This version of the page http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=4151 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-09-08. The original page over time could change.
Кримська Свiтлиця :: Текст статти "ТРАГ╤ЧНИЙ СИМВОЛ ПОЛ╤ТИЧНИХ ЗМ╤Н..."

Пошук по сайту
Пошук:

Теми
З перших уст (2427)
З потоку життя (5516)
Душі криниця (3138)
Українці мої... (1402)
Резонанс (1388)
Урок української (979)
"Білі плями" історії (1590)
Крим - наш дім (528)
"Будьмо!" (258)
Ми єсть народ? (231)
Бути чи не бути? (69)
Писав писака (23)
На допомогу вчителеві (125)
Мовно-комп'ютерний конкурс (108)
Порадниця (108)
Смішного! (97)
Додатки
"Джерельце" (829)
"КримСПОРТ" (132)

Архiв
Архiв газети в pdf
Редакцiя
Форуми
Книга вiдгукiв

Iншi статтi цiеї теми
ЦЕ ПУТ╤Н РОЗМАХУ╢ БОМБОЮ, А ИН – ЛИШЕ ЙОГО МАР╤ОНЕТКА
США нин╕ розплачуються за всю свою короткозору пол╕тику щодо Рос╕╖ п╕сля серпня 1991 року…

СУД НАД П╤ДОЗРЮВАНИМИ У ЗБИТТ╤ МН17 НАД ДОНБАСОМ ПРОЙДЕ У ГААЗ╤
Як пов╕домляють н╕дерландськ╕ ЗМ╤, про це у парламент╕ пов╕домив м╕н╕стр юстиц╕╖ Стеф Блок.

СПОГАДИ ДЖОРДЖА ОРВЕЛЛА ПРО ГРОМАДЯНСЬКУ В╤ЙНУ В ╤СПАН╤╥
Укра╖нський читач б╕льше зна╓ англ╕йського письменника Джорджа Орвелла як нещадного критика...

РОС╤ЯНИН В╤ДСИД╤В 2 РОКИ ЗА РЕПОСТ "КРИМ - ЦЕ УКРА╥НА" ╤ ВИ╥ХАВ З РФ
Буб╓╓ва засудили у травн╕ 2016 року за звинуваченням у "публ╕чних закликах до зд╕йснення...

"КРИМНАШ": РОС╤ЯНИ РОЗЛЮБИЛИ ОКУПОВАНИЙ П╤ВОСТР╤В
Число рос╕ян, що в╕дв╕дали окупований Крим у с╕чн╕-серпн╕, знизилося на 4,2% в пор╕внянн╕ з...



Розсилки
Тут Ви можете підписатися на розсилку анонсів статей нових випусків нашої газети. Для цього вкажіть свій e-mail.

E-mail адрес:






























Головна сторiнка > Текст статти
"Кримська Свiтлиця" > #39 за 22.09.2006 > Тема "З потоку життя"
Версiя для друку
Обговорити в форумi

#39 за 22.09.2006
ТРАГ╤ЧНИЙ СИМВОЛ ПОЛ╤ТИЧНИХ ЗМ╤Н...

16 вересня, у шосту р╕чницю загибел╕ Георг╕я Гонгадзе, Президент Укра╖ни В╕ктор Ющенко разом з ус╕ма р╕дними та близькими журнал╕ста вшанували його пам'ять.
В. Ющенко та його родина в цей скорботний день згадали Георг╕я як щиру, молоду, талановиту людину: "Сьогодн╕ ми згаду╓мо Георг╕я як журнал╕ста, чи╖ми головними рисами були внутр╕шня свобода та небайдуж╕сть до дол╕ Укра╖ни". Президент висловив сп╕вчуття р╕дним загиблого журнал╕ста. Нин╕, зазначив в╕н, в Укра╖н╕ вже зроблен╕ перш╕ кроки для вшанування пам'ят╕
Г. Гонгадзе - його ╕менем, зокрема, названо одну з вулиць столиц╕. Водночас, п╕дкреслив Президент, найголовн╕шим для р╕дних журнал╕ста та сусп╕льства залиша╓ться повне розкриття справи його вбивства, притягнення до в╕дпов╕дальност╕ не т╕льки виконавц╕в, але й замовник╕в та орган╕затор╕в злочину. В╕дтак, влада та правоохоронн╕ органи усв╕домлюють св╕й обов'язок. Президент наголосив, що зробить все в╕д нього залежне, аби справу було остаточно розкрито.
Для Укра╖ни ╕м'я Георг╕я Гонгадзе стало символом пол╕тичних зм╕н та свободи слова, п╕дкреслив Президент. В╕д ╕мен╕ Глави держави до пам'ятного знака Георг╕ю Гонгадзе у Таращ╕ поклали кв╕ти та запалили поминальну св╕чку.

╢С ВИСЛОВЛЮ╢ СТУРБОВАН╤СТЬ

╢вропейський Союз висловлю╓ свою занепоко╓н╕сть тим, що розсл╕дування обставин смерт╕ Георг╕я Гонгадзе дос╕ не завершено. Про це йдеться у заяв╕ посла Ф╕нлянд╕╖ в Укра╖н╕ Лаури Рейн╕ля як представника головування Ф╕нлянд╕╖ у ╢С.
"П╕сля вбивства Георг╕я Гонгадзе Укра╖на досягла значного прогресу у сфер╕ свободи засоб╕в масово╖ ╕нформац╕╖. ╢вропейський Союз заклика╓ Укра╖ну ╕ надал╕ забезпечувати в Укра╖н╕ нев╕д'╓мн╕сть права на свободу об'╓ктивного висв╕тлення ситуац╕╖", - зазнача╓ться у заяв╕. ╢С заклика╓ укра╖нську владу продовжувати докладати ус╕х зусиль для завершення розсл╕дування вбивства Гонгадзе та притягнення злочинц╕в до в╕дпов╕дальност╕.

ГЕНПРОКУРОР ВИМАГА╢ ОРИГ╤НАЛИ

Генеральний прокурор Укра╖ни Олександр Медведько звернувся до екс-майора Державно╖ служби охорони Миколи Мельниченка з вимогою надати ориг╕нали запис╕в у каб╕нетах колишн╕х кер╕вник╕в держави з тим, щоб вир╕шити питання про можливе притягнення цих посадовц╕в до в╕дпов╕дальност╕ у справ╕ вбивства Гонгадзе.
За словами О. Медведька, сл╕дство керу╓ться коп╕ями запис╕в, тому може говорити лише про ймов╕рн╕сть ╕дентичност╕ голос╕в на фонограм╕ голосам колишнього Президента Укра╖ни Леон╕да Кучми та ╕нших високопосадовц╕в.
 Генпрокурор зазначив, що розсл╕дування у дан╕й справ╕ трива╓ ╕ "не зупиниться, поки не буде знайдено замовник╕в". Зокрема, продовжу╓ться розшук генерала м╕л╕ц╕╖ Олекс╕я Пукача, який п╕дозрю╓ться у вбивств╕ журнал╕ста, призначено 16 додаткових фоноскоп╕чних експертиз.
 Загалом справа Гонгадзе склада╓ 110 том╕в, уже допитано 1 тис. 500 св╕дк╕в, проведено 80 р╕зних досл╕джень.
28 листопада 2000 року в Укра╖н╕ спалахнув "касетний скандал", пов'язаний ╕з записами, зробленими майором Держохорони М. Мельниченком у каб╕нет╕ президента Леон╕да Кучми. Записи розмов Л. Кучми та ╕нших високопоса-довц╕в м╕стять ╕нформац╕ю про н╕бито ╖х причетн╕сть до корупц╕йних д╕й, тиску на судд╕в, народних депутат╕в, а також до зникнення у вересн╕ 2000 року журнал╕ста Георг╕я Гонгадзе.
Журнал╕ст зник у Ки╓в╕ 16 вересня 2000 року. У листопад╕ того ж року у таращанському л╕с╕ п╕д Ки╓вом було знайдено т╕ло без голови, яке, за висновками експерт╕в, належить Гонгадзе. Генпрокуратура порушила крим╕нальну справу за фактом вбивства. Нараз╕ у Ки╓в╕ трива╓ суд над трьома прац╕вниками м╕л╕ц╕╖, як╕ п╕дозрюються у виконанн╕ вбивства Гонгадзе. Справа щодо замовник╕в злочину вид╕лена в окреме провадження, сл╕дство у н╕й трива╓.

