This version of the page http://itukraine.org.ua/statut (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-19. The original page over time could change.
Статут | Асоціація "ІТ України"
  • Українська
  • English
Приєднатися до IT Ukraine Увійти на сайт

Учасники

  1. Загальні положення
  2. Цілі та предмет діяльності асоціації
  3. Права та обов'язки асоціації
  4. Майно, внески членів та фінансування асоціації
  5. Членство в асоціації
  6. Управління асоціацією
  7. Облік та звітність асоціації
  8. Контроль над діяльністю асоціації
  9. Реорганізація та ліквідація асоціації
  10. Прикінцеві положення

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1 Асоціація "Інформаційні технології України", (надалі - Асоціація), є добровільним об'єднанням юридичних осіб - комерційних організацій, створена як неприбуткова організація з метою постійної  координації господарської діяльності підприємств, що об’єдналися для досягнення цілей передбачених цим Статутом.
1.2. Асоціація є господарською асоціацією, утворюється і здійснює свою діяльність відповідно до Конституції  України, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України “Про господарські товариства”, “Про власність”, інших нормативних актів України  і цього Статуту.
1.3. Статут Асоціації визначає порядок організації, діяльності та ліквідації Асоціації, права та обов’язки її членів, повноваження її органів управління та контролю, та інші відносини, пов’язані з діяльністю Асоціації.
1.4. Асоціація об'єднує підприємства, установи та організації у відповідності до чинного законодавства України.
1.5.  Засновниками Асоціації є:
1) Товариство з обмеженою відповідальністю «МіраСофт» юридична особа за законодавством  України,  зареєстроване Московською РДА м. Києва,   27 жовтня 2000 року, за реєстраційним номером № 17127, ідентифікаційний код 31199015, розташоване за адресою: м. Київ, пр-т Глушкова, 40, к. 605, корп.1.
2) Товариство з обмеженою відповідальністю «СОФТСЕРВ» юридична особа за законодавством  України,  зареєстроване Пустомитівською райдержадміністрацією, 03 вересня 1996 року, за реєстраційним номером № 1202, ідентифікаційний код 20787166, розташоване за адресою: Україна, Львівська обл., Пустомитівський р-н, с.Сокільники, вул. Івасюка, 4/4.
3) Дочірнє підприємство «МІРАТЕХ» юридична особа за законодавством  України,  зареєстроване  Голосіївською РДА м. Києва, 25 грудня 2002  року,  за реєстраційним номером № 05973, ідентифікаційний код 32245596, розташоване за адресою: м. Київ, пр-т Науки, 41, к. 338.
4) Товариство з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ ПРОФІКС» «КОМПАНІЯ PROFIX» юридична особа за законодавством України,  зареєстроване Печерською РДА м. Києва,   25 жовтня 1996 року, за реєстраційним номером № 18085, ідентифікаційний код 24575426, розташоване за адресою: 01015,м. Київ, вул. Лейпцизька, 15.
5) Товариство з обмеженою відповідальністю «УКРСОФТ» юридична особа за законодавством  України,  зареєстроване Печерською РДА м. Києва, 15 березня 1999 року, за реєстраційним номером № 24202, ідентифікаційний код 30370926, розташоване за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик,15 офіс 104.
6) Закрите Акціонерне Товариство «СОФТЛАЙН» юридична особа за законодавством  України,  зареєстроване Жовтневою РДА м. Києва, 26 листопада 1995 року, перереєстрація  21 березня 2001року, за реєстраційним номером № 04767, ідентифікаційний код 23721848, розташоване за адресою: м. Київ, бульвар Верховної Ради, 20.
1.6.  Підприємства - Члени Асоціації не втрачають статусу юридичної особи. Підприємства, що входять до складу Асоціації, є юридичними особами, ведуть самостійний баланс, самостійно сплачують податки до місцевих та державного бюджетів, мають поточний та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням.
1.7. До Асоціації можуть приєднуватися підприємства, об'єднання та організації, за їх згодою, у порядку встановленому цим Статутом.
1.8. Асоціація не має права втручатися у господарську діяльність підприємств - членів асоціації.
1.9. Асоціація несе відповідальність за своїми обов'язками усім своїм майном. Майно, передане Асоціації її членами, є власністю Асоціації. Члени Асоціації не зберігають прав на майно, передане ними у власність Асоціації.
1.10. Асоціація створюється на невизначений строк.
1.11. Найменування Асоціації:
повне:
українською мовою:  Асоціація „Інформаційні технології України”;
російською мовою: Асcоциация „Информационные технологии Украины”;
англійською мовою: Association „Informational Technologies of Ukraine”;
 
скорочене:
українською мовою: Асоціація “ІТ України”;
російською мовою:  Ассоциация “ИТ Украині”;
англійською мовою: Association “IT Ukraine”.
1.12. Місцезнаходження Асоціації: м. Київ, вул. Марини Раскової, 19.
1.13. У своїй діяльності Асоціація керується чинним законодавством України  і цим Статутом.
 
2. ЦІЛІ ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ АСОЦІАЦІЇ
2.1.    Основними цілями діяльності Асоціації є:
-          Створення конкурентноспроможної визнаної в усьому світі галузі експорту українського програмного забезпечення (далі – ПЗ) і послуг, що спирається на національний інтелектуальний потенціал.
-          Формування в Україні  соціального, економічного, технологічного і політичного середовища, що сприяє розвитку галузі експорту українського ПЗ і послуг.
-          Представлення і захист колективних інтересів членів Асоціації в рамках їхньої професійної діяльності, пов'язаної з розробкою ПЗ.
-          Протидія монополізму у виробництві ПЗ та пов'язаних з цим видом продуктів ринкової діяльності в Україні.
-          Сприяння професійному розвитку українських підприємств, що розробляють ПЗ і послуги, які надаються в галузі програмування в національних і міжнародних масштабах.
-          Захист інтересів  членів Асоціації.
-          Допомога в організації процесів сертифікації і ліцензування членів Асоціації.
-          Впровадження цивілізованих форм роботи і принципів здорової конкуренції в галузі розробки ПЗ.
-          Підтримка створення сприятливих фінансово-економічних умов для членів Асоціації.
-          Підвищення професійної кваліфікації співробітників компаній-членів Асоціації.
-          Представлення інтересів членів Асоціації в українських і міжнародних організаціях.
-          Створення сприятливого іміджу України і компаній-членів Асоціації як лідерів в галузі розробки ПЗ.
-          Широке впровадження в Україні міжнародних стандартів в галузі проектного менеджменту та забезпечення якості.
2.2.    Виходячи з поставлених цілей, основними завданнями Асоціації є:
-          Залучення інтелектуальних, фінансових, технічних, організаційних і інших ресурсів членів Асоціації для ефективного вираження професійних інтересів.
-          Об’єднання більшої частини українських компаній та дослідницьких організацій, що спеціалізуються в галузі інформаційних технологій та орієнтовані на експорт.
-          Сприяння формуванню ефективної системи підготовки кадрів, що задовольнятимуть потреби галузі, шляхом взаємодії з Міністерством освіти та науки України.
-          Лобіювання інтересів галузі на рівні державних органів  та органів місцевого самоврядування для створення сприятливого для бізнесу та стабільного законодавства, ефективної системи освіти та технічної інфраструктури.
-          Отримання державної (в тому числі фінансової)  підтримки проведення маркетингових заходів для виходу галузі  на зовнішні ринки.  
-          Залучення інвестицій та розвиток присутності українських компаній на всіх приоритетних закордонних ринках.
-          Правовий захист інтересів членів Асоціації.
-          Організація інформаційної, методичної і технічної  підтримки членів Асоціації.
-          Створення і підтримка банків даних, систем інформаційного пошуку і т.п. (партнерів, клієнтів, спонсорів і т.д.), необхідних для ефективної діяльності членів Асоціації.
-          Збір і аналіз інформації, проведення маркетингових досліджень.
-          Зниження витрат членів Асоціації на сертифікацію виробництва ПЗ і кінцевих програмних продуктів.
-          Допомога в проведенні сертифікації компаній-розробників і програмних  продуктів на відповідність стандартам СММ, ISO 900x тощо,  матеріально-технічна допомога в підготовці до сертифікації.
-          Сприяння широкому впровадженню сучасних стандартів і рішень в галузі проектного менеджменту та забезпечення якості в компаніях-членах Асоціації, підтримка  добровільної сертифікації якості керування компаніями-членами Асоціації за стандартами ISO 9001/2001 та  CMMI.
-          Зниження витрат на професійну підготовку, навчання і сертифікацію  співробітників компаній-членів Асоціації.
-          Сприяння висвітленню в закордонних засобах масової інформації матеріалів щодо компаній  розробників програмного забезпечення, що є членами Асоціації, для залучення уваги та інтересу потенційних партнерів і замовників.
-          Проведення організаційно - презентаційних заходів за участю членів Асоціації для обміну діловим досвідом.
-          Зниження витрат на участь компаній-розробників у виставках,  конференціях, семінарах та інших заходах.
-          Організація ефективного і взаємовигідного співробітництва з українськими і закордонними асоціаціями, фондами і компаніями, зайнятими в сфері замовленого програмування.
-          Вирішення типових питань, завдань і виконання процедур для членів Асоціації, що працюють з іноземними замовниками.
 
3. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ АСОЦІАЦІЇ
3.1. Асоціація є юридичною особою відповідно до законодавства України. Асоціація набуває права юридичної особи зі дня її державної реєстрації.
3.2. Асоціація має самостійний і зведений баланси, поточний, валютний та інші рахунки в установах банків, круглу печатку зі своїм найменуванням, кутовий та інші штампи, фірмові бланки, емблему, фірмовий знак та інші реквізити. 
3.3. Асоціація самостійно планує свою діяльність, а також соціальний розвиток колективу.
3.4. Асоціація відповідає за своїми зобов'ячаннями усім своїм майном, на яке може бути звернено стягнення згідно до законодавства України.
3.5. Асоціація не відповідає за зобов'язаннями підприємств та організацій - членів, які входять до її складу, а підприємства та організації – члени не відповідають за зобов'язаннями Асоціації.
3.6. Держава та її органи не несуть відповідальності за зобов'язаннями Асоціації, а Асоціація не відповідає за зобов'язаннями держави та її органів.
3.7. Для здiйснення своїх статутних функцiй Асоціація може у встановленому порядку:
3.7.1. укладати від свого імені угоди, приймати і здійснювати майнові та особисті немайнові права, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді,  господарському і третейському судах;
3.7.2. створювати фiлiї, представництва, дочiрнi пiдприємства, як на територiї України, так i за її межами, а також засновувати та/або бути учасником (членом) різного роду асоціацій, об'єднань, консорціумів, корпорацій, концернів та інших об’єднань підприємств та організацій, згідно чинного законодавства України та цього Статуту; 
3.7.3. засновувати та/або бути співзасновником, учасником підприємств, організацій, господарських товариств, як на території України, так і за кордоном, згідно з чинним  законодавством  України та цим Статутом;
3.7.4. самостійно встановлювати форми, системи, розміри оплати праці своїх працівників, а також утворювати спеціальні цільові фонди відповідно до законодавства;
3.7.5. залучати для виконання робіт фахівців, у тому числі і іноземних, на підставі договору підряду, доручення, трудових угод та інших форм договорів з оплатою праці за домовленістю сторін, а також створювати тимчасові трудові колективи;
3.7.6. на основі довіреностей здійснювати представництво інтересів членів Асоціації як українських, так і іноземних у відносинах з органами влади, іншими підприємствами та організаціями;
3.7.7. Асоціація має також інші права, передбачені чинним законодавством України.
3.8. Асоціація у своїй діяльності дотримується вимог даного Статуту та вимог чинного законодавства України.
3.9. Підприємства та організації, які входять до складу Асоціації, можуть вийти з її складу із збереженням взаємних зобов'язань та укладених договорів з іншими підприємствами та організаціями.
 
4. МАЙНО, ВНЕСКИ ЧЛЕНІВ ТА ФІНАНСУВАННЯ АСОЦІАЦІЇ
4.1. Для фінансування діяльності Асоціації члени Асоціації вносять вступні та щорічні внески до Асоціації, щомісячні (періодичні) внески, цільові внески для реалізації конкретних заходів та програм, затверджених вищим органом Асоціації, добровільні внески. Вступні та щорічні внески до Асоціації є обов’язковими для кожного члена Асоціації, цільові та щомісячні вносяться за бажанням членів.
4.2. Внесками Засновників і членів Асоціації можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами,  обладнанням, а також інші майнові права (у тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті. Вартість внесеного майна оцінюється за погодженням між членом Асоціації і Радою Представників Асоціації у гривнях. Члени втрачають право розпорядження майном, переданим як внесок.
4.3. Порядок, розміри внесків, а також зміни, пов'язані з терміном і формами внесення вступного внеску, встановлюються Радою Представників Асоціації.
4.4. Вступні і періодичні членські внески використовуються на утримання органів управління, консультаційної служби і забезпечення діяльності Асоціації, передбаченої  цим Статутом. Зокрема, заробітна плата Виконавчого директора виплачується за рахунок членських внесків членів Асоціації.
4.5. Цільові внески призначені для фінансування конкретних заходів і програм. Термін, розмір, порядок і форма внесення встановлюються Загальними зборами членів (Конференцією) Асоціації.
4.6. Асоціація є власником матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів, майнових і немайнових прав, інтелектуальної власності та валютних коштів, що надійшли у встановленому чинним законодавством порядку і необхідні їй для виконання статутних завдань. Вартість матеріальних цінностей відображається в самостійному та зведеному балансі Асоціації.
4.7. Майно Асоціації є її власністю. Асоціація самостійно здійснює право володіння, користування та розпорядження своїм майном відповідно до мети своєї діяльності на власний розсуд та в порядку, що не суперечить законодавству України.
4.8. Джерелами формування майна Асоціації є:
-          Регулярні та одноразові грошові та майнові внески Засновників і членів Асоціації;
-         пасивні доходи;
-          дотації або субсидії, отримані з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або у межах благодійної, у тому числі гуманітарної допомоги чи технічної допомоги, що надаються відповідно до умов міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, які надаються з метою зниження рівня таких цін.
4.9. Асоціація може створювати резервний фонд, фонд розвитку та інші фонди. Порядок утворення та використання цих фондів визначається в окремому положенні про них Загальними зборами членів (Конференції) Асоціації .
 
5. ЧЛЕНСТВО В АСОЦІАЦІЇ
5.1. Асоціація є вільною для вступу та виходу з неї членів Асоціації на добровільних засадах. Членами Асоціації можуть бути об’єднання, підприємства і організації, незалежно від форм власності, підпорядкування і територіального розташування, які визнають мету і зобов’язуються виконувати основні завдання і функції діяльності Асоціації, беруть активну участь в її роботі, дотримуються вимог цього Статуту, відповідають вимогам Положення про членство в Асоціації та виконують рішення Загальних зборів членів (Конференції) Асоціації.
5.2.Членство в Асоціації розділяється на дійсне, асоційоване та академічне. 
5.3. Дійсними Членами Асоціації є Засновники, а також прийняті до Асоціації юридичні особи, що заявили про бажання стати такими,  внесли щорічні членські внески, та виконують вимоги Статуту, підтримують  цілі Асоціації та відповідають вимогам Положення про членство в Асоціації.
5.4. Дійсні члени Асоціації  беруть участь у засіданнях Загальних зборах членів (Конференції) Асоціації з правом вирішального голосу, та у засіданнях Ради Представників  Асоціації відповідно до Статуту Асоціації.
5.5. Прийняття кандидата у дійсні члени здійснюється в порядку визначеному в Положенні про членство в Асоціації шляхом подання письмової заяви та інших необхідних документів  до Ради Представників Асоціації, яка приймає рішення щодо прийняття в члени Асоціації.
5.6. Асоційоване членство в Асоціації є однією з форм залучення юридичних осіб до здійснення діяльності, визначеної Статутом Асоціації.
5.7. Асоційованими Членами Асоціації  можуть бути  юридичні особи, що заявили про бажання стати такими, внесли щорічні членські внески та поділяють статутні цілі і завдання Асоціації і бажають брати участь у їхній реалізації та відповідають вимогам Положення про членство в Асоціації.
5.8. Прийняття кандидата у асоційовані члени здійснюється в порядку визначеному в Положенні про членство в Асоціації шляхом подання письмової заяви та інших необхідних документів  до Ради Представників Асоціації, яка приймає рішення щодо прийняття в члени Асоціації.
Асоційований член Асоціації має право:
-          брати участь у заходах, що організуються та проводяться Асоціацією;
-          брати участь в обговоренні питань на засіданнях  органів управління  Асоціації;
-          голосувати під час обговорення питань, що безпосередньо стосуються статусу Асоційованого членства, на засіданнях органі управління Асоціації.
5.9. Асоційований член Асоціації повинен виконувати обов'язки, прийняті при вступі в асоційовані члени Асоціації, що випливають зі статутних цілей і завдань Асоціації, виконувати стосовно до асоційованого члена рішення органів управління Асоціації, дотримувати положень Статуту Асоціації, положень і регламентів, затверджених Радою Представників Асоціації та іншими органами управління Асоціації, вносити щорічні членські внески в розмірі встановленому для Асоційованих Членів.
5.10. Академічними Членами Асоціації  можуть бути  юридичні особи, що заявили про бажання стати такими, поділяють статутні цілі і завдання Асоціації і бажають брати участь у їхній реалізації  та відповідають вимогам Положення про членство в Асоціації.
5.11. Прийняття кандидата у академічні члени здійснюється в порядку визначеному в Положенні про членство в Асоціації шляхом подання письмової заяви та інших необхідних документів  до Ради Представників Асоціації, яка приймає рішення щодо прийняття в члени Асоціації.
512. Академічний член Асоціації повинен виконувати обов'язки, прийняті при вступі в академічні члени Асоціації, що випливають зі статутних цілей і завдань Асоціації, виконувати стосовно до академічного члена рішення органів управління Асоціації, дотримувати положень Статуту Асоціації, положень і регламентів, затверджених Радою Представників Асоціації та іншими органами управління Асоціації.
5.13. Права й обов'язки членів Асоціації.
5.13.1. Відповідно до Статуту члени Асоціації в особі повноважних представників мають право:
-          брати участь в управління Асоціацією відповідно до даного Статуту;
-          брати участь у керуванні справами Асоціації і прийнятті рішень Асоціації (у відповідності зі своїм статусом);
-          брати участь у роботі тематичних комісій і комітетів;
-          регулярно одержувати звіти про діяльність Асоціації, її комітетів і комісій;
-          одержувати інформацію про діяльність Асоціації, її планах і програмах, про витрати засобів Асоціації;
-          вносити на розгляд органів управління Асоціації пропозиції щодо удосконалення її діяльності та усунення недоліків у роботі, приймати участь в обговоренні цих питань, вносити пропозиції до порядку денного на Загальних зборах членів (Конференціях)  Асоціації;
-          користуватися всіма платними і безкоштовними послугами, використовувати пільги і знижки наданими Асоціацією своїм членам;
-          розраховувати на допомогу Асоціації і кожного її члена;
-          користуватися відкритими і закритими матеріалами Асоціації;
-          користуватися пріоритетним правом обслуговування інформаційною базою Асоціації,  першочерговим правом участі в проведених Асоціацією заходах;
-          використовувати зареєстрований знак Асоціації в матеріалах інформаційного або рекламного характеру, що публікуються;
-          передавати майно у власність Асоціації;
-          інші права, надані цим Статутом та чинним  законодавством України.
5.13.2. Члени Асоціації зобов'язані:
-          дотримувати вимог цього Статуту і рішень органів Асоціації;
-          брати участь у діяльності Асоціації;
-          сплачувати членські внески в порядку та розмірах, визначених Радою Представників  Асоціації;
-          надавати інформацію, необхідну для вирішення питань, пов'язаних з діяльністю Асоціації;
-          сумлінно виконувати взаємні зобов’язання, керуватися у своїй діяльності підприємницькою етикою, забезпечувати зміцнення авторитету Асоціації;
-          не розголошувати конфіденційні відомості і комерційну таємницю про діяльність Асоціації та її членів;
-          сприяти своєю діяльністю досягненню мети та завдань Асоціації;
-          утримуватися від діяльності, яка може заважати вирішенню господарських, економічних та інших завдань Асоціації.
