This version of the page http://oiff.com.ua/oiff/regulations.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-01-11. The original page over time could change.
Регламент дев'ятого Одеського Міжнародного Кінофестивалю

Регламент дев'ятого Одеського Міжнародного Кінофестивалю

Редакція діє з 1 грудня 2017 року 

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ

1.1. Одеський міжнародний кінофестиваль (далі також – Кінофестиваль) створений з метою підтримки та розвитку кінематографічного мистецтва і кіноіндустрії на території України, а також представлення  українським глядачам українських, європейських та інших фільмів високої художньої якості з усього світу.

1.2. Засновником і організатором Кінофестивалю виступає Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРАЇНСЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ» (далі – Організатор), юридична особа, яка зареєстрована і діє за законодавством України.

1.3. Кінофестиваль проводиться в Одесі щорічно (як правило, в липні) на підставі цього Регламенту. Проведення Дев'ятого Одеського міжнародного кінофестивалю заплановано в період з 13 до 21 липня 2018 року.

1.4. Програма Кінофестивалю постійно вдосконалюється і на разі включає такі напрямки: конкурсні програми, позаконкурсні програми, професійна секція Film Industry Office, Кіноринок і Літня Кіношкола.

1.5. Для цілей цього Регламенту застосовуються такі терміни та визначення:

1.5.1. європейський документальний фільм – фільм, який відповідає вимогам, зазначеним у пп. 2.4.1 цього Регламенту;

1.5.2. короткометражний фільм – фільм тривалістю не більше 35 хвилин, котрий відповідає вимогам у пункті 1.5.4;

1.5.3. повнометражний фільм – фільм тривалістю більше 60 хвилин;

1.5.4. український фільм – фільм, виробництво якого здійснено в Україні або в рамках міжнародної копродукції з суб'єктами продюсування з України.

II. КОНКУРСНІ ПРОГРАМИ

2.1. Участь в конкурсних програмах Кінофестивалю

Заявки на участь у конкурсних програмах Кінофестивалю приймаються від будь-яких юридичних осіб або фізичних осіб, що досягли 18 років, без обмежень щодо громадянства і місця проживання (перебування), які є авторами аудіовізуального твору, що відповідає вимогам цього Регламенту, або, як мінімум, володіють необхідними майновими правами для подачі заявки та надання дозволу Організатору на використання такого твору в рамках Кінофестивалю.

2.2. Міжнародна конкурсна програма

2.2.1. До процесу селекції фільмів для участі в Міжнародній конкурсній програмі допускаються повнометражні фільми високої художньої якості, що мають глядацький потенціал («арт-мейнстрім») і завершені після 1 січня 2017 року, прем'єра яких не відбулася на території України на момент початку Кінофестивалю в 2018 році.

2.2.2. Прийом заявок для участі в Міжнародній конкурсній програмі починається 14 грудня 2017 року і є безкоштовним.

2.2.3. Для подачі заявки необхідно заповнити онлайн-форму, розміщену на офіційному сайті Кінофестивалю, і надати всі зазначені в онлайн-формі матеріали до 24:00 (за Київським часом) 10 квітня 2018 року. Подаючи фільм для участі у відборі до програми ОМКФ, заявник гарантує участь фільма у випадку його відбора, а також зобов’язується сприяти фестивалю у організації показу та запрошенні творчої групи шляхом надання усіх необхідних матеріалів, фільмокопій, субтитрів та ін.

2.2.4. Фільми, подані для участі в Міжнародній конкурсній програмі, також можуть бути відібрані для участі в позаконкурсних програмах Кінофестивалю. Така участь додатково узгоджується з особою, яка подала відповідну заявку.

2.2.5. Селекція фільмів здійснюється відбірковою комісією Міжнародної конкурсної програми, до якої, серед інших, входять Президент, Генеральний продюсер і Програмний директор Кінофестивалю. Організатор затверджує склад і кількість членів відбіркової комісії, а також фінальний список фільмів, відібраних для участі в Міжнародній конкурсній програмі, запропонованих відбірковою комісією на підставі незалежної оцінки.

2.2.6. Інформація про фінальний список фільмів-учасників Міжнародної конкурсної програми публікується на офіційному сайті Кінофестивалю і оголошується на першій офіційній прес-конференції Кінофестивалю

2.2.7. Організатор надає запрошення на кінофестиваль режисеру та/або виконавцям головних ролей, оператору, продюсеру (не більше 2-х осіб), організовує проїзд та проживання на 10 ночей, а також надає акредитації учасника кінофестивалю у кількості не більше 5 шт.

