This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=4683 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-26. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статти "УКРА╥НА - НЕ РОС╤Я"

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2448)
З потоку життя (5537)
Душі криниця (3146)
Українці мої... (1403)
Резонанс (1391)
Урок української (980)
"Білі плями" історії (1593)
Крим - наш дім (528)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (232)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (829)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
КНИГА, ЩО ПРОЛИВА╢ СВ╤ТЛО НА АНЕКС╤Ю КРИМУ
Як зазначив директор видавництва «Фол╕о» Олександр Красовицький, ця книга була видана...

НАПАД СРСР НА ПОЛЬЩУ: УРОКИ МИНУЛОГО ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО, ЯКЕ ВЖЕ НАСТАЛО
Поляки найкращим захистом вважають нарощування оборонних можливостей кра╖ни ╕ присутн╕сть в╕йськ...

Л╕нард Муциньш, латв╕йський юрист, екс-депутат парламенту: ЛАТВ╤Ю ЗАХОПЛЮВАЛИ ЗА ТИМ ЖЕ СЦЕНАР╤╢М, ЩО ╤ ЗАХ╤ДНУ УКРА╥НУ
17 вересня 1939 року о 6 ранку Червона арм╕я перейшла ╕снуючий на той момент радянсько-польський...

╤ЛОВАЙСЬКА ТРАГЕД╤Я: РОЗСЛ╤ДУВАННЯ ТРИВА╢
Учасники битви п╕д ╤ловайськом вимагають в╕д влади на суд╕ допитати ус╕х причетних до планування...

РЕЖИМ СРСР П╤ДДАВ НЕЗЧИСЛЕННУ К╤ЛЬК╤СТЬ ЛЮДЕЙ НЕЧУВАНИМ ЗВ╤РСТВАМ
На цьому наголосив прем’╓р-м╕н╕стр Канади Джаст╕н Трюдо у р╕чницю п╕дписання пакту...



Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






























Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #16 за 20.04.2007 > Тема ""Білі плями" історії"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#16 за 20.04.2007
УКРА╥НА - НЕ РОС╤Я

 Це п╕дтверджено ╕стор╕╓ю розвитку укра╖нського сусп╕льства, державност╕ з княжо╖ доби до сьогодн╕шнього дня. В цьому переконались неупереджен╕ ╕сторики вс╕х кра╖н, це усв╕домили вс╕ укра╖нц╕, як╕ вивчили правдиву ╕стор╕ю укра╖нсько╖ нац╕╖. Ще з княжих час╕в Укра╖на була наймогутн╕шою, культурною та найб╕льшою кра╖ною ╢вропи, яка простягалась в╕д Б╕лого до Чорного моря, в╕д р╕ки Сян до Кавказьких г╕р. Корол╕ ╕ княз╕ ╢вропи намагались сп╕впрацювати з укра╖нською державою, з ки╖вськими князями в багатьох сферах д╕яльност╕: в пол╕тиц╕, економ╕ц╕, у в╕йськових справах.
 Достатньо згадати, що королевою Франц╕╖ була Анна, дочка ки╖вського князя Ярослава Мудрого. Ще Рос╕╖ не ╕снувало, вона почина╓ться з царювання Петра Першого та загарбання чужих земель. Як не прикро згадувати, першим ╕деологом царського рос╕йського ╕мпер╕ал╕зму був укра╖нець за походженням, письменник Феофан Прокопович. ╤мпер╕я - це насамперед мовно-рел╕г╕йний ╕ духовний прост╕р. Це психолог╕я зверхност╕ одн╕╓╖ нац╕╖ щодо ╕нших. Це нещадна експлуатац╕я сво╖х колон╕й, це знищення мови, рел╕г╕╖ ╕ традиц╕й п╕дкорених народ╕в. Свого часу силою нав’язувалась ╕мперська думка всюди, де ступала нога рос╕йського солдата, а ця межа вважалася кордоном рос╕йсько╖ ╕мпер╕╖. Сьогодн╕ цей ╕мперський принцип дещо окультурили, пом’якшили ╕ заявили: де пану╓ рос╕йська мова, там ╕ рос╕йська державн╕сть. ╤мпер╕я будь-якого кольору вс╕ в╕ки це - окупант, експлуататор та розб╕йник.
 Усв╕домлення ╕сторично╖ ╕ пол╕тично╖ реальност╕ - перший крок до державност╕ ╕ в╕дродження нац╕╖. Помаранчева революц╕я п╕дняла нац╕ю з кол╕н ╕ показала всьому св╕тов╕, що свобода, правда, мораль ╕ справедлив╕сть - найвищ╕ ц╕нност╕ для укра╖нц╕в. Люди оц╕нюють владу ╕ державу за соц╕альною доктриною ╕ моральними вчинками. Держава розвива╓ться т╕льки тод╕, коли вона спира╓ться на нац╕ональну ╕дею ╕ патр╕отичну ел╕ту. Укра╖нц╕ завжди спов╕дували ╓вропейський демократичний розвиток сусп╕льства. П╕д час козацько╖ доби вс╕х гетьман╕в, в╕д Байди-Вишневецького, Богдана Хмельницького, ╤вана Мазепи, обирали на козацьк╕й рад╕ в╕дкрито перед ус╕м народом. Тод╕ як в ╕мпер╕╖ влада переходила в╕д царя-батюшки до царя-сина, де панували рабськ╕ покора, страх, пол╕тичне дикунство, лакейство ╕ нечувана жорсток╕сть. Як царська, так ╕ комун╕стична ╕мпер╕╖ проводили пол╕тику асим╕ляц╕╖ ╕ знищення укра╖нсько╖ нац╕╖, перш за все нищили все нац╕ональне, розумне ╕ патр╕отичне.
 Т╕льки-но в 20-х роках в╕дродились укра╖нська державн╕сть ╕ незалежн╕сть п╕д кер╕вництвом Цент-рально╖ Ради на чол╕ з академ╕ком Михайлом Грушевським, Симоном Петлюрою та гетьманом Павлом Скоропадським, як почали будувати укра-╖нськ╕ школи, в╕дкривати ун╕верситети, академ╕ю наук, в╕дроджувати мову, культуру, нац╕ональну г╕дн╕сть. В цей час комун╕стична ╕мпер╕я почала поповнювати тюрми, концтабори, нищили церкви, священик╕в, селян, ╕нтел╕генц╕ю.
 Комун╕сти закладали основу для створення злод╕йсько╖ номенклатурно╖ терористично╖ диктатури. Побудували систему, яка вбивала в людин╕ людину, перетворювала ╖╖ на злод╕я, крут╕я, сексота, аморального хижака. Ще на зор╕ становлення комун╕стично╖ ╕мпер╕╖ Лен╕н - Троцький говорили ╕ писали: «Якщо ми вигра╓мо революц╕ю, ми покажемо, що таке справжня влада шляхом терору, кривавих лазень. Ми доведемо рос╕йську ╕нтел╕генц╕ю, ╕нтел╕генц╕ю ╕нших народ╕в до ц╕лковитого отуп╕ння, до тваринного стану, вони стануть безбатченками, донощиками, аморальними ╕стотами, для яких не ╕сну╓ чест╕, сов╕ст╕, аморальних засад». ╤ це ╖м якоюсь м╕рою вдалося.
 Комун╕стична ╕мпер╕я загинула, але ╖╖ аморальн╕ напрацювання жив╕ в державних установах Укра╖ни ╕ Рос╕╖. Т╕льки через 14 рок╕в режим Кучми усв╕домив, що Укра╖на - не Рос╕я. Укра╖нц╕ - зовс╕м ╕нший народ з ╕ншим ментал╕тетом, що спов╕ду╓ ╕нш╕ моральн╕ ц╕нност╕. Нац╕я орач╕в, яка завжди прагнула бути господарем на сво╖й земл╕ ╕ шанувала вс╕ ╕нш╕ народи. Але реальн╕сть така, що влада в Укра╖н╕ залишилась в руках комун╕ст╕в, вихованих на крим╕нальних засадах, брехн╕, ненавист╕ до нац╕онально св╕домих укра╖нц╕в, до правди, ╓вропейських принцип╕в р╕вноправного сп╕в╕снування р╕зних народ╕в.
 М╕няються клани, проте не зм╕ню╓ться система влади, туди не приходять люди, що ор╕╓нтуються на ╕нш╕ пол╕тичн╕ ц╕нност╕. Виняток стався п╕сля Майдану, коли молодий уряд Ю. Тимошенко ╕
Ю. ╢ханурова почав, як в ╢вроп╕, спиратися на малий ╕ середн╕й б╕знес, що завжди приводить до значного покращання життя всього сусп╕льства. Кожний трет╕й виборець в Укра╖н╕ не згодився ╕ проголосував за великий б╕знес ол╕гарх╕в, щоб ╖м ще краще жилося, а народ, як водиться, перетерпить ╕ голод, ╕ холод, ╕ нав╕ть моральн╕ приниження. Як в╕домо, багатство держави визнача╓ться багатством громадян ╕ потужн╕стю економ╕ки, а не багатством клан╕в, величиною територ╕╖ чи чисельн╕стю арм╕╖. Сьогодн╕ ще важче переживати це пол╕тичне безглуздя людям, яким Бог дав розум ╕ талант.
 ╤ван ГАСЮК,
 голова Кримського республ╕канського товариства пол╕тв’язн╕в ╕ репресованих.
м. Алушта.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #16 за 20.04.2007 > Тема ""Білі плями" історії"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=4683

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков