This version of the page http://odz.gov.ua/?news=1289 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-10-02. The original page over time could change.
Регіональна філія "Одеська залізниця" ПАТ "Укрзалізниця"
10.07.2017р.

Найактуальніші теми обговорили аграрії та транспортники в Одесі

6-7 липня 2017 р. в Одесі відбувся унікальний форум Grain Ukraine. На форумі представники світових компаній агропромислового сектору сфокусувалися на виробництві, транспортуванні, розподілі та споживанні зерна. Представники  з різних куточків світу зустрілися для напрацювання нових ідей, обміну досвідом та підтриманню діалогу між регуляторами та ключовими гравцями агропромислового сектору.

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час свого виступу зазначила, що наша країна сьогодні є великим гравцем на світовому агропромисловому ринку саме завдяки бізнесу й додала, що у Міністерства є велике бажання активніше працювати з виробниками та трейдерами, розвивати ринок збуту продукції й нарощувати позиції країни як світового експортера якісної сировини.

Голова Одеської ОДА Максим Степанов та голова Одеської облради Анатолій Урбанський привітали гостей заходу, зазначивши, що приємним знаком є проведення такої масштабної конференції саме в Одеській області, адже саме минулий маркетинговий рік для регіону був найкращим за роки Незалежності України й відзначився рекордними врожаями зернових, що вивело Україну в світові лідери з експорту зернових. «Одеська область – це логістичний центр нашої країни і завдяки успішній взаємодії влади, агропромислового комплексу, інфраструктури та транспорту ми можемо досягти того, щоб наш потенціал використовувався хоча б на 90% від того, що є сьогодні, завдяки чому бізнес отримає прибуток, а область – зростання наповнення бюджету» , - підкреслив Анатолій Урбанський.

Організатор конференції, СЕО групи терміналів «ТІС» Андрій Ставніцер поділився гарними новинами з Держстату – експорт зернових у 2016/17 маркетинговому році  в Україні становив рекордні 45 млн. тонн, тобто кожен п’ятий вагон пройшов через порт Южний. «Потенціал України як аграрної держави свідчить про те, що наша країна здатна нагодувати світ зараз та у майбутньому», - зазначив він.

В свою чергу в. о. голови ДП «АМПУ» Райвіс Вецкаганс додав, що серед ключових портів країни для перевалки зернових є порти Великої Одеси (Южний, Одеса, Чорноморськ) та Миколаїв. На його думку, перевалка та переробка зернових та олійних культур не може бути відірвана від розвитку інфраструктури, у тому числі залізниці.

Зазначимо, що ознайомитись з інформацією щодо глобальних трендів у агросфері та прогнозів на 2017/18 рр. щодо світових ринків зерна і положення України на світовому ринку зерна з перших вуст світових фахівців виявили бажання й одеські залізничники. Адже регіональна філія «Одеська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» є головною транспортною артерією для вагонопотоків к напрямку крупних портів. Зокрема, за 2016 рік загальне вивантаження по філії становило 455 тис. 229 вагонів, що на 8% більше показників попереднього року. З них 430 тис. 549 вагонів становить вивантаження зернових в портах. Доля вивантаження зернових вантажів портами у загальному вивантаженні зернових у 2016 році становила 94,5%. Тільки за 5 місяців 2017 року вивантаження зернових вантажів по філії становило 237 тис. 116 вагонів, що на 44,4% (72 тис. 935 вагонів) більше за аналогічний період 2016 року.  При цьому вивантаження зернових в портах збільшено на 44,5% та становило майже 223 тис. вагонів проти 154 тис. 315 вагонів за 5 місяців 2016 року. Доля вивантаження зернових вантажів портами у загальному вивантаженні зернових по регіональній філії залишилася на рівні минулого року.

За словами в.о. заступника начальника служби комерційної роботи та маркетингу регіональної філії «Одеська залізниця» Андрія Кимана участь залізниці у цій конференції дала можливість отримати повну картину щодо обсягів зерна, які експортуються (відповідно й транспортуються залізницями) у світовому масштабі: «Така зустріч із вантажовласниками корисна, адже тут ми можемо обмінятися інформацією щодо планованих обсягів перевезень залізничним транспортом та  дізнатися про готовність елеваторів збільшувати перевалочні потужності. У цілому українська сторона дає уявлення своїм світовим партнерам про себе, як про експортера зерна, який поступово, проте стабільно нарощує обсяги».

Прес-центр регіональної філії «Одеська залізниця»