This version of the page http://uaib.com.ua/about_uaib/history_aims.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-12-09. The original page over time could change.
Історія і мета діяльності | УКРАЇНСЬКА АСОЦІАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО БІЗНЕСУ
ukr ENG
 
Головна Про Асоціацію Історія і мета діяльності

Історія і мета діяльності

Українська Асоціація Інвестиційного Бізнесу (УАІБ) є добровільною недержавною некомерційною організацією, що об'єднує усі компанії з управління активами в Україні.

УАІБ заснована в квітні 1995 року і є однією з найстаріших професійних організацій учасників фондового ринку, заснованою на засадах саморегулювання, рівноправності, вільного волевиявлення і спільності інтересів своїх членів.

На сьогодні це єдина в Україні саморегулівна недержавна організація, якій держава делегувала частку своїх повноважень, визначивши їх в Законі України "Про інститути спільного інвестування" та Положенні про об‘єднання професійних учасників фондового ринку, затвердженому рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від  27.12.2012р. № 1925.


Повноваженнями Асоціації як об‘єднання професійних учасників фондового ринку є:
·
 Впровадження норм професійної етики у практичній діяльності членів Асоціації.
· Розробка та затвердження методичних рекомендацій щодо провадження професійної діяльності на фондовому ринку членами Асоціації.
· Впровадження ефективних механізмів розв’язання спорів, пов’язаних з професійною діяльністю членів Асоціації.
· Моніторинг дотримання членами Асоціації Статуту та внутрішніх документів Асоціації.


Додатковими  повноваженнями Асоціації як саморегулівної організації професійних учасників фондового ринку є:
·
 Розробка та затвердження обов‘язкових для виконання членами Асоціації Правил (стандартів)  провадження професійної діяльності на фондовому ринку, за винятком тих Правил (стандартів), які прямо встановлені законодавством.
· Розроблення заходів, спрямованих на запобігання порушенням членами Асоціації норм законодавства та внутрішніх документів Асоціації, у тому числі при припиненні ними своєї професійної діяльності.
· Застосування заходів дисциплінарного впливу до членів Асоціації у разі виявлення порушень цього Статуту та внутрішніх документів Асоціації.


Відповідно до своїх повноважень як ОПУ Асоціація:
·
 Роз’яснює цілі інвестиційної діяльності, переваги i ризики спільного інвестування шляхом:
- організації та проведення дискусій, "круглих столів", семінарів, конференцій, тощо;
- виступів у засобах масової інформації;
- інформування потенційних інвесторів про можливості інвестування в Україну;
- залучення консультантів, в т.ч. закордонних, для проведення досліджень та підготовки рекомендацій з актуальних питань розвитку фінансових ринків.
· Здійснює заходи зі створення системи довіри інвесторів до інституційних інвесторів.
· Інформує членів Асоціації про законодавство, яке регулює професійну діяльність на фондовому ринку України та про всі зміни, що вносяться до нього.
· Інформує громадськість про діяльність Асоціації i її членів.
· Організовує співробітництво з іншими учасниками фондового та фінансового ринку, їх об’єднаннями.
· Організовує співробітництво з державними органами в галузі законодавчої та нормативної роботи, регулювання діяльності членів Асоціації.
· Організовує виконання аналітичних i маркетингових робіт i розповсюдження результатів цих робіт серед членів Асоціації.
· Організовує співробітництво з засобами масової інформації, проведення прес-конференцій, видання друкованих матеріалів.
· Сприяє залученню представників членів Acoцiaцiї до заходів, що проводяться органами державної влади i управління з метою розвитку фінансового ринку i економіки України в цілому.
· Сприяє у створенні належної законодавчої бази для розвитку фінансового та фондового ринків України.
· Сприяє розвитку добросовісної конкуренції між суб’єктами фондового ринку в галузі управління активами.


Відповідно до своїх повноважень як СРО Асоціація:
·
 Здійснює заходи, спрямовані на підвищення кваліфікації i стандартів професійної роботи серед своїх членів.
· Проводить комплекс аналітичних, інформаційних та методичних робіт із розробки та впровадження принципів корпоративного управління та захисту прав інвесторів на ринку цінних паперів.
· Проводить передліцензійну підготовку компаній, які мають намір здійснювати професійну діяльність на фондовому ринку, в порядку, встановленому внутрішніми документами Асоціації.
· Організовує розробку та затвердження обов’язкових для виконання членами Асоціації внутрішніх документів Асоціації.
· Здійснює заходи щодо контролю за дотриманням членами Асоціації внутрішніх документів Асоціації, Правил (стандартів) професійної діяльності на фондовому ринку, прийнятних Асоціацією.
· Захищає інтереси членів Асоціації в державних органах, в т.ч. в господарських і третейських судах, а також в інших організаціях як в Україні, так i за кордоном.
· Встановлює міжнародні зв’язки з спорідненими професійними об’єднаннями за кордоном, сприяє  створенню умов для виходу членів Асоціації на закордонні фінансові ринки, пошуку партнерів.
· Виконує інші функції саморегулівної організації професійних учасників фондового ринку відповідно до чинного законодавства України.


Асоціація має право:
·
 Ініціювати вдосконалення законодавства України.
· Ініціювати та брати участь у підготовці проектів законодавчих та інших нормативно–правових актів, державних програм з питань, пов'язаних із розвитком фондового ринку та саморегулювання, а також направляти до органів державної влади висновки за результатами проведених нею незалежних експертиз проектів актів.
· Направляти запити й одержувати в межах законодавства від органів державної влади й органів місцевого самоврядування статистичну, нормативно–технічну та іншу інформацію, необхідну для виконання Асоціацією покладених на неї завдань.
· Як СРО отримувати від членів Асоціації інформацію, необхідну для виконання Асоціацією своїх статутних завдань, узагальнення та формування аналітичних даних про стан відповідного сегменту фондового ринку.
· Здійснювати контроль діяльності членів Асоціації на відповідність внутрішнім документам Асоціації, Правилам (стандартам) професійної діяльності на фондовому ринку.
· Як СРО застосовувати наступні заходи впливу: попередження, тимчасове припинення членства,  виключення зі складу Асоціації.
· Від свого імені оскаржувати у встановленому законодавством порядку будь–які акти та (або) дії (бездіяльність) органів державної влади, органів місцевого самоврядування, що порушують права і інтереси Асоціації, кожного з її членів окремо або групи членів Асоціації.
· Створювати третейські суди відповідно до законодавства України.
· Як СРО здійснювати відповідно до вимог законодавства України делеговані Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку повноваження.

Українська асоціація інвестиційного бізнесу не має делегованих НКЦПФР повноважень.

Інвестувати легко
Біржові курси фондових бірж України
 
Основні цифри
Кількість КУА 294 на 30.11.17
Кількість ІСІ 1 201 на 30.11.17
Кількість НПФ* 58 на 30.11.17
Кількість СК* 6 на 31.10.2017
Активи, млн. грн. 251 318 на 31.10.2017
Активи – за даними звітів 277 КУА щодо 1162 ІСІ, 58 НПФ та 6 СК.
* З активами в управлінні КУА