This version of the page http://itukraine.org.ua/it-rynok (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-19. The original page over time could change.
ІТ ринок | Асоціація "ІТ України"
  • Українська
  • English
Приєднатися до IT Ukraine Увійти на сайт

Учасники

У 2014 році з усієї сфери ІКТ (за методологією Державної служби статистики) зросла тільки розробка програмного забезпечення (ПЗ). За напрямом "комп'ютерне програмування та надання інших інформаційних послуг" було надано послуг на 14,6 млрд. грн. Приріст склав 33% (3,62 млрд. грн.). За експертними оцінками у 2014 році темпи зростання експорту послуг з розробки ПЗ з України скоротилися до 5%, замість 20-25% у минулі роки.

Зі свого боку дослідницька компанія IDC підрахувала, що сумарний спад внутрішнього ІТ-ринку досяг 50%Хоча початковий прогноз IDC на 2014 рік свідчив, що загальне падіння ІТ-ринку могло скласти 25%. Загалом 50%-відсоткове падіння обумовлено багатьма об'єктивними факторами. Так, на 40% скоротився загальний ІТ-бюджет підприємств основних галузей промисловості, на 47% зменшився ІТ-бюджету 4-х провідних операторів зв'язку, на 32% скоротився сумарний ІТ-бюджету 10 найбільших банків. Крім того, ІТ-ринок на 80% залежить від поставок імпортного обладнання, на частку сервісів припадає всього 6%. Це дуже несхоже на розвинені ринки, де на кожен з сегментів hardware, software і сервісів припадає приблизно по 30-35%.

Співвідношення розробників в компаніях, які працюють на організованому ринку і орієнтованих на аутсорсинг і внутрішній ринок можна оцінити приблизно як 90% і 10%. Загальна кількість розробників – приблизно 65 тис. Чоловік. Ця цифра не враховує багаточисленні дрібні компанії і фрілансерів.

Україна посідає четверте місце у світі за кількістю сертифікованих ІТ-спеціалістів (після США, Індії, Росії), так само Україна входить до ТОП 30 локацій для передачі замовлень на розробку ПЗ. Це свідчить про наявність величезного потенціалу зростання для галузі. Ключові переваги галузі розробки ПЗ полягає у тому, що для збільшення обсягів виробництва не потрібні значні інвестиції в основні засоби, оскільки головний актив ІТ галузі – людський фактор – програмісти.

Крім того, у 2014 році Україна посіла 41-е місце в міжнародному рейтингу компанії A.T. Kearney найбільш привабливих країн у сфері аутсорсингу (вибірка охоплює 51 державу). Країна втратила три позиції порівняно з попереднім опублікованими рейтингом (2011 рік). Незважаючи на переміщення Україні вниз по рейтингу, підсумкове значення її індексу зростає з 2009 року і вже становить 5,03 бала (4,95 балів у 2011 році).