня, то субсидії на особовий рахунок для оплати комунальних послуг прийдуть за квітень і надходитимуть наступні 11 місяців.

Яка процедура визначення права на житлову субсидію?

При наданні житлової субсидії органи соцзахисту визначатимуть загальну кількість осіб, зареєстрованих у одному помешканні (тут не важливі родинні стосунки, зобов’язання щодо утримання тощо).
Людей, які проживають в одному помешканні і мають родинні зв’язки, розглядатимуть як сімейну общину, яка користується послугами.

Як нараховуватимуть субсидію?

Грошей на руки не даватимуть. Суму субсидії переказуватимуть на особовий рахунок за комунальні послуги. Тобто якщо вам призначили субсидію, яка становить 50% суми оплати за комунальні послуги щомісяця, то половину цієї суми платитиме держава, а половину – ви як споживач послуг.

Про що потрібно повідомляти органи соцзахисту?

Якщо в сім’ї змінилися обставини, що впливають на розмір субсидії (когось виписали із квартири, змінився перелік одержуваних від ЖКГ послуг, збільшилися доходи в кого-небудь із зареєстрованих мешканців, була здійснена купівля або оплата послуг на суму понад 50 тис. грн), то про це треба повідомити органи соцзахисту впродовж місяця. Якщо цього не буде зроблено, субсидія буде перерахована або скасована. 

Як треба буде оплачувати компослуги, спожиті більше або менше встановлених норм?

Якщо людина має встановлені у помешканні лічильники води, газу та електроенергії і споживає послуг менше встановлених норм, то держава свою частку субсидії щомісяця стало перераховуватиме, натомість споживач послуг може доплатити за рахунками меншу суму грошей. 
А якщо споживає комунальних послуг більше встановлених норм, то держава може призначити субсидію тільки на оплату визначених норм. Все, що вище норм, належить оплачувати самостійно.

Як призначатимуть субсидію людині, що є власником кількох квартир/будинків?

На житлову субсидію можуть розраховувати навіть ті, що мають кілька квартир (у тому числі автомобілів). Але для цього такі особи повинні в обов’язковому порядку задекларувати все своє майно. 
Тобто тут важливий не майновий стан родини, а фінансовий. Наявність ще однієї квартири чи машини не може бути підставою для відмови в призначенні субсидії. Субсидію надаватимуть тільки на оплату компослуг у одному житлі, в якому людина мешкає.

Як визначатимуть суму доходів для непрацюючих, недієздатних та студентів? 

Якщо працездатна людина не працює, не стоїть на обліку в центрі зайнятості та не має задекларованих доходів, її доходи прирівнюватимуть до прожиткового мінімуму – 1218 грн. Якщо в родині є студенти чи недієздатні особи, які отримують пенсію, орган соцзахисту врахує суми їх реальних доходів (стипендії або пенсії).

Чи мають право на субсидію особи-квартировинаймачі?

Вперше субсидії можуть оформити навіть ті, що орендують житло (це стосується й переселенців), проте лише за наявності офіційного договору найму (оренди) житла. Це буде підставою вважати, що людина справді проживає в певній квартирі (будинку) і платить за житлово-комунальні послуги.

Чи зможе оформити субсидію сім’я, в якій один із членів перебуває за кордоном?

Якщо один із членів сім’ї перебуває за кордоном, при заповненні декларації людина сама визначає, чи вказувати це. Якщо доходи людини, яка працює за кордоном, офіційно задекларувати не можна, дохід на таку людину варто вказати на рівні 1218 грн за місяць – прожитковий мінімум.

У яких випадках можуть припинити виплату субсидії?

Надання призначеної субсидії припиняється, якщо людина, яка її отримує, не здійснює обов’язковий платіж, за винятком випадків, пов’язаних із затримкою виплати заробітної плати або пенсії, що треба підтвердити відповідними документами. 
Ще однією підставою для припинення виплати субсидії є приховування людиною своїх додаткових доходів, про що стане відомо соцпрацівникам (інформацію органи соцзахисту перевірятимуть у Фіскальній службі, ДАІ тощо). Отож якщо під час перевірки поданих документів будуть виявлені неточності або ж прихована інформація, сім’я змушена буде відшкодувати всю суму наданих пільг у подвійному розмірі.