            5.14. Членство в Асоціації може бути призупинене добровільно (за заявою члена) чи примусово (за рішенням Ради Представників).
5.15. Добровільне призупинення членства може мати місце на термін з моменту подачі заяви про призупинення до моменту подачі заяви про відновлення членства.
5.16. Примусове призупинення членства може мати місце на термін не більше 6 місяців з дати прийняття Радою Представників відповідного рішення за наявності таких підстав:
-          установлення факту порушення членом законодавства, правил професійної діяльності й інших норм регулювання професійної діяльності, прийнятих Асоціацією;
-          до усунення порушення;
-          виявлення невідповідності члена Асоціації вимогам членства в Асоціації – до моменту усунення підстав такої невідповідності;
-          несплата членського внеску у встановленому порядку - до дати надходження коштів на рахунок Асоціації (та/або до дати передачі Асоціації іншого майна згідно п.4.2. Статуту);
             5.17.  У випадку, якщо обставини, що стали підставою для прийняття Радою Представників рішення про призупинення членства, продовжуються довше 6-місячного періоду, зазначеного в п.5.16. цього Статуту, Рада Представників зобов’язана винести на обговорення на чергових Загальних зборах членів  (Конференції) питання про виключення відповідної компанії з числа членів Асоціації.
5.18. Примусово призупинене членство в Асоціації може бути відновлено рішенням Ради Представників Асоціації на підставі заяви члена Асоціації, у відношенні якого членство було призупинено в порядку, передбаченому п. 5.16. Статуту, або за рекомендацією Загальних зборів членів (Конференції) Асоціації.
5.19. Участь в Асоціації припиняється у зв'язку з виходом або виключенням члена з Асоціації.
5.20. Добровільний вихід члена зі складу Асоціації здійснюється шляхом подачі письмової заяви на ім'я Асоціації.
5.21. Не пізніше трьох місяців з дати подачі членом заяви про вихід зі складу Асоціації, Асоціація зобов'язана провести усі фінансові розрахунки з членом, що вибуває, за угодами, укладеними між Асоціацією і таким членом, якщо з суті таких угод випливає, що вони можуть бути чинними виключно для осіб, які мають статус «члена Асоціації».
5.22. Після вирішення перелічених вище питань, на найближчих Загальних зборах членів (Конференції) Асоціації затверджується рішення про вихід із членів Асоціації заявника, за рішенням членів Асоціації, що залишаються, з ініціативи не менш ніж 20% членів Асоціації або простої більшості (51% голосів) складу Ради Представників Асоціації.
5.23. Невиконання членами Асоціації правил, встановлених Статутом, та інших актів Асоціації розцінюється як невиконання обов’язків члена Асоціації і є підставою для розгляду питання про його виключення.
5.24. Член Асоціації може бути виключений з Асоціації по наступних підставах:
-          якщо член Асоціації не виконує вимог, передбачених даним Статутом, та рішень  Загальних зборів членів (конференції) Асоціації;
-          якщо член Асоціації своїми діями завдав або завдає шкоди майну або діловій репутації Асоціації;
-          якщо член Асоціації регулярно не приймає участі в роботі Асоціації або не вносить вступних або членських внесків, затверджених рішеннями Ради Представників  Асоціації.
5.25. В разі виходу або виключення члена Асоціації, зроблені ним внески не повертаються, а використовуються для реалізації цілей та завдань Асоціації.
5.26. Член Асоціації може бути виключений з неї на Загальних зборах членів (Конференції) за рішенням членів Асоціації, що залишаються, з ініціативи не менш ніж 20% членів Асоціації.
5.27. Вступні, періодичні, та цільові внески, а також майно, яке передане Асоціації, поверненню не підлягає.
5.28. Ліквідація та реорганізація одного з Засновників не припиняє чинність цього Статуту та діяльність Асоціації. Правонаступники зберігають всі права та обов’язки Засновника.
6. УПРАВЛІННЯ АСОЦІАЦІЄЮ
А. ЗАГАЛЬНІ ЗБОРИ ЧЛЕНІВ (КОНФЕРЕНЦІЯ) АСОЦІАЦІЇ
6.1. Вищим органом управління Асоціації є Загальні збори Членів (Конференція), що складаються  з уповноважених представників юридичних осіб - членів Асоціації. Кожний представник має на Загальних зборах членів (Конференції) один голос.
Загальні збори  членів  (Конференція) скликається кожні 6 місяців. Загальні збори  членів (конференція) у всякому разі скликаються  не  пізніше  2 місяців після закінчення кожного фінансового року для розгляду та затвердження звіту і балансу за минулий рік та плану дій на наступний рік.
Позачергові Загальні збори  членів (Конференція) можуть бути скликані за ініціативою Ради Представників Асоціації, за вимогою не менше 1/3 членів Асоціації, Президента або Виконавчого Директора.
Позачергові Загальні збори  членів  (Конференція) скликаються у всякому разі, якщо цього потребують інтереси Асоціації в цілому або виникла загроза значних матеріальних збитків для Асоціації.
Загальні збори  членів  (Конференція) вирішують будь-які питання, що відносяться до  предмету  діяльності Асоціації, а також будь-які організаційні питання.
6.2. Про проведення Загальних зборів  членів (Конференції) Асоціації члени повідомляються письмовим повідомленням з зазначенням часу й місця проведення зборів та порядку денного, що надсилається рекомендованим листом на адресу члена Асоціації, або передається кур’єром.  Повідомлення повинно бути зроблене не менш як за 30 днів до скликання Загальних зборів членів(Конференції).
Не пізніше як за 7 днів до скликання зборів членам Асоціації повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними для розгляду по порядку денному Асоціації.
З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматись тільки за згодою всіх уповноважених представників - членів Асоціації , присутніх на Загальних зборах  членів (Конференції) Асоціації.
6.3. Загальні збори (Конференція) уповноважених представників членів  обирають Голову Загальних зборів (Конференції), який організує їх роботу та ведення протоколу. Голова Загальних зборів (конференції) обирається на кожних Загальних зборах (Конференції) Асоціації. Ним може бути тільки уповноважений представник Члена, або посадова особа Асоціації.
6.4. Член Загальних зборів (Конференції), що займає посаду Президента Асоціації, не користується правом голосу (ні особисто, ні через представників) при вирішенні питань про притягнення його до відповідальності, призначення або звільнення з посади.
6.5. Загальні збори  членів  (Конференція) Асоціації вважаються повноважними, якщо в них беруть участь не менше 2/3 уповноважених представників – членів  присутніх на Загальних зборах членів (Конференції) Асоціації.
Рішення  Загальних зборів (Конференції) вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини присутніх на Загальних зборах (Конференції) уповноважених представників членів Асоціації.
6.6. До компетенції Загальних зборів членів (Конференції) відносяться:
-          затвердження Статуту Асоціації і його нових редакцій, внесення до нього змін і доповнень з наступною їх державною реєстрацією у встановленому законом порядку;
-          затвердження положення про членство в Асоціації і його нових редакцій, внесення до нього змін і доповнень;
-          визначення пріоритетних напрямків діяльності Асоціації, принципів формування і використання її майна;
-          утворення затвердження складу Ради Представників, обрання та/або затвердження Президента та Віце-президента в порядку, передбаченому Статутом;
-          прийняття рішення про дострокове припинення повноважень Президента та/або Віце-президента;
-          затвердження річних звітів Виконавчого директора в порядку, передбаченому Статутом;
-          затвердження документів річної фінансової звітності Асоціації;
-          прийняття рішення про виключення з членів Асоціації;
-          прийняття рішення про реорганізацію або ліквідацію Асоціації, затвердження ліквідаційного балансу;
-          відкликання Виконавчого директора Асоціації;
-          вирішення інших питань, пов’язаних з діяльністю Асоціації.
Б. РАД А ПРЕДСТАВНИКІВ  АСОЦІАЦІЇ
6.7. Загальне керівництво діяльністю Асоціації в період між Загальними зборами членів (Конференціями) здійснює Рада Представників Асоціації, яка є представницьким органом Асоціації і контролює діяльність Виконавчого директора Асоціації.
6.8. Загальні збори членів (Конференції) Асоціації  обирають членів Ради Представників. Рада Представників складається з числа представників компаній, які виступили Засновниками Асоціації, та з представників дійсних членів Асоціації, обраних на Конференції в порядку, передбаченому Статутом.  До моменту перевищення дійсними членами Асоціації кількості 19 осіб, членом Ради Представників Асоціації стає кожен дійсний член Асоціації.
6.9.  Склад Ради Представників Асоціації, крім представників компаній-засновників, підлягає щорічному перезатвердженню на чергових Загальних зборах членів (Конференціях). При цьому чисельність Ради Представників Асоціації не може бути більше ніж 19 осіб. У випадку, якщо кількість дійсних членів Асоціації перевищує 19 осіб, ті дійсні члени, представники яких не увійшли до складу Ради Представників Асоціації, можуть брати участь у засіданнях Ради Представників Асоціації з правом дорадчого голосу.
6.10. Засідання Ради Представників Асоціації проходять за необхідності,  але не рідше одного разу на  2 місяці.
6.11. До виключної компетенції Ради Представників Асоціації відноситься:
-          сприяння виконанню рішень Загальних зборів членів (Конференції) Асоціації;
-          розробка планів діяльності і фінансування Асоціації, затвердження прийняття або не прийняття спонсорських внесків, грантів і пожертвувань;
-          прийняття внутрішніх нормативних документів (регламентів, положень);
-          створення у своєму складі комісій і комітетів з конкретних напрямків діяльності Асоціації.
-          затвердження бюджетів Асоціації і внесення до них змін та доповнень на підставі відповідних проектів документів, підготовлених Президентом, Віце-президентом, будь-ким з членів Ради Представників Асоціації та/або Виконавчим директором;
-          вирішення питань про участь Асоціації в інших заходах, організаціях та/або партнерських програмах;
-          вирішення питань про прийняття в Асоціацію нових членів та про тимчасове призупинення членства в Асоціації в порядку, передбаченому Статутом;
-          затвердження розмірів членських внесків;
-          обрання Виконавчого директора та винесення питання про його відкликання  на Загальних зборах членів (Конференції);
-          прийняття рішення про відсторонення Виконавчого директора від посади та ініціювання питання його дострокового винесення на розгляд Загальних зборів членів (Конференції) Асоціації;
-          затвердження умов трудового договору з Виконавчим директором (в якому будуть врегульовані зокрема питання конфлікту інтересів);
-          вирішення фінансових питань.
6.12. Рада Представників Асоціації вважається правомочною приймати рішення, якщо на її засіданні присутні більше половини від загального числа членів Ради Представників Асоціації.
6.13. Рішення Ради Представників Асоціації  приймаються простою більшістю - 51%  голосів від числа присутніх членів Ради Представників Асоціації, окрім питань, стосовно: прийняття чи неприйняття кандидатів до дійсних, асоційованих та академічних членів, рішення по яких приймається 2/3 голосів присутніх на зборах членів Ради Представників Асоціації.
6.14. Раду Представників Асоціації очолює Президент, який обирається Загальними зборами членів (Конференцією) Асоціації строком на 6 місяців.
6.15. Повноваження Президента Асоціації:
-          здійснення від імені Асоціації представницьких функцій;
-          підписання від імені Асоціації трудового договору з Виконавчим директором;
-          оформлення звільнення Виконавчого директора у випадку  прийняття  Загальними зборами членів (Конференцією) відповідного рішення;
-          Скликання Ради Представників та головування на її засіданнях.
6.16. Президент обирається на Загальних зборах членів (Конференції) з числа членів Ради Представників Асоціації, як правило, Президент обирається лише на перших  Загальних зборах членів (Конференції), а на кожний наступний період на посаду Президента заступає Віце-Президент, який щоразу затверджується на посаді Президента на тому ж черговому засіданні Загальних зборів членів (Конференції), на якому щоразу обирається новий Віце-Президент.
6.17. Представник одного й того ж самого члена Асоціації не може бути обраним (затвердженим) на посаді Президента Асоціації протягом 1,5 років з моменту припинення повноважень представника такого члена Асоціації на посаді Президента.
6.18. За довіреністю Президента чи у випадку фізичної неможливості виконувати свої обов’язки (хвороба, відрядження, знаходження у відпустці) обов’язки та повноваження Президента переходять до Віце-Президента Асоціації.
 6.19. Віце-Президент обирається на Загальних зборах членів (Конференції)  з числа членів Ради Представників кожні 6 місяців зі строком повноважень – 6 місяців. Представник одного й того ж самого члена Асоціації не може бути обраним (затвердженим) на посаду Віце-Президента Асоціації протягом 1,5 років з моменту припинення його повноважень в якості Віце-Президента Асоціації.
6.20. Рада Представників Асоціації  в особі Президента Асоціації звітує перед Загальними зборами членів (Конференцією) кожні 6 місяців.
В. ВИКОНАВЧИЙ АПАРАТ АСОЦІАЦІЇ.
6.21. Виконавчим органом Асоціації, який забезпечує поточну діяльність  є Виконавчий директор. Виконавчий директор підзвітний Загальним зборам членів (Конференції) Асоціації та Раді Представників,  забезпечує виконання прийнятих ними рішень.
6.22. Виконавчий директор обирається на засіданні Радою Представників кваліфікованою більшістю у 2/3 голосів присутніх членів Ради Представників Асоціації терміном на 1 рік. Виконавчий директор вирішує поточні організаційні питання діяльності Асоціації, крім питань віднесених до виключної компетенції Загальних зборів членів (Конференції) і Ради Представників Асоціації.
6.23. Рада Представників Асоціації  вправі відсторонити Виконавчого директора від посади достроково, кваліфікованою більшістю у 2/3 голосів присутніх членів Ради Представників Асоціації  з обов'язковим підтвердженням цього рішення на Загальних зборах членів (Конференції). У цьому випадку, до призначення нового Виконавчого директора, функції може виконувати або один із членів Ради Представників Асоціації, або найнятий керуючий на свій розсуд Радою Представників Асоціації.
6.24. Виконавчий директор затверджується щорічно Радою Представників (через прийняття Радою Представників рішення про затвердження  Виконавчого директора на посаді на наступний рік або про відсторонення Виконавчого директора від посади з тимчасовим покладенням його обов’язків на Президента або Віце-Президента до обрання нового Виконавчого директора або до повернення на посаду відстороненого в порядку, передбаченому Статутом):
-          за результатами розгляду річного звіту;
-          у випадку винесення Радою Представників на розгляд Загальних зборів членів (Конференції)    питання про дострокове переобрання Виконавчого директора.
6.25. Повноваження Виконавчого Директора:
-          виконує рішення Загальних зборів членів (Конференції) , Ради Представників Асоціації, Президента та Віце-президента Асоціації;
-          здійснює оперативне управління  діяльністю Асоціації;
-          у межах представлених йому прав розпоряджається майном та коштами Асоціації;
-           без довіреності і на підставі Статуту діє від імені Асоціації, представляє Асоціацію у відносинах з будь-якими українськими та іноземними юридичними та фізичними особами, укладає в країні та за кордоном договори та інші угоди від імені Асоціації та видає довіреності на здійснення таких угод, відкриває в установах банків розрахунковий, валютний та інші рахунки;
-          видає розпорядження, інструкції з питань, які входять до компетенції Виконавчого директора;
-         Скликає Конференцію за рішенням Ради Представників Асоціації.
6.26. Виконавчий директор звітує перед Радою Представників Асоціації  кожні 6 місяців, зокрема, про виконання бюджету і перед Загальними зборами членів (Конференцією)  кожен рік.
 
7. ОБЛІК ТА ЗВІТНІСТЬ АСОЦІАЦІЇ
7.1. Асоціація веде бухгалтерський облік результатів своєї діяльності відповідно до законодавства України.
7.2. Фінансові результати діяльності Асоціації визначаються на підставі річного бухгалтерського балансу.
7.3. Перший фінансовий рік Асоціації починається з дати його державної реєстрації і закінчується 31 грудня поточного року. Наступні фінансові роки збігаються з календарними.
7.4. Асоціація подає до органів державної статистики статистичну звітність в обсягах та у терміни, передбачені законодавством України.
7.5. Перевірка фінансової діяльності Асоціації здійснюється згідно із законодавством України та цим Статутом.
 
8. КОНТРОЛЬ НАД ДІЯЛЬНІСТЮ АСОЦІАЦІЇ
8.1. Контроль над діяльністю виконавчого органу  Асоціації та посадових осіб здійснюється шляхом проведення ревізій-перевірок не рідше, ніж один раз на рік. Порядок призначення і проведення таких ревізій перевірок приймається Радою Представників і доводиться до відома усіх членів Асоціації.
 
9. РЕОРГАНІЗАЦІЯ ТА ЛІКВІДАЦІЯ АСОЦІАЦІЇ
9.1. Припинення діяльності Асоціації здійснюється шляхом її реорганізації або ліквідації.
9.2. Реорганізація Асоціації (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) відбувається за рішенням Загальних зборів  членів (Конференції) Асоціації .
При реорганізації Асоціації, вся сукупність прав та обов'язків Асоціації переходить до його правонаступників.
9.3. Асоціація ліквідується:
-          за рішенням Загальних зборів членів (Конференції) Асоціації;
-          за рішенням суду або Господарського суду за поданням органів, що контролюють діяльність Асоціації, у разі систематичного або грубого порушення нею законодавства;
-          на підставі рішення Господарського суду в порядку, встановленому законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";
-          з інших підстав, що передбачені чинним законодавством.
9.4. Ліквідація Асоціації проводиться призначеною Загальними зборами членів (Конференцією) Асоціації ліквідаційною комісією, а у випадках банкрутства та припинення діяльності Асоціації за рішенням судових органів - ліквідаційною комісією, що призначається відповідним судовим органом.
9.5. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження по керуванню справами Асоціації.
9.6. Ліквідаційна комісія розміщує оголошення у відповідній місцевій та центральній газеті чи журналі про ліквідацію Асоціації, порядок і терміни заяви вимог її кредиторами.
9.7. По закінченні терміну для пред'явлення вимог кредиторами ліквідаційна комісія складає проміжний ліквідаційний баланс, що затверджується Загальними зборами членів (Конференцією)  Асоціації, або органом, який прийняв рішення про ліквідацію Асоціації.
9.8. Після завершення розрахунків із кредиторами ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс, що затверджується Загальними зборами членів (Конференцією) Асоціації, або органом, який прийняв рішення про ліквідацію Асоціації.
9.9. У разі ліквідації Асоціації її активи повинні бути передані іншій неприбутковій організації відповідного виду або зараховані до доходу бюджету.
9.10. При реорганізації Асоціації всі документи (управлінські, фінансово-господарські, по особовому складі й ін.) передаються відповідно до встановлених правил її правонаступникові.
9.11. За відсутності правонаступника документи постійного збереження, що мають науково-історичне значення, передаються на державне збереження в архіви ("Київміськархив"), документи по особовому складу (накази, особисті справи, картки обліку, особові рахунки і т.п.) передаються на збереження в архів адміністративного округу, на території якого знаходиться Асоціація.
9.12. Передача й упорядкування документів здійснюється силами і за рахунок засобів Асоціації, відповідно до вимог архівних органів.
9.13. Ліквідація Асоціації вважається завершеною, а Асоціація такою, що припинила свою діяльність, із моменту внесення відповідного запису про це до державного реєстру.
9.14. Ліквідаційна комісія несе майнову відповідальність за шкоду, заподіяну нею Асоціації, членам Асоціації, а також третім особам.
 
10. ПРИКІНЦЕВІ ПОЛОЖЕННЯ
10.1. Робочими мовами Асоціації  є українська та російська мови. Усі документи, пов'язані з діяльністю Асоціації, складаються українською (або російською) мовами, або, у разі необхідності, англійською мовою.
10.2. Якщо одне з положень цього Статуту стає недійсним, то це не торкається решти положень. Недійсне положення замінюється положенням, припустимим у правовому відношенні, близьким за змістом до того, що змінюється.
10.3. Члени Асоціації, у відповідності з чинним законодавством, можуть вносити до Статуту зміни та доповнення, які не суперечать чинному законодавству України.       Зміни та доповнення до Статуту Асоціації  приймаються  Загальними зборами членів (Конференцією) та набувають чинності з моменту внесення відповідного запису до державного реєстру.
10.4. Цей Статут набуває чинності з моменту державної реєстрації Асоціації.