2.2.8. Під час Кінофестивалю визначаються переможці Міжнародної конкурсної програми в наступних номінаціях:

  • «Гран-прі Кінофестивалю»;
  • «Найкращий фільм»;
  • «Найкраща режисура»;
  • «Найкраща акторська робота».

2.2.9. Переможцем у кожній з номінацій «Гран-прі Кінофестивалю», «Найкращий фільм» і «Найкраща режисура» може бути названий тільки один фільм-учасник, а переможцем номінації «Найкраща акторська робота» - актор або актриса (у виняткових випадках - більше однієї особи) тільки одного фільму-учасника.

2.2.10. Володар Гран-прі Кінофестивалю визначається глядачами Кінофестивалю, які виставляють оцінки фільмам-учасникам Міжнародної конкурсної програми за шкалою від 1 до 5 відразу після закінчення показу кожного з фільмів. Підрахунок результатів глядацького голосування проходить під контролем незалежних аудиторів з бездоганною репутацією (як правило, компанії «великої четвірки»).

2.2.11. Визначення переможців Міжнародної конкурсної програми в номінаціях «Найкращий фільм», «Найкраща режисура» і «Найкраща акторська робота» здійснюється членами журі Міжнародної конкурсної програми (далі – Міжнародне журі), до якого входять діячі мистецтва, культури, кінокритики, режисери, актори, продюсери та інші представники кіноіндустрії з різних країн світу. З метою недопущення конфлікту інтересів при прийнятті рішень Міжнародним журі, його членами не можуть бути особи, які мають будь-яке відношення до виробництва або дистрибуції фільмів-учасників Міжнародної конкурсної програми. Склад і кількість членів Міжнародного журі затверджується Організатором.

2.2.12. Переможці Міжнародної конкурсної програми оголошуються в останній день Кінофестивалю на церемонії закриття, тобто 21 липня 2018 року.

2.2.13. За перемогу в Міжнародній конкурсній програмі передбачена наступна винагорода:

  • режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Гран-прі кінофестивалю», отримує статуетку «Золотий Дюк» і 10 000 євро;
  • режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Найкращий фільм», отримує статуетку «Дюк» і 5 000 євро;
  • режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Найкраща режисура», отримує статуетку «Дюк» і 3 000 євро;
  • актор або актриса, які є переможцями в номінації «Найкраща акторська робота», отримує статуетку «Дюк» і 2 000 євро (в разі перемоги більше однієї особи - грошову винагороду розділяється пропорційно кількості переможців в рівних частках).

Вище зазначені грошові суми зазначені до оподаткування (тобто фактично отримана сума винагороди буде зменшена на суму обов'язкових платежів), а також можуть бути виплачені в гривні або іншій валюті, якщо виплата в євро неможлива або обмежена законодавством України, за офіційним курсом Національного банку України, що діє на момент здійснення такої виплати.

2.2.14. Цей Регламент не містить в собі публічної обіцянки винагороди в розумінні цивільного законодавства України. Виплата грошових сум, вказаних в п. 2.2.13 цього Регламенту здійснюється на договірних підставах з урахуванням обмежень, встановлених законодавством України. Одержувач зобов'язується виконати всі необхідні формальності для здійснення йому виплати.

2.2.15. Додатково на свій розсуд Міжнародне журі може відзначити фільми-учасники Міжнародної конкурсної програми або членів їх творчих груп не більше ніж двома Спеціальними дипломами Міжнародного журі.

2.3. Національна конкурсна програма

2.3.1. До процесу селекції фільмів для участі в Національній конкурсній програмі допускаються ігрові та неігрові повнометражні та короткометражні українські фільми всіх жанрів, завершені після 1 січня 2017 року.

2.3.2. Приймання заявок для участі в Національній конкурсній програмі починається 14 грудня 2017 року і є безкоштовним.

2.3.3. Для подачі заявки необхідно заповнити онлайн-форму, розміщену на офіційному сайті кінофестивалю, і надати всі зазначені в онлайн-формі матеріали до 24:00 (за Київським часом) 10 квітня 2018 року.

2.3.4. Фільми, подані для участі в Національній конкурсній програмі, також можуть бути відібрані для участі в позаконкурсних програмах Кінофестивалю. Така участь додатково узгоджується з особою, яка подала відповідну заявку.

Подаючи фільми для участі у відборі у програму ОМКФ, заявник гарантує участь фільму у випадку його відбору, а також зобов’язується сприяти фестивалю в організації показу та запрошенні творчої групи шляхом надання усіх необхідних матеріалів, фільмокопії, субтитрів та ін.

2.3.5. Селекція фільмів здійснюється відбірковою комісією Національної конкурсної програми, в яку, серед інших, входять Президент, Генеральний продюсер і Програмний директор Кінофестивалю. Організатор затверджує склад і кількість членів відбіркової комісії, а також фінальний список фільмів, відібраних для участі в Національній конкурсній програмі, запропонованих відбірковою комісією на підставі незалежної оцінки.

2.3.6. Інформація про фінальний список фільмів-учасників Національної конкурсної програми публікується на офіційному сайті Одеського кінофестивалю і оголошується на першій офіційній прес-конференції Кінофестивалю 

2.3.7. Організатор надає запрошення на кінофестиваль за такими правилами:

  • повнометражний фільм українського виробництва - режисеру та/або виконавцям головних ролей, оператору, продюсеру (не більше 2 осіб), а також організовує проїзд та проживання на 5 ночей і надає акредитації учасника кінофестивалю у кількості не більше 5 шт.
  • короткометражний фільм українського виробництва - режисеру та/або виконавцям головних ролей, оператору, продюсеру (не більше 1 особи), організовує проживання на 3 ночі, надає акредитацію учасника кінофестивалю у кількості не більше 2 шт.

2.3.8. Під час Кінофестивалю визначаються переможці Національної конкурсної програми в таких номінаціях:

  • «Найкращий український повнометражний фільм»;
  • «Найкраща режисерська робота» у категорії «Український повнометражний фільм»
  • «Найкращий український короткометражний фільм»;
  • «Найкраща акторська робота»;
  • Дипломи Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI у категоріях - «Найкращий повнометражний фільм», «Найкращий короткометражний фільм»

2.3.9. Переможцем кожної з номінацій «Найкращий український повнометражний фільм», «Найкраща режисерська робота», «Найкращий український короткометражний фільм» може бути названий тільки один фільм-учасник, а переможцем номінації «Найкраща акторська робота» – актор або актриса (у виняткових випадках – більше однієї особи) тільки одного фільму-учасника.

2.3.10. Визначення переможців Національної конкурсної програми в номінаціях «Найкращий український повнометражний фільм», «Найкраща режисерська робота», «Найкращий український короткометражний фільм» і «Найкраща акторська робота» здійснюється членами журі Національної конкурсної програми (далі – Національне журі), до якого входять діячі мистецтва, культури, кінокритики, режисери, актори, продюсери та інші представники кіноіндустрії з різних країн. З метою недопущення конфлікту інтересів при прийнятті рішень Національним журі, його членами не можуть бути особи, які мають будь-яке відношення до виробництва або дистрибуції фільмів-учасників Національної конкурсної програми. Склад і кількість членів Національного журі затверджуються Організатором.

2.3.11. Наявність і кількість номінацій Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI визначається за рішенням цієї організації. Як правило, але не обов'язково, такими номінаціями є «Найкращий український повнометражний фільм за рішенням журі FIPRESCI» і «Найкращий український короткометражний фільм за рішенням журі FIPRESCI», переможців у яких визначає журі, сформоване з членів і за правилами Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Переможці у номінаціях Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI оголошуються у передостанній день Кінофестивалю, а саме 20 липня 2018 року

2.3.12. Переможці Національної конкурсної програми оголошуються в останній день Кінофестивалю на церемонії закриття, тобто 21 липня 2018 року.

2.3.13. За перемогу в Національній конкурсній програмі передбачена така винагорода:

  • режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Найкращий український повнометражний фільм», отримує статуетку «Золотий Дюк» і 100 000 гривень;
  • режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Найкращий український короткометражний фільм», отримує статуетку «Дюк ОМКФ» та 50 000 гривень;
  • актор або актриса, які є переможцями в номінації «Найкраща акторська робота», отримує статуетку «Дюк ОМКФ» 50 000 гривень (в разі перемоги більше однієї особи - винагорода розподіляється пропорційно кількості переможців в рівних частках);
  • режисер фільму-учасника, котрий є переможцем у номінації «Найкраща режисерська робота», отримує статуетку «Дюк ОМКФ» та 60 000 гривень
  • режисери фільмів-учасників, які є переможцями в номінаціях Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, отримують дипломи Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI, якщо цією організацією не визначена інша форма винагороди.

Вище зазначені грошові суми вказані до оподаткування (тобто фактично отримана сума винагороди буде зменшена на суму обов'язкових платежів).

2.3.14. Цей Регламент не містить в собі публічної обіцянки винагороди в розумінні цивільного законодавства України. Виплата грошових сум, вказаних в п. 2.3.13 цього Регламенту здійснюється на договірних підставах з урахуванням обмежень, встановлених законодавством України. Одержувач зобов'язується виконати всі необхідні формальності для здійснення йому виплати.

