Рентген VS 10-денному робочому дню за комп’ютером

Галузь:

Що для Вас є більшою небезпекою: «захворіти на туберкульоз» чи «просидіти 10 днів за комп’ютером»? Адже саме таку дозу опромінення, як дослідили вчені, отримує людина під час рентгенографії. Проте, погодьтеся, зазвичай ми проводимо перед комп’ютером значно більше часу. Чи справді рентген такий небезпечний, як ми думаємо? і з якою метою його потрібно робити?

«Зайвий раз опромінюватися не буду», «часто робити рентген не можна – потім буду «світитися», «мене нічого не болить», – так почасти ми реагуємо на потребу зробити рентген. Рентгенівські обстеження проводять у двох випадках: задля діагностики за скеруванням лікаря та з метою профілактичного огляду. Якість результату, звісно ж, залежить від рентген-апарату, а також від кваліфікації лікаря.

Чому рентген безпечний?

Почнемо з найважливішого – рентген-обстеження можна робити, не беручи до уваги періодичність, частоту та об’єм проведення обстеження. Але, звісно, для цього повинні бути чіткі, вагомі клінічні покази, що відповідно вирішує лікар.

«Проходячи через організм людини, в долі секунди промінь розсіюється та зникає, водночас завершуючи свою дію. На сучасних цифрових рентген-апаратах дія проникнення променя триває одну соту секунди», – кажуть у Медичному центрі Святої Параскеви.

Також потрібно зазначити, що рентгенівське опромінення не має нічого спільного з радіонуклідним опроміненням (яке нас лякає з часів Чорнобильської аварії). Існують десятки видів радіоактивних променів, але всі вони відрізняються своїм впливом на організм людини, тому їх не варто порівнювати.

Флюорографія легень чи рентген?

Зазвичай, ми обираємо флюорографію. Це значно дешевше. Але такий спосіб діагностики має свої недоліки. При флюорографії використовується менше рентген-плівки, тому й зображення є набагато меншими (70х70мм), тоді як рентген-зображення буде більш детальним – 350х430 мм, що дозволить розглянути та дослідити порушення краще.

При флюорографії відбувається більше променеве навантаження і, як зазначалося, отримується менше інформації на противагу рентгену, проведеному на обладнанні новітнього зразка.

Рентген-апарати з цифровими технологіями знижують рівень променевого навантаження,  адже це є першочерговим завданням науковців, які працюють над таким обладнанням. Саме тому дуже важливо приділити увагу апарату, на якому  Вам здійснюють обстеження.

Що може показати рентген?

Рентгенограма показує всі захворювання без винятку: від пневмонії до онкології. Окрім легень, видно серце, кісткові структури, ребра, діафрагму. Це важливо при обстежені онкохворих, коли необхідно побачити й уражені метастазами органи.

Щодо туберкульозу, то побутує міф, що на рентгенограмі можна побачити лише прогресуюче захворювання. Це абсолютно помилкове твердження. Саме рентген-обстеження виявляє це захворювання на ранніх стадіях. Туберкульозна паличка може в організмі людини розвиватися до півроку перед тим, як проявляться перші симптоми. За цей час захворювання прогресує, завдаючи шкоду здоров’ю, і стаючи загрозою для рідних.

Згідно зі статистикою, Україна займає провідне місце серед інших європейських країн за своїми показниками щодо захворюваності на туберкульоз. Адже ми нехтуємо профілактичними оглядами. А лікуємо вже серйозні наслідки.

Юрій Бойко