Місто

Реконструкцію гімназії у Житомирі проводять без тендеру: 69 млн грн отримала одна фірма. Розслідування

12 січня 2018, 14:26

Будівлі Житомирської міської гімназії №3, що знаходиться на вул.Грушевського, вже 150 років, несучі конструкції почали давати тріщини і перебування там школярів було дедалі небезпечнішим. У 2016 році замість капітального ремонту старого корпусу вирішили побудувати новий. За 2016-2017 роки на ці роботи виділили близько 69 мільйонів гривень, більша частина – державні кошти, з бюджету регіонального розвитку. Всі гроші за двома договорами підряду отримала одна компанія – ТОВ «Зодчество ЛТД». Обидва підряди компанії дали без проведення відкритих конкурсних торгів. Крім того, у громадських активістів та юристів є чимало питань щодо дотримання тендерного законодавства в рамках цих робіт. Про них – далі у матеріалі.


Так виглядав фасад будівлі гімназії №3 після ремонту (фото з сайту міської ради)


Житомирська міська гімназія №3, грудень 2017 року

У 2016 році будівля гімназії почала розвалюватись. Про аварійний стан будівлі 11 червня 2016 року повідомив заступник міського голови Матвій Хренов.

«Прийняли рішення про відділення нового та старого корпусу, про необхідність зносу приміщення та будівництво нового. Це будівля «старої» школи, де розміщався харчоблок і 8 кабінетів, і якій уже понад 150 років. На щастя, проблему виявили вчасно, і діти не постраждали, бо одного дня будівля завалилася б сама», - зазначав Матвій Хренов.


Аварійна стіна гімназії (фото зі сторінки Матвія Хренова у Facebook)

14 листопада 2016 року із «Зодчеством ЛТД» уклали договір на реконструкцію корпусу гімназії за 33 мільйони. Конкурсних торгів не проводили, мотивуючи це тим, що роботи термінові, а торги провести не встигають. Управління капітального будівництва отримало пропозиції від «Компанії СПЕЦРЕМБУД», «Тетерів-Будпроект» та «Зодчество ЛТД» і через переговорну процедуру останніх визначили переможцями.


Втім, теоретично строки дозволяли провести закупівлю методом відкритих торгів. У відповіді на інформаційний запит управління капітального будівництва повідомило, що проект реконструкції, який виготовили на замовлення управління освіти, пройшов експертизу ще 26 липня 2016 року. На сесії міської ради 6 вересня цього ж року УКБ визначили замовником цих послуг. Про проведення процедури закупівлі УКБ оголосили лише 25 жовтня, тобто, майже через півтора місяці, а договір підписали ще через 3 тижні – 14 листопада. Отже, з дня визначення замовника послуг до дня підписання договору пройшло більше двох місяців. На думку юристів, за цей час можна було провести закупівлю процедурою відкритих торгів.

«Процедура українських відкритих торгів для робіт згідно нового законодавства в ідеальному варіанті може тривати до 1-1,5 місяця (оголошення, подача пропозицій, аукціон, визначення переможця, укладення договору)»,- зазначає юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

Крім того, 3 листопада 2017 року з «Зодчеством» уклали ще один договір на реконструкцію гімназії - на 35,6 млн гривень. І знову без проведення відкритих торгів з цілком логічних і обґрунтованих причин, адже роботи, які ТОВ «Зодчество ЛТД» виконує за двома окремими угодами «є складовою та невід’ємною частиною повного комплексу робіт по реконструкції навчального закладу».


Таким чином, «Зодчество» отримало підрядів на 69 мільйонів.

«Процедура відкритих торгів викликає менше запитань, ніж переговорна процедура, особливо, коли її застосовують двічі протягом двох років на суму, близьку до 70 млн грн. Законодавство України забороняє здійснення робіт та укладення договорів, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур, визначених Законом України «Про публічні закупівлі»/Законом України «Про здійснення державних закупівель». За це передбачено, як мінімум, штраф за ст. 164-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення на винних службових (посадових) осіб. А як максимум – притягнення до кримінальної відповідальності за розтрату бюджетних коштів та/чи за зловживання владою чи службовим становищем» – розповідає юрист Мирослава Примак.




Знімки грудня 2017 року

Варто зазначити, що у річному плані закупівель пункт про ремонт гімназії з’явився лише 30 жовтня 2016 року. Тобто, через 5 днів після того, як на ProZorro з’явилося оголошення про закупівлю із застосуванням переговорної процедури.



«Замовник розпочав процедуру, попередньо не розмістивши про це відповідний пункт плану, що може вважатися порушенням процедури, адже згідно ст. 4 закону про публічні закупівлі всі процедури закупівлі відбуваються згідно річного плану. Варто додати, що річний план, зміни до нього, додаток до річного плану оприлюднюються замовником не пізніше п’яти днів з моменту їх затвердження», - каже юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак.

У своєму дописі на Facebook від 11.06 Матвій Хренов писав: «Добре, що підрядники ТОВ «Зодчество ЛТД» відповідально підійшли до питання – завдяки такій позиції ми уникли трагедії». Тобто, «Зодчество ЛТД» були на об’єкті до того, як отримали підряд на 33 мільйони.