2.3.15. Додатково на свій розсуд Національне журі може відзначити фільми-учасники Національної конкурсної програми або членів їх творчих груп не більше ніж двома Спеціальними дипломами Національного журі.

2.4. Конкурс європейських документальних фільмів

2.4.1. До процесу селекції фільмів для участі в Конкурсі європейських документальних фільмів допускаються повнометражні документальні фільми, які були зроблені повністю або в рамках міжнародної копродукції з суб'єктами продюсування з наступних країн: Австрія, Албанія, Вірменія, Республіка Білорусь, Бельгія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Косово, Литва, Люксембург, Македонія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, Словенія, Туреччина, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія.

2.4.2. Прийом заявок для участі в Конкурсі європейських документальних фільмів починається 14 грудня 2017 року і є безкоштовним.

2.4.3. Для подачі заявки необхідно заповнити онлайн-форму, розміщену на офіційному сайті кінофестивалю, і надати всі зазначені в онлайн-формі матеріали до 24:00 (за Київським часом) 10 квітня 2018 року.

Подаючи фільм на участь у відборі до програми ОМКФ заявник гарантує участь фільму у випадку його отбору, а також зобов’язується сприяти фестивалю у організації показу та запрошенні творчої групи шляхом надання усіх необхідних матеріалів, фільмокопій, субтитрів та ін.

2.4.4. Селекція фільмів здійснюється відбірковою комісією Конкурсу європейських документальних фільмів, в яку, серед інших, входять Куратор програми, Президент, Генеральний продюсер і Програмний директор Кінофестивалю. Організатор затверджує склад і кількість членів відбіркової комісії, а також фінальний список фільмів, відібраних для участі в Конкурсі європейських документальних фільмів, запропонованих відбірковою комісією на підставі незалежної оцінки.

2.4.5. Інформація про фінальний список фільмів-учасників Конкурсу європейських документальних фільмів публікується на офіційному сайті Одеського кінофестивалю і оголошується на першій офіційній прес-конференції Кінофестивалю 

Організатор надає запрошення на кінофестиваль режисеру та/або виконавцям головних ролей, оператору, продюсеру (не більше 2-х осіб), організовує проїзд та проживання на 5 ночей, а також надає акредитацію учасника у кількості не більше 3 шт.

2.4.6. Під час Кінофестивалю переможця Конкурсу європейських документальних фільмів в номінації «Найкращий європейський документальний фільм» визначає журі Конкурсу європейських документальних фільмів, в яке входять документалісти з різних країн світу. З метою недопущення конфлікту інтересів при прийнятті рішень членами журі Конкурсу європейських документальних фільмів, в нього не можуть входити особи, які мають будь-яке відношення до виробництва або дистрибуції фільмів-учасників Конкурсу європейських документальних фільмів. Склад і кількість членів журі Конкурсу європейських документальних фільмів затверджуються Організатором.

2.4.7. Переможцем номінації «Найкращий європейський документальний фільм» може стати тільки один фільм-учасник.

2.4.8. За перемогу в Конкурсі європейських документальних фільмів режисер фільму-учасника, який є переможцем у номінації «Найкращий європейський фільм», отримує статуетку «Золотий Дюк» і 2 000 євро.

Вище зазначена грошова сума вказана до оподаткування (тобто фактично отримана сума винагороди буде зменшена на суму обов'язкових платежів), а також може бути виплачена в гривні або іншій валюті, якщо виплата в євро неможлива або обмежена законодавством України, за офіційним курсом Національного банку України, що діє на момент здійснення такої виплати.

2.4.9. Цей Регламент не містить в собі публічної обіцянки винагороди в розумінні цивільного законодавства України. Виплата грошової суми, зазначеної в п. 2.4.8 цього Регламенту здійснюється на договірних підставах з урахуванням обмежень, встановлених законодавством України. Одержувач зобов'язується виконати всі необхідні формальності для здійснення йому виплати.

2.4.10. Додатково на свій розсуд журі Конкурсу європейських документальних фільмів може відзначити фільми-учасники Конкурсу європейських документальних фільмів або членів їх творчих груп не більше ніж одним Спеціальним дипломом журі Конкурсу європейських документальних фільмів.

 

III. ПОЗАКОНКУРСНІ ПРОГРАМИ 

3.1. Позаконкурсні програми включають «Гала-прем'єри» (покази ексклюзивних прем'єр), «Фестиваль фестивалів» (покази фільмів-призерів світових кінофестивалів), персональні і тематичні ретроспективи, спеціальні покази на майданчиках під відкритим небом та інші події, затверджені Організатором. Детально ознайомитися з позаконкурсними програмами можна на офіційному сайті кінофестивалю.

