This version of the page http://ck-oda.gov.ua/?p=29415 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-30. The original page over time could change.
«Це – реальний механізм забезпечення молодих родин житлом», – Віталій Коваль про молодіжне кредитування

«Це – реальний механізм забезпечення молодих родин житлом», – Віталій Коваль про молодіжне кредитування

Три родини з Черкас та Золотоноші цього року покращили свої житлові умови. Це стало можливим завдяки реалізації обласної програми «Молодій родині Черкащини – доступне житло». Втім така «житлова» програма діє не в усіх районах. Розробити та запровадити їх на місцях найближчим часом дав перший заступник очільника області Віталій Коваль сьогодні під час координаційної наради.

Загалом на обліку у регіональному управлінні Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву нині перебуває понад 160 родин Черкащини. Всі вони мають право на отримання пільгового довготермінового кредиту для придбання житла. Та, заважаючи на те, що програми молодіжного кредитування на рівні з областю підтримали лише 5 районів та 5 міст обласного значення, лишається відчутним брак фінансування, відзначив директор Черкаського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Олександр Паливода.

– На регіональному рівні забезпечення молоді житлом здійснюється на умовах співфінансування з обласного бюджету та завдяки районним довгостроковим програмам, – сказав Олександр Васильович. – Цьогоріч для надання пільгових кредитів родинам Черкащини передбачено майже 4,3 млн. грн. Зокрема понад 1,1 млн. грн. з обласного бюджету, 2,9 млн. грн. – зі скарбниці Черкас, 150 тис. грн. – з бюджету Умані. Однак у 15 районах, Ватутіному та у жодній з територіальних громад області такі програми не ухвалені. Відповідно до передбачених коштів, було заплановано забезпечити житлом 8 молодих сімей, три з яких уже взяли пільгові кредити на житло. На жаль, нині залишок коштів дозволяє нам надати кредити тільки 2 родинам, а не 5.

Фінансування програми уже третій рік поспіль лишається на одому рівні і це не зважаючи на те, що вартість нерухомості постійно зростає, зауважив Олександр Паливода. Тому програма потребує збільшення фінансування у 2017 році на 2,5 млн. грн. Це дозволить надати всі заплановані цьогоріч «житлові» кредити.

– За час дії обласної програми «Молодій родині Черкащини – доступне житло» нею вже скористалися близько 70 сімей, – відзначив Віталій Коваль. – Це – дієвий і перевірений механізм для родин за гривневий кредит з невеликим відсотком або взагалі без нього отримати кошти й придбати на власний вибір житло. Ми всі маємо розуміти, що немає такого ресурсу, аби надати необхідну кількість помешкань, де могли б поселитися молоді сім’ї. Ухвалення ж програм житлового кредитування на місцях, зокрема в районах, допоможе у вирішенні цього питання. Однак на сьогодні більшість районів області взагалі не мають розроблених та ухвалених програм молодіжного житлового кредитування. У найближчі місяці вони мають, враховуючи кількість родин, які нині перебувають на черзі для покращення житлових умов, розробити та подати на розгляд сесії власні програми. Іншим же варто вчасно продовжити уже діючі.

 

Поширити в соц. мережах

Автор статті : Прес-служба ОДА

Назад Далi