Які нормативи використовують при розрахунку субсидії?

З 1 жовтня 2014 р. субсидію призначають з урахуванням єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг. 
До жовтня нормативом на житло був 21 кв. м на одну особу плюс 10,5 кв. м на сім’ю. Тобто санітарна норма житла для сім’ї з однієї особи становила 31,5 кв. м. Тепер ці нормативи становлять 13,65 кв. м на одну особу і 35,22 кв. м на сім’ю відповідно. А для розрахунку використовуватимуть норму 47,87 кв. м. Отже, маємо збільшення соціальної норми більш ніж на 17 кв. м.
Збільшилися й нормативи на електроенергію. Якщо раніше на сім’ю з однієї-двох осіб у будинках, не обладнаних електроплитами, нормою були  75 кВт/год., то тепер – 90 кВт/год. і ще по 30 кВт/год. на кожного наступного члена сім’ї. У будинках, обладнаних електроплитами, така норма становила 100 кВт/год. на сім’ю з однієї-двох осіб, а тепер – 120 кВт/год. та по 30 кВт/год. на кожного наступного члена сім’ї.
При цьому зменшилися норми користування холодною і гарячою водою. З 1 жовтня в будинках з централізованим постачанням гарячої води ці норми становлять 1,6 куб. м гарячої та 2,4 куб. м холодної води на одну особу на день. У будинках, де немає централізованого постачання гарячої води, така норма становить 4 куб. м води на одну особу.
І найголовніше – діятиме новий механізм розрахунку обов’язкового відсотка платежу, який визначатимуть індивідуально для кожної сім’ї залежно від доходів її членів (раніше він був фіксований – 10 або 15%). У випадку, якщо сім’я економно споживатиме компослуги або не користуватиметься ними взагалі (у випадку відпустки чи тривалого відрядження), суми призначених субсидій їй не повертатимуть – вони залишаться на рахунках отримувачів субсидій і використовуватимуться чи для платежу обов’язкової частки, чи у наступному періоді (тобто за їх допомоги родина зможе оплатити комунальні послуги в майбутньому).

Як можна самому визначити приблизний розмір субсидії?

Учасники урядової Програми субсидій можуть самі порахувати, скільки їм доведеться платити за житлово-комунальні послуги. На сайті Урядового порталу з’явилася спеціальна сторінка, на якій можна вирахувати онлайн орієнтовний розмір субсидії. 
Необхідно тільки ввести три види даних: 1. кількість мешканців; 2. розмір доходу; 3. витрати на послуги ЖКГ. Однак варто зазначити, що всі ці розрахунки є попередніми та не охоплюють усіх критеріїв, які враховують при призначенні субсидії.

