Консультації науковців

Вода, яку ми п’ємо, повітря, яким ми дихаємо, ґрунт, що дає нам продукти харчування, – усе це визначає якість нашого життя. Проблеми екології життя, які нині такі актуальні, потребують окремого обговорення.

Ставте запитання вченим, а вони нададуть Вам безкоштовну консультацію. Запитання і відповіді на них будуть опубліковані на цій сторінці.

Запитання/Відповіді

Як одночасно через водень може бути негативний ОВП у живої води і позитивний у мертвої? І де в результаті більше водню?

Здравствуйте. Очень понравились ваши статьи на labprice.ua о живой и мертвой воде, о коралловом кальции.

Я прочитал статью «Щелочная вода – мертвая или живая?» и затем статью «Аргументы в пользу щелочной воды. Письмо в редакцию от доктора химических наук». И у меня возник вопрос: с одной стороны в мертвой воде больше водорода, из-за этого она кислая, так как способна отдать катион водорода, это обьясняет и ОВП мертвой воды в +500 и выше.

Но почему тогда в письме в редакцию от доктора химических наук написано, что «отрицательный ОВП создается не так щелочью (которой там содержится всего 50-200 мг/л), как растворенным водородом, который выделялся на катоде при электролизе.» То есть получается, что живая вода имеет отрицательный ОВП из-за водорода. А тут у меня и возник вопрос: как одновременно из-за водорода может быть отрицательное ОВП у живой воды и положительное у мертвой, тоже из-за водорода? И где в итоге больше водорода?

Благодарю. С ув. Сергей

Відповіді на поставлені запитання щодо окисно-відновних потенціалів «живої» та «мертвої» води надає доктор хімічних наук Василь Пивоваренко:
У «мертвій воді» (аноліт) збираються сполуки, які є окисниками і тому створюють загальний позитивний ОВП. Це, в першу чергу, позитивно заряджені іони (катіони) водню Н+, кисень О2, гіпохлорит HClO та перекис водню H2O2. Зауважу, що катіони Н+ – це найбільш окиснена форма водню.

У «живій воді» (католіт) збираються переважно негативно заряджені іони ОН та молекулярний водень Н2.

Молекулярний водень Н2 – це відновлена форма водню. Вони створюють загальний ОВП до -700 мВ і показник рН близько 9 (див. роботу Піскарьова І.М. та ін.). Власне, розчиненим воднем при рН=9 і можна пояснити лікувальні властивості католіту. Розчинений водень змінює кількість та послідовність водневих зв’язків між молекулами води, і цим змінює властивості водних розчинів. Зокрема, значно зменшує їх в’язкість тощо.

Детальніше про воду див.
http://www1.lsbu.ac.uk/water/clathrate_hydrates.html
http://www1.lsbu.ac.uk/water/water_structure_science.html

Які прилади або нітрат-тести ви можете порекомендувати для використання в домашніх умовах?

Здравствуйте, находясь в поисках нитрат-теста (тестера) для экспресс-тестов в домашних условиях, наткнулся на вашу статью о СОЭКС. О том, что способ его измерения не дает правдивых результатов. И в той же статье вы писали, что можете дать рекомендации, какие приборы или нитрат-тесты вы можете порекомендовать. Возможно есть приборы/тесты вашего производства? Буду очень благодарен за информацию и рекомендации.

P.S. Все детство травился арбузами и дынями, а сейчас как у самого появились дети, прям не знаю, что и когда можно давать, чтобы не навредить ребенку.


На запитання відповідає к.х.н. Анатолій Баланда:

Як зазначалося в цій статті, наявність нітратів в овочах та фруктах визначити за допомогою СОЕКС і подібних йому приладів неможливо. Реальний вміст нітратів можна встановити лише іономіром з електродом специфічним на нітрат-іони, іонною хроматографією чи капілярним електрофорезом або колориметрично (наприклад, за реакцією з реактивом Гріса) в лабораторних умовах.

Прилади, детектор яких дійсно реагує саме на нітрат-іони, як правило, не призначені для домашнього вжитку, тому коректне вимірювання вмісту нітратів у овочах чи фруктах можна провести лише в аналітичній лабораторії. Відповідно, рекомендую вам звернутися до відповідних наукових лабораторій, перелік яких поданий на labprice.ua.

Одним з можливих варіантів визначення нітратів є використання тест-смужок.

Як правильно вибрати лабораторію для аналізу води?

 

На запитання відповідає к.х.н. Анатолій Баланда:

Порада № 1. Лабораторія повинна бути до вас як найближче. Найважливішим фактором, що впливає на достовірність результатів аналізів води, є швидкість доставки проби в лабораторію. Передавати воду кур’єрською поштою не рекомендується. Вода повинна бути доставлена протягом 2-х годин. Аналіз можна робити в місцевій СЕС – методики і реактиви у всіх однакові, в приватних лабораторіях аналіз у більшості випадків обійдеться дорожче.

Порада № 2. Лабораторія повинна бути обов’язково сертифікована й атестована. Ви повинні запитати в менеджера, чи сертифікована їхня лабораторія для проведення аналізу води, попросити копії відповідних документів.

Порада № 3. Вам повинні надати протокол хімічного чи бактеріологічного дослідження води. У протоколі наводиться не тільки інформація про параметри дослідження, але й для порівняння вказуються гранично допустимі значення цих параметрів відповідно до СанПін.

Порада № 4. Якщо у вас нестандартний випадок і сертифікована лабораторія не в змозі допомогти. Вам потрібно звернутися до наукової лабораторії, у штаті якої працюють науковці зі спеціальною освітою і досвідом роботи. Лабораторія повинна мати спеціальне наукове обладнання.