Media Sapiens

1. Сприяння дотриманню журналістських стандартів 

Ми ініціюємо і сприяємо веденню національної професійної дискусії щодо дотримання стандартів та етики журналістської діяльності, для того, аби підвищити професійність журналістів, медіаменеджерів та громадських журналістів, а також – рівень розуміння аудиторією змісту і важливості дотримання медіа професійних стандартів.

Протягом 10 років ми систематично здійснюємо моніторинги дотримання журналістських стандартів та рівня замовчування суспільно важливої інформації на національному та регіональному телебаченні.

ГО «Детектор медіа» стежить за дотриманням журналістських стандартів на 12 регіональних та 7 національних телеканалах.

Результати моніторингів – регулярно презентуємо під час публічних заходів по всій Україні. Їх передруковують ЗМІ і вивчають у вишах. Моніторинги привертають увагу керівництва телеканалів, викликають дискусії та реально впливають на редакційну політику деяких каналів. 

Ознайомитися з моніторингами ГО «Детектор медіа» можна у розділі «Моніторинг» сайту Mediasapiens.

2. Вдосконалення державної політики в інформаційній сфері

Ми сприяємо підвищенню прозорості державної політики в інформаційній сфері та протидіяє спробам держави контролювати інформаційний простір України.

Наші медіаексперти беруть участь у всіх ключових профільних заходах, пишуть експертні матеріали, дають коментарі у ЗМІ, спільно з іншими ГО та громадськими рухами організовують акції та адвокасі-кампанії, спонукають політиків до публічної дискусії довкола важливих для законодавчого регулювання медіагалузі тем.

Представники ГО «Детектор медіа» стали членами громадських рад 3 державних органів, які опікуються медійною сферою:

  • Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України
  • Державний комітет телебачення і радіомовлення
  • Регуляторний орган Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Експерти ГО «Детектор медіа» відвідують усі засідання рад і виступають на них, роблять матеріали про діяльність цих органів, входять до робочих груп, які готують медійні законопроекти чи пропозиції до готових проектів. Коли закон ухвалено – стежать за його реалізацією, дотриманням і подальшим вдосконаленням. 

3. Сприяння захисту прав журналістів та безпеці їх діяльності

Ми постійно відстежуємо випадки порушень прав журналістів, висвітлюємо їх і привертаємо увагу суспільства, влади та правоохоронних органів до цих порушень та їх неприпустимості.

В кожному регіоні – Центр, Схід, Захід, Південь, Північ – діють спеціально підготовані ГО «Детектор медіа» моніторингові групи експертів, які фіксують випадки порушень прав журналістів. Раз на квартал на основі їхніх даних публікується підсумковий звіт зі статистикою випадків порушень по Україні. 

4. Підвищення медіаграмотності населення

Ми просуваємо ініціативи з впровадження медіаграмотності в освітню систему і стимулюємо експертну дискусію та діяльність довкола теми. Забезпечуємо громадськість якісними матеріалами на тему медіаграмотності та продовжуємо розвивати два унікальних освітніх інтернет-видання «Mediasapiens» та «Відеотека».

«Mediasapiens» – єдине в українському інтернеті нішеве видання про медіаосвіту та медіаграмотність, а також – про тренди у журналістиці, свободу слова та професійні стандарти в Україні та світі. 

«Відеотека» – відеоресурс з лекціями на медіатематику, інтерв’ю з медійниками та їх відеоблогами, сюжетами про ключові медіаподії країни.

5. Протидія перетворенню ЗМІ у засоби пропаганди

В 2014 році ГО «Детектор медіа» зайняла місце в першому ряді тих організацій, які стали на захист інформаційного простору України від інформаційної агресії з боку Російської Федерації.

Ми взяли на себе роль аналітичного центру з дослідження російської пропаганди та формування суспільної стратегії інформаційної протидії. А інтернет-видання ГО «Детектор медіа» «MediaSapiens» стало одним з ключових медійних майданчиків країни, на яких відбувалася активна експертна дискусія щодо цілей та інструментів російської пропаганди. 

Продукти ГО «Детектор медіа»

    Усі продукти

Проекти ГО «Детектор медіа»

    Усі проекти

Завершені проекти ГО «Детектор медіа»

    Усі завершені проекти

Звіти з заходів ГО «Телекритика»

Усі звіти

Спецпроекти