Формула обчислення субсидії

Для визначення суми субсидії враховуватимуть доходи всіх людей за шість попередніх місяців, які прописані на одній площі квартири/будинку. Ці доходи додаватимуть, а потім ділитимуть на кількість прописаних повнолітніх працездатних осіб. 
Тоді вираховуватимуть, чи сім’я з такими доходами на одну людину зможе оплачувати повну вартість комунальних послуг, передбачених державними нормами. Також враховуватимуть площу житла і кількість людей, які на ній проживають.
Житлові субсидії призначатимуть за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування послугами з урахуванням пільг та обсягу визначеного Кабінетом міністрів України обов’язкового відсотка платежу, який буде розраховуватись для кожного домогосподарства індивідуально за відповідною формулою:
Ро = Кд / Кг * Рг,
де Ро – частка плати за компослуги для домогосподарства (частка доходу), яка округлюється до двох знаків після коми; 
Кд – коефіцієнт доходу домогосподарства – відношення розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу до прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (1176 грн), встановленого на дату, з якої призначається субсидія; 
Кг – базовий коефіцієнт доходу для призначення субсидії – два прожиткові мінімуми на одну особу в розрахунку на місяць (Кг = 2);
Рг – базова норма плати за житлово-комунальні послуги – 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства (Рг = 15).
Простіше кажучи, сукупний дохід сім’ї за останні півроку треба поділити на шість і на кількість членів сім’ї. Далі суму, яку отримали, поділити на прожитковий мінімум (на сьогодні це 1176 грн)  і на коефіцієнт 2, а тоді помножити на 15. Якщо у вас вийшло, скажімо, 7, 10 чи 15, це означає, що за комунальні послуги ви платитимете не більш ніж 7, 10 чи 15 % свого місячного доходу.
Однак це не означає, що якщо у великому будинку зареєстровані лише двоє пенсіонерів, які мають мінімальну пенсію, то вони платитимуть лише 5% (приблизно таку частку платитимуть пенсіонери з мінімальною пенсією), а решту величезних сум за опалення та електроенергію платитиме держава.
Приклад 1
В однокімнатній квартирі зареєстрована одна особа – пенсіонер. Розмір плати за житлово-комунальні послуги, виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами в опалювальний період 2014/ 2015 рр., становитиме 542,19 грн. Пенсіонер не працює, пенсія за шість місяців становить 6600 грн. Середньомісячний сукупний дохід  – 1100 грн (6600:6=1100).
Визначаємо обов’язкову частку плати за послуги (%): 1100 : 1176 : 2х15 = 7,02%.
Тобто пенсіонер повинен сплачувати за житлово-комунальні послуги 77,22 грн (1100х7,02%), а решту плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (542,19-77,22=464,97).
Приклад 2
У двокімнатній квартирі зареєстрована сім’я, що складається з двох  пенсіонерів. Розмір плати за житлово-комунальні послуги, виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами в опалювальний період 2014/2015 рр., становитиме 832,76 грн. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї – 2458 грн (1182+1276). Середньомісячний сукупний дохід на одну особу становить 1229 грн (2458:2 (особи)=1229).
Визначаємо обов’язкову частку плати за послуги (%): 1229 : 1176 : 2х15 = 7,84%
Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 192,71 грн (2458 х7,84 %), а решту плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (832,76-192,71=640,05).
Приклад 3
У трикімнатній квартирі зареєстрована сім’я, що складається з чоловіка, дружини та двох дітей. Розмір плати за житлово-комунальні послуги, виходячи із соціальних норм та соціальних нормативів користування послугами  в опалювальний період 2014/2015 рр., становитиме 1147,81 грн.
Чоловік та дружина працюють. Дохід за 6 місяців – 24 000 грн. Середньомісячний сукупний дохід сім’ї становить 4000 грн (24000:6=4000). Середньомісячний сукупний дохід на одну особу становить 1000 грн. (4000:4 (особи)=1000).
Визначаємо обов’язкову частку плати за послуги (%): 1000 : 1176 : 2х15 = 6,38%
Тобто сім’я повинна сплачувати за житлово-комунальні послуги 255,2 грн (4000х6,38%), а решту плати за житлово-комунальні послуги є субсидією (1147,81-255,2=892,61).

Як змінилися тарифи на комунальні послуги

Тарифи на природний газ

Діятимуть зимові та літні тарифи. Мінімальний тариф для населення на газ, що використовується для опалювання, з 1 квітня підвищився в 3,3 рази, тобто на 2511 грн за 1 тис. куб. м і відповідно становитиме 3600 грн за 1 тис. куб. м. 
Така ціна встановлюється на обсяг спожитого газу до 200 куб. м на місяць і тільки в опалювальний сезон (з 1 жовтня до 30 квітня). Якщо обсяг перевищуватиме 200 куб. м на місяць, а також спожитий в неопалювальний сезон газ сплачуватиметься за ціною 7188 грн за 1 тис. куб. м. 
Ціна газу, що використовуватиметься населенням для приготування їжі й підігрівання води, зросте з 1182 грн за тис. куб. м до 7188 грн за 1 тис. куб. м. Усі наведені цифри стосуються споживачів, у яких наявні лічильники. Якщо ж лічильники відсутні, то населення платитиме за газ єдину ціну – 7188 грн за 1 тис. куб. м.
Для підприємств тариф також змінений – тепер він становитиме 2994,3 грн за 1 тис. куб. м. До цього мінімальний тариф був близько 1309,20 грн за 1000 куб. м, таким чином він підвищився в 2,28 рази. Підвищення тарифів на газ не оминуло й ціни на товарний природний газ власного видобутку для “Укргазвидобування”. 
Так, новий тариф становить 1590 грн за 1 тис. куб. м, отже, відбулось зростання ціни на 355%. Загальний тариф на транспортування природного газу також підвищений – до 656,2 грн за 1 тис. куб. м.

Тарифи на електроенергію

З 1 квітня в Україні розпочався період дворічного зростання цін на електроенергію для населення. Підвищення тарифів відбуватиметься кожні півроку в п’ять етапів і вже до березня 2017-го світло подорожчає в 3,5 рази.
* З 1 квітня 2015-го за споживання електроенергії до 100 кВт/год. новий тариф становитиме 36,6; 100 – 600 кВт/год. – 63,0; понад 600 кВт/год. – 140,7.
* З 1 вересня 2015-го за споживання електроенергії до 100 кВт/год. новий тариф становитиме 45,6; 100 – 600 кВт/год. – 78,9; понад 600 кВт/год. – 147,9.
* З 1 березня 2016-го за споживання електроенергії до 100 кВт/год. новий тариф становитиме 57,0; 100 – 600 кВт/год. – 99,0; понад 600 кВт/год. – 156,0.
* З 1 вересня 2016-го за споживання електроенергії до 100 кВт/год. новий тариф становитиме 71,4; 100 – 600 кВт/год. – 129,0; понад 600 кВт/год. – 163,8.
* З 1 березня 2017-го за споживання електроенергії до 100 кВт/год. новий тариф становитиме 90,0; 100 – 600 кВт/год. – 168,0; понад 600 кВт/год. – 168,0.
До 1 квітня середньозважений рівень тарифу для населення становив 35,58 коп. за кВт/год. А через два роки буде 122,83 коп. Найменше за світло платитимуть власники двозонних лічильників, оскільки вночі електроенергія коштуватиме наполовину дешевше.

Тарифи на теплову енергію

Також із 1 квітня підвищили тариф на теплопостачання для населення, що має лічильники – на 72%, тобто на 224,5 грн/1 Гкал. Він становитиме 537,2 грн за Гкал. (без ПДВ).

Тарифи на воду

З 1 квітня тарифи на гарячу воду зросли в середньому по Україні на 55%. Услід за цим із 1 травня  подорожчає й холодна вода, у декого – на всі 100%. В НКРЕКП це пояснюють підвищенням цін на електроенергію.
Варто зазначити, що у кожному регіоні діють різні тарифи на опалення і гарячу воду. Нацкомісія збирається коригувати тарифи для теплопостачальних підприємств різних міст.
У підсумку бачимо, що вартість квартплати за однокімнатну квартиру з централізованим опаленням та гарячим водопостачанням в середньому підвищиться на 400 грн, за двокімнатну – на 600 грн, трикімнатну – на 900 грн. Але, знову ж таки, все залежатиме від того, скільки осіб прописано у квартирі, чи є лічильники, який вид опалення помешкання (АГВ, пічкове чи централізоване) та гарячої води (бойлер чи централізоване).


зразок заяви на призначення житлової субсидії (завантажити pdf)

зразок декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (завантажити pdf)
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.8464 / 4.63MB / SQL:{query_count}