• ua
  • ru
  • en

Ми пам’ятаємо, отже перемагаємо

В університеті відбувся святковий концерт, присвячений 72-ій річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

В історії міжнародної спільноти існують події, пам’ять про які довгі роки залишається болісним спогадом і прикладом незламної мужності та героїзму. Коричнева чума, яка  у ХХ столітті змінила життя багатьох людей, стала повчальним уроком для наступних поколінь.

Вшановуючи подвиг переможців нацизму у Другій світовій війні та учасників українського визвольного руху, викладачі та студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка напередодні Дня пам’яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом, провели святковий театралізований концерт «Ми пам’ятаємо, отже перемагаємо».

Трагічні події 1939-1945 років є актуальними в ХХІ столітті, коли військова агресія на Сході України стала сумним прикладом ігнорування базових принципів міжнародної співпраці. За період військового конфлікту загинули тисячі українських воїнів, тому за словами режисера-постановника святкового заходу О.П. Миронової, основною метою концерту стала думка, що життя людини є найвищою цінністю.

Почесними гостями заходу стали учасники бойових  дій, учасники війни, діти  війни, ветерани Старобільського державного учительського інституту, а саме: Микола Іванович Моложон, Віктор Омелянович Ємельяненко, Клавдія Тимофіївна Тауріна, Валентина Павлівна Кудінова, Галина Іванівна Юрченко. Також на святковий концерт завітали військові Державної прикордонної служби України.

З вітальним словом до свідків трагічних подій Другої світової війни та всіх присутніх звернувся ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка С.В. Савченко. Науковець привітав усіх учасників заходу, подякував ветеранам за їх подвиг та зазначив, що український народ, зазнавши непоправних втрат від окупантів, зробив великий вклад у перемогу над нацизмом. Слова подяки за захист Батьківщини у сучасних умовах ректор висловив і присутнім військовослужбовцям.

Вшановуючи мужність та духовну стійкість присутніх на концерті ветеранів, студенти вручили їм квіти та побажали міцного здоров’я, наснаги, добра та оптимізму.

Продовженням заходу стали зворушливі і проникливі пісні у виконанні викладачів, співробітників та студентів університету. Композиція «День Победы», яку виконав студент навчально-наукового інституту культури і мистецтв Сергій Чувилкін, викликала сльози та щирі емоції у присутніх.

Особливо чутливою стала пісня «Кукушка» у виконанні Сергія Сергієнка. Ветерани війни, викладачі та студентська молодь разом з виконавцем поринули в метафоричну атмосферу долі та певної приреченості.

Надія Веприцька, яка подарувала пісенну композицію «Повертайся живим», висловила біль утрати та підтримку тим героям, які сьогодні захищають нашу Батьківщину. 

Хореографічні номери доповнили свято, вражаючи присутніх грацією та майстерністю, а наприкінці концерту учасники заходу вшанували пам’ять загиблих у кривавій трагедії ХХ століття хвилиною мовчання.

Героїчні зусилля українського народу у Другій світовій війні є предметом національної гордості та пам’яті сучасного покоління. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука неминучості нашої перемоги сьогодні.

Олег Черниш, прес-центр
ЛНУ імені Тараса Шевченка

Події, У фокусі ЛНУ

© Луганський національний університет імені Тараса Шевченка, 2007-2017