3.2. Організатор запрошує фільми для участі в позаконкурсних програмах за власною ініціативою.

 

IV. ПРОФЕСІЙНА СЕКЦІЯ FILM INDUSTRY OFFICE

Розділ оновлюється і буде представлений пізніше

 

V. КІНОРИНОК

5.1. Кіноринок – це професійна програма заходів, організованих для українських компаній в сфері кіноіндустрії: дистриб'юторів кінотеатральної продукції, представників кінотеатрів, кіностудій та інших компаній зі сфери кінопрокату. В рамках Кіноринку проходять презентації та інші події.

5.2. Кіноринок проводиться двічі на рік - під час Одеського міжнародного кінофестивалю, а також взимку у м. Києві.

5.3. До участі в Кіноринку допускаються суб'єкти господарювання в сфері кіно. Організатор має право відмовити у наданні акредитації без пояснення причин.

5.4. Заявки на отримання акредитації на Літній Кіноринок приймаються в період з 2 квітня до 11 липня 2018 включно шляхом заповнення відповідної онлайн-заявки (для кінотеатрів, кіномеханіків, дистриб'юторів і технічних компаній або відвідувачів) на офіційному сайті кінофестивалю. Участь в Кіноринку здійснюється на договірній основі і є платною. Сума оплати залежить від кількості представників на заходах, формату та тривалості презентації, а також ряду інших умов.

 

VI. ЛІТНЯ КІНОШКОЛА

6.1. Літня кіношкола – це освітній проект в рамках Кінофестивалю, що складається з серії майстер-класів та творчих зустрічей з експертами світової кіноіндустрії: відомими акторами, режисерами, сценаристами, кінознавцями та продюсерами.

6.2. Літня кіношкола функціонує протягом усього періоду проведення Кінофестивалю.

6.3. Розклад майстер-класів розміщується на офіційному сайті кінофестивалю не пізніш як за тиждень до його початку, тобто 7 липня 2018 року.

6.4. Допущення до участі у Літній кіношколі проводиться на підставі отриманих відвідувачами абонементів. Детально ознайомитися з інформацією про фестивальні абонементи можна на офіційному сайті Кінофестивалю.

 

VII. ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ГАРАНТІЇ

7.1. Факт подачі заявки на підставі цього Регламенту для участі в заходах програми Кінофестивалю означає, що особа, яка подала заявку:

  • уважно ознайомилося з положеннями цього Регламенту, включаючи вимоги до фільмів / кінопроектів, які можуть брати участь в рамках Фестивалю і підтверджує, що вона в повній мірі їх розуміє та приймає;
  • підтверджує, що у неї є достатні повноваження для подачі заявки і ця дія не порушує прав і / або законних інтересів третіх осіб; і
  • висловлює згоду на надання Організатору права надавати доступ до фільму / кінопроекту членам відповідних журі, а в разі успішного відбору - права використовувати фільм / кінопроект шляхом публічної демонстрації в рамках і на період проведення Кінофестивалю.

7.2. Особа, яка подала заявку і передала Організатору відповідні матеріали на підставі цього Регламенту, самостійно несе відповідальність внаслідок надходження будь-яких претензій, позовів, вимог іншого роду до такої особи та / або Організатору у зв'язку з використанням таких матеріалів в рамках Кінофестивалю, а також негайно компенсує Організатору всі витрати, які виникли або можуть виникнути з цього приводу.

7.3. Організатор гарантує, що не буде використовувати аудіовізуальні твори та інші матеріали осіб, які подали заявки відповідно до цього Регламенту, способами, не передбаченими цим Регламентом.

 

VIII. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

8.1. У разі виникнення спірних питань за цим Регламентом вони вирішуються шляхом сумлінних і конструктивних переговорів між сторонами конфлікту.

8.2. З усіх питань, не врегульованих цим Регламентом, Організатор приймає окремі рішення, про що повідомляє додатково.

8.3. Положення цього Регламенту можуть бути в будь-який момент доповнені і / або змінені з подальшою публікацією на офіційному сайті кінофестивалю. Організатор буде завчасно інформувати про такі зміни по можливості.

8.4. Дані для зв'язку з Організатором:

ТОВ «УКРАЇНСЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ»
Україна, 01032, м.Київ, вул. Симона Петлюри, 30
http://oiff.com.ua/
E-mail: info@oiff.com.ua
Тел. +380 (44) 584 38 24