МЕЛЬНИЧЕНКО СЯДЕ... РАЗОМ З КУЧМОЮ

Адвокат Андр╕й Федур спростував заяви Генерального прокурора Укра╖ни Олександра Медведька про те, що екс-майор Микола Мельниченко в╕дмовля╓ться давати св╕дчення у справ╕ Гонгадзе.
"Мельниченко дав св╕дчення Генпрокуратур╕ ╕ був готовий на проведення сл╕дчого експерименту щодо зд╕йснення запис╕в у каб╕нет╕ Л. Кучми. Але цього не було зроблено", - сказав Андр╕й Федур, виступаючи у Верховн╕й Рад╕ п╕д час заслуховування зв╕ту Генпрокурора Олександра Медведька про стан розсл╕дування справи Георг╕я Гонгадзе.
Адвокат також розпов╕в, що в╕н отримав згоду М. Мельниченка на св╕дчення у суд╕ (над прац╕вниками м╕л╕ц╕╖, п╕дозрюваними у вбивств╕ журнал╕ста - Укр╕нформ). За словами А. Федура, до суду було внесено клопотання про допит Мельниченка та ╕нших ос╕б, у тому числ╕ Президента Укра╖ни В╕ктора Ющенка, оск╕льки на пл╕вках п╕сля розмови у каб╕нет╕ Кучми про Гонгадзе дал╕ йде розмова з Ющенком. Однак Генпрокуратура "криком кричала", щоб не допустити цих допит╕в, сказав А. Федур. У свою чергу, екс-майор Державно╖ служби охорони Микола Мельниченко, який також був присутн╕й у сес╕йн╕й зал╕ парламенту, назвав "цин╕чним обманом" твердження Генпрокурора про те, що в╕н в╕дмовля╓ться в╕д надання св╕дчень. "Я св╕дчив у Генпрокуратур╕ ╕ готовий св╕дчити у суд╕", - сказав Мельниченко у сво╓му виступ╕.
Щодо заяви О. Медведька про можливе порушення ново╖ крим╕нально╖ справи за фактом прослуховування каб╕нету Кучми у раз╕, "якщо на пл╕вках Мельниченка ╓ державна та╓мниця", екс-майор сказав: "Я готовий с╕сти у в'язницю за розголошення та╓мниц╕, тод╕ сяде ╕ Кучма. Я готовий скласти йому компан╕ю".

"ЯКЩО ХОЧЕМО ВИЧАВИТИ ╤З СЕБЕ РАБ╤В"

За результатами слухань у Верховн╕й Рад╕ щодо стану розсл╕дування крим╕нально╖ справи стосовно вбивства журнал╕ста Георг╕я Гонгадзе парламентар╕ ухвалили постанову, якою ╕нформац╕ю Генпрокуратури взято до в╕дома та дано доручення довести справу до завершення.
Постановою також прийнято р╕шення створити спец╕альну сл╕дчу ком╕с╕ю, яка контролюватиме х╕д розсл╕дування справи Георг╕я Гонгадзе. Ця ком╕с╕я ма╓ бути створена з представник╕в ус╕х парламентських фракц╕й, зокрема, Парт╕я рег╕он╕в повинна визначити 5 кандидат╕в, БЮТ - 3, "Наша Укра╖на" - 2, СПУ - 1 ╕ КПУ - 1. П╕дсумовуючи слухання, Голова Верховно╖ Ради Укра╖ни Олександр Мороз п╕дкреслив, що справа ╕з розсл╕дування вбивства Георг╕я Гонгадзе ма╓ бути доведена до к╕нця, "якщо хочемо вичавити ╕з себе раб╕в".
"На жаль, т╕льки зараз пол╕тична ситуац╕я дозволя╓ повернутися до ц╕╓╖ справи", - зауважив Олександр Мороз. При цьому в╕н наголосив, що доводити прихильн╕сть Укра╖ни ╓вропейським ╕деалам потр╕бно не гучними гаслами, а конкретними прикладами, конкретною роботою з наведення ладу у дотриманн╕ законност╕. Резонансн╕ крим╕нальн╕ справи повинн╕ бути вир╕шен╕ в судовому порядку, наголосив Голова Верховно╖ Ради. В╕н зазначив, що нин╕ правоохоронн╕ органи передали до суду лише одну частину справи Георг╕я Гонгадзе, яка стосу╓ться в╕дпов╕дальност╕ виконавц╕в злочину, однак справа замовник╕в ╕ орган╕затор╕в дос╕ до суду не направлена. "╤ як ми почули з ╕нформац╕╖, нав╕ть розсл╕дування з цього питання не ведеться", - зауважив
О. Мороз. В╕н звернув увагу на те, що ╕ дотепер не притягнут╕ до в╕дпов╕дальност╕ т╕ посадовц╕, як╕ в╕дпов╕дають за гальмування ╕ навмисне спрямування в глухий кут цього розсл╕дування, за оголошення брехливих верс╕й сл╕дства.
 У справ╕ Георг╕я Гонгадзе ма╓ бути дана точна правова оц╕нка д╕ям або безд╕яльност╕ ус╕х посадовц╕в, як╕ несуть в╕дпов╕дальн╕сть за загибель ╕ зникнення св╕дк╕в у дан╕й справ╕. "Якщо про це не заявити з парламентсько╖ трибуни, реального руху в справ╕ Гонгадзе не в╕дбудеться ╕ розсл╕дування знову буде спущено на гальмах", - сказав Олександр Мороз.

Версiя для друку
Обговорити в форумi
"Кримська Свiтлиця" > #39 за 22.09.2006 > Тема "З потоку життя"


Постiйна адреса статтi: http://svitlytsia.crimea.ua/?section=article&artID=4151

 

Редакцiя :
95006, м. Сiмферополь, вул. Гагарiна, 5, 2-й поверх, кiмн. 13-14
тел: (0652)51-13-24; E-mail: kr_svit@meta.ua
Адмiнiстратор сайту : Микола Владзiмiрський
Веб-майстер : Олексiй Рибаков