This version of the page http://www.kws.ua/go/id/hhdn/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-11-08. The original page over time could change.
КВС-УКРАЇНА - Питання та відповіді по гібридному житу
   
 

Список основних питань та відповідей на них по гібридному озимому житу

1. Що таке гібридне жито?
Всі культивари озимого жита представлені двома типами: популяційні сорти та гібриди. Гібрид – це рослина, отримана в результаті схрещування двох різних батьківських форм. Гібриди F1 – це гібриди з ефектом гетерозису. Вони виходять при схрещуванні спеціально підібраних вихідних батьківських форм, в потомстві яких проявляється ефект підвищення життєвої сили – гетерозис. Насіння F1 – продукт схрещування матеріалу з вихідних компонентів.
Популяційний сорт знаходиться в генетичній рівновазі. Всі етапи розмноження ідентичні по морфології та фенотипу і не відрізняються один від одного.

2. Переваги гібридного жита?
Основними перевагами гібридного жита над популяційним є: а) підвищена врожайність за рахунок ефекту гетерозису (мінімум на 20% в порівнянні з популяційними сортами); б) вищий коефіцієнт кущення, що дозволяє зменшити норму висіву до 2 млн. схожих насінин на га; в) вищі якісні показники (такі, як число падіння та натура); г) можливість використання в годівлі свиней та ВРХ.

3. Що таке посівна одиниця?
Очищений, відкалібрований, протруєний, запакований та готовий до використання посівний матеріал, який складається з одного мільйона схожих насінин. Насіння гібридного жита KWS може бути запаковане в паперовий мішок (1 п.о.) або в біг-беги (25 п.о.).

4. Норма висіву та строки посіву гібридного жита?
Гібридне жито має високий коефіцієнт кущення, тому норма висіву його становить 2 млн. схожих насінин на га, тобто 2 посівні одиниці. Оптимальний строк посіву – 05-15 вересня, пізній посів – до 05 жовтня. При цьому норму висіву потрібно збільшити до 2,2 млн. сх. насінин на га.

5. Чому гібридне жито має низьку норму висіву?
За рахунок ефекту гетерозису гібридне жито має підвищений коефіцієнт кущення, що дає змогу зменшити норму висіву до 2 млн. схожих насінин на га, і, при оптимальних погодних умовах, забезпечити отримання 550-650 продуктивних колосків на м2.

6. Чи можна сіяти F2?
Вирощування F2 не ефективне та не є економічно вигідним. За рахунок зниження ефекту гетерозису можливе падіння урожайності від 10 до 50% в порівнянні з F1 та зниження стійкості до хвороб, зокрема до ріжок (Claviceps purpurea).

7. Що таке система PollenPlus®?
Це розроблена та запатентована компанією KWS система захисту жита від ріжок (Claviceps purpurea) за рахунок підвищеної пилкоутворюючої здатності гібридів.

8. Чи можна сіяти жито після жита (монокультура)?
Вирощувати жито після жита не рекомендовано по фітосанітарним причинам, тому що це призводить до зниження врожаю. Але у випадку, коли жито вирощується у монокультурі (2-3 роки не більше), то варто проводити відвальну оранку при обробітку ґрунту (заробка склероцій ріжок в ґрунт та боротьба з падалицею).

9. Де вирощується насіння гібридного жита?
Батьківські компоненти вирощуються в Італії під пильним наглядом селекціонерів. Помірний клімат Італії та незначна насиченість житом (можливість просторової ізоляції) – є гарними умовами для ведення первинного насінництва. Насіння F1 безпосередньо вирощується та доробляється в Україні. Всі етапи вирощування та доробки насіння контролюються іноземними та українськими спеціалістами.

10. Чи можна вирощувати гібридне жито на піщаних ґрунтах?
Гібридне жито – культура, яка придатна для вирощування на піщаних ґрунтах. Це обумовлене тим, що рослини жита потребують менше азоту (2 кг азоту для утворення 1 ц зерна та соломи) в порівнянні з іншими зерновими культурами. Також жито має добре розвинену кореневу систему, яка має фізіологічно активні виділення, що дозволяють краще засвоювати поживні речовини з ґрунту (зокрема важкодоступні форми фосфору).

11. Оптимальне значення рH. Чи можна сіяти жито на кислих ґрунтах?
Для жита оптимальний рівень рН – 6,0-6,5. Проте жито добре росте і на сильно кислих ґрунтах (рН 4,5-5,5).

12. Чи можна гібридне жито використовувати в годівлі?
Так, можна. Нові гібриди жита мають гарну кормову цінність (білок 8,5-11%) та знижений вміст некрохмалистих полісахаридів (пентозани), що дозволяє додавати до раціону свиней до 40% зерна жита та до 20% у раціон ВРХ.

13. Чи придатне гібридне жито для хлібопечення?
За рахунок стабільно високих якісних показників (число падіння ˃230 сек., натура ˃700 г/л) гібридне жито гарно підходить для хлібопечення.

14. Гібридне жито – це ГМО продукт?
Ні. Гібриди жита KWS створені за допомогою традиційних методів селекції без використання генної інженерії.

15. Чи придатне гібридне жито для вирощування в посушливих умовах?
Жито має на 30% нижче водоспоживання в порівнянні з іншими зерновими культурами, що дає змогу вирощувати його в більш посушливих погодних умовах.

 
Сервіс
  • Написати нам
  • Друкувати
  • Порадити
Огляд
Карта сайту
Правова інформація
  • Зобов’язання про нерозголошення конфіденційної інформації
  • Вихідні дані
  • SSL
Приєднуйтесь до нас:

   

 
© КВС-УКРАЇНА