Журналісти Житомир.info дізналися, що насправді про тріщину було відомо ще у 2015 році і роботи з підсилення конструкцій гімназії мало виконувати саме «Зодчество ЛТД». До речі, цей підряд вони отримали теж без проведення конкурсних торгів.

«Скрізну тріщину виявили ще в 2015 році. Ми ще до Нового року, в грудні 2015 року виселились з другого поверху. Тоді прийшли представники проектного інституту, а якраз така була ситуація, що в Києві робила реконструкцію якоїсь будівлі старовинної і там впала плита, і загинули працівники. І працівники проектного інституту під впливом цієї інформації порадили звідси виселяйтеся, причому це треба зробити в активній варіації. Дітей переселили терміново, виселили з цих кабінетів, розвантажили другий поверх старої цієї будівлі. А потім «Зодчество» прийшло», - розповіла директор Житомирської міської гімназії №3 Марія Дорошко.


Скріншот з відповіді управління капітального будівництва на інформаційний запит

«В нас цей договір є, але він не реалізований і проектно-кошторисна документація по підсиленню стіни, яка була зроблена, теж. Він (виконавець робіт) навіть не почав виконувати цю угоду. З ним заключили договір на капітальний ремонт і коли йшли підготовчі роботи, просто попросили їх прибрати цю металоконструкцію, яка там була, з цього і почались проблеми. Ця металоконструкція теж тримала якусь частину стіни», - розповіла заступниця начальника управління освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

За її словами, «Зодчество ЛТД» - перевірена компанія, давно співпрацює з Житомирською міською гімназією №3, і їх роботою задоволені.

«Вони постійно працювали з цим підприємством. По коридорам, зробили їм маленьку спортивну залу, зробили актову залу, тому ми схиляємось до того, щоб, якщо не проводити торги, то працювати сьогодні з тим, кому можна довірити. І якщо вони постійно з ними працювали, то такий вибір. Це ж не просто «Зодчество» ось так на вулиці знайшли. Я не працюю безспосередньо з цим підрядником, від себе можу сказати, що будівництво, яке на сьогоднішній день ведеться, нас візуально на сьогодні задовольняє. Ми з ними постійно спілкуємось, з директором школи, можливо ми б хотіли б швидше, але те, що вони роблять якісно – це так. Зі слів директора школи», - каже Світлана Ковтуненко.

Що ж це за компанія, якій довіряють такі відповідальні роботи?


Засновником компанії «Зодчество ЛТД» є Володимир Кочережко, керівником – Наталія Бобло. Компанія «прописана» за однією адресою з ТОВ «Артхаус», яка відома житомирянам по реконструкції вулиці Михайлівської та стадіону «Полісся».


За адресою прописки засновника «Зодчества» Володимира Кочережка донедавна було зареєстроване нині припинене ТОВ «Антоніо», засновником якого був Петро Бобло. Людина з таким ім’ям представляється директором ТОВ «Артхаус». А за однією адресою з ним у селі Довжик зареєстрована ФОП Бобло Наталія, вочевидь – директор «Зодчество ЛТД».

Поєднує керівників цих підприємств також декларація Андрія Петровича Бобло, який з січня по липень 2017 року працював головним спеціалістом у департаменті містобудування, архітектури та ЖКГ Житомирської облдержадміністрації. У документі зазначається, що Бобло Петро Іванович – його батько, а Наталія Володимирівна Бобло - «третя особа», але її нерухомість у Довжику Андрій Петрович вказав у своїй декларації. Тож, говорячи «Зодчество ЛТД», маємо на увазі «Артхаус» і навпаки.


Тобто, компанія «Зодчество ЛТД», яка раніше неодноразово отримувала підряди на ремонти міської гімназії №3 на замовлення самого навчального закладу на дотендерні суми, без участі у відкритих торгах отримала ще два підряди на 69 мільйонів гривень на ремонт гімназії. Цього разу – на замовлення управління капітального будівництва.

«Ми бачимо, що без конкуренції, на нашу думку, з порушенням закону, «своїй перевіреній» фірмі віддали близько 70 млн грн. Коли проводяться відкриті торги, тоді є економія близько 10-15%. У даному випадку можна говорити про абсолютно необґрунтовані втрати коштів платників податків у сумі до 10 млн грн. Ми звернулися в контролюючі органи, аби ті перевірили законність таких дій чиновників», - каже керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук.

Отримати коментар ТОВ «Зодчество ЛТД» не вдалося: журналісти неодноразово зверталися з проханням про коментар, але відповіді так і не отримали.

Публікація підготовлена в межах проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

Матеріал виготовлено за допомогою аналітичної системи Youcontrol

Житомир.info

Друкувати сторінку
Теги: школа гімназія тендер будівництво реконструкція УКБ 
Матеріали по темі
  • Для музичних шкіл Житомира за рік придбали інструментів та інвентарю майже на мільйон гривень
  • ​Влада Житомира готова заплатити приватній газеті чверть мільйона гривень за висвітлення своєї діяльності
  • Житомирський картонний комбінат взяв шефство над дитячим садочком №3
  • Житомирський ФК «Полісся» планує вийти в Першу лігу та відкрити магазин атрибутики на центральному стадіоні
  • Що нового у свіжих випусках житомирських газет «Эхо», «Хозяюшка» та «ТелеЭхо»