Нейронауки - Ukrainian Society for Neuroscience

Нейронауки

Нейронауки

Нейронауки - це сукупність галузей знань, що стосуються вивчення нервової системи та пошуку шляхів лікування неврологічних та психіатричних захворювань.

Зліва направо: великий пірамідний нейрон (клітина Беца) - рисунок Рамона-і-Кахаля, структура функціональних зв'язків між білковими молекулами у синаптичному закінченні, коннектом (сукупність нервових зв'язків) у півкулях головного мозку людини

Вони включають в себе дослідження нервової системи на молекулярно-генетичному, клітинному та системному рівнях та покликані зрозуміти роботу головного мозку та формування психіки в нормі та при патологіях, знайти шляхи лікування неврологічних захворювань. Відомо більше 1000 таких розладів. Тільки в США вони уражають до 100 млн людей щороку, що коштує економіці більше 600 млрд$.

Над проблемами нейронаук працюють більше 40000 науковців по всьому світі. Євросоюз та США фінансують сучасні глобальні наукові проекти:
Human Brain Project – EU, 1.6 млрд EUR
Brain Initiative – USA, ~1 млрд USD

Нейронаука в Україні - від історії до сучасності

Ім'я професора Володимира Беца, який відкрив великі пірамідні нейрони кори великих півкуль, є у кожному світовому підручнику з анатомії. Володимир Правдич-Немінський вперше у світі зареєстрував електроенцефалограму, про що написано практично у кожному підручнику з електрофізіології або електроенцефалографії. Розвиток нейрофізіології в Україні пов'язаний із низкою видатних вчених, серед яких Данило Воронцов та Платон Костюк.

Зліва направо: Володимир Бец, великий пірамідний нейрон (клітина Беца), Володимир Правдич-Немінський, фрагмент зареєстрованої ним електричної активності головного мозку собаки, академік Платон Костюк, молекулярна структура відкритого у Інституті фізіології ім. О.О.Богомольця протон-чутливого іонного каналу (ASIC)

Сьогодні лідером в галузі нейронаук є Інститут фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України. Виходці зі школи колишнього директора інституту академіка Платона Костюка працюють у численних закордонних установах. Інститут є одним з лідерів України за кількістю та якістю наукових публікацій. Сьогодні директором є один з найбільш цитованих вітчизняних учених, Президент УТН академік Олег Кришталь.

Українське товариство нейронаук об'єднує понад 150 науковців із різних наукових установ та університетів нашої країни.

 

NEWS

Увага! Розпочато збір членських внесків на 2018 рік. Детальна Інформація у розділі "Долучитися" нашого сайту. Дедлайн оплати зниженого внеску - 15 грудня 2017 року.



Оголошено прийом заявок на Премію Костюка 2017

FENS Forum 2018 - Berlin, Germany, 7-11 July 2018
Find us on Facebook: