This version of the page http://www.0352.ua/news/1289283 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-24. The original page over time could change.
Відпочинок на морі: у скільки обійдеться тернополянам дорога до курортів - 0352.ua
Тернопiль
+19 °С Змінна хмарність, невеликий дощ
Детальніше
Увійти Реєстрація

Відпочинок на морі: у скільки обійдеться тернополянам дорога до курортів

Щоб було дешево та комфортно, на море краще їхати автомобілем, який має газобалонне обладнання. Тим тернополянам, які віддають перевагу подорожі залізницею, фахівці радять квитки замовляти заздалегідь.

Мандрівки власним автомобілем набирають все більшої популярності серед тернополян. У турагенціях кажуть, що близько 40% тернопільських туристів їздять на відпочинок власним авто. Ми з'ясували, скільки коштуватиме дорога на море.

Тернополянка Ірина Романюк стверджує, що українське морське узбережжя – хороша альтернатива іноземним курортам. Тому її сім’я майже щороку їздить власним авто до Чорного моря, пише 20 хвилин. 

Авто – чотирьом

– Цього року ми, як завжди, плануємо їхати у Скадовськ Херсонської області, – каже Ірина. – Подорож власним авто не є дешевою, оскільки витрати на пальне суттєві.

Ще п’ять років тому на дорогу до Скадовська і назад ми витрачали близько 1500 грн. Цього року така ж поїздка в 1700 км обійдеться у суму близько 3500 грн.

– Сьогодні 3500 грн лише на дорогу – чимала сума, продовжує пані Ірина. – Проте якщо в одному автомобілі їдуть четверо та більше людей, за сумою витрачених коштів на одну людину це буде приблизно, як вартість квитка у вагоні купе потяга.

До того ж, сім’ї подорожувати автомобілем набагато комфортніше та швидше.

– Основна перевага подорожі власним авто полягає в тому, що немає жодних прив’язок до залізничних станцій чи автовокзалів, довжелезних черг за квитками тощо, – каже вона.

У подорожі автомобілем є лише труднощі із АЗС. Адже, приміром, свій автомобіль Ірина заправляє на АЗС «Укр-Петроль», бо це українська заправка і різниця в ціні з іншими становить 3 грн, а якість пального не нижча.

– У Херсоні ще можна знайти знайому заправку, до прикладу, ОККО чи WOG, – продовжує жінка. – А от у курортних містах жодної української АЗС немає, лише російські “Лукойл” та Shell. Російський бензин суттєво дорожчий, крім того, ми принципово не купуємо російські продукти, ще з часів Майдану.

Власним авто у Болгарію

Ще одна родина з Тернополя їздить власним автомобілем на відпочинок у Болгарію.

– Переваги подорожі автомобілем очевидні, – каже тернополянка Ірина Фещин. – Перш за все, це мобільність, незалежність, можливість самостійно планувати свій маршрут і змінювати його вже під час подорожі. Для вас відкриваються величезні горизонти. Принаймні ви точно зможете вивчити свою країну, більше того – інші країни.

Поїздку на море автомобілем Ірина з сім'єю планувала заздалегідь. Обрали Чорноморське узбережжя, однак не українське.

– Тури до Болгарії значно дешевші за європейські, - каже жінка. - Більше того, ціни на готелі в цій країні залишаються незмінними понад п’ять років. Також місцеві готелі надають туристам набагато якісніше обслуговування, ніж українські.

Ірина з чоловіком Віталієм та дочкою Юлією їдуть у Болгарію через Румунію транзитом, з двома ночівлями у цій країні. Ночівля в мотелі у Румунії їм обійшлася у 80 євро зі сніданками.

– Готель, або як кажуть у Болгарії, апартаменти, ми замовляли через турфірму, – продовжує тернополянка. – Апартаменти включають дві кімнати зі своєю кухнею, в якій є холодильник, чайник, мікрохвильовка, посуд. У готельному номері також є невеличкий балкон, кондиціонер, телевізор, ванна кімната. Вартість апартаментів на трьох зі сніданками нам обійшлася в 580 євро за вісім днів.

Для кого віза безкоштовна

Відкриття болгарської візи для дорослого коштує 35 євро. Для студентів денної форми навчання до 21 року та пенсіонерів віза безкоштовна. Сім’я Фещиних кордон із Румунією перетинала через прикордонний пункт Порубне-Сірет.

– Для проїзду румунськими дорогами потрібно придбати дорожню таксу, так звану ровіньєту, – розповідає Ірина. – Її ціна на 7 днів становить три євро з легкового авто. Тернополянка додає, що в Румунії 95-й бензин коштує 1,07 євро/літр, а солярка – 1,05 євро/літр. Оплаті підлягає проїзд через міст між містами Джурджу в Румунії і Русе в Болгарії – 3 євро для легкового авто. З її слів, за проїзд дорогами Болгарії також передбачена оплата. Потрібно придбати віньєтку. Вартість на 7 днів – 8 євро. На відміну від електронної румунської ровіньєтки, болгарську «паперову» треба приклеїти в нижньому правому куті лобового скла. Придбати віньєтку можна на будь-якому прикордонному переході між Румунією і Болгарією. Пальне у Болгарії дешевше, ніж у Румунії. 95-й бензин коштує 1,03 євро/літр, солярка – 1,02 євро/літр, – каже Ірина.

Загальна протяжність маршруту Тернопіль – Созополь склала для сім’ї Фещин 2400 км у дві сторони, плюс поїздка до друзів уБолгарії (Созополь – Нова Загора) 350 км. Екскурсія в замок Равадиново – 15 км. Загалом вийшло близько 2800 км. Сумарні витрати на поїздку, які включають візи, бензин, «зелена карта» на авто, проживання, харчування, екскурсії тощо, склали менше 1000 доларів. Пальне обійшлося сім’ї приблизно в 199 євро.

Подорож автомобілем дешевша

Та все ж багато людей не ризикують їхати відпочивати в Болгарію чи інші країни, тут є стримуючий фактор -  закордон. Тому багато відпочивальників віддають перевагу рідному морю. Одне з найпопулярніших курортних міст – Одеса. То ж ми вирішили порахувати, скільки коштує дорога на відпочинок, наприклад до цього міста. Відтак організовуємо умовну поїздку сім’ї, що складається з чотирьох осіб. До уваги беремо як дорогу автомобілем, так і потягом. Для цього ми здійснили розрахунки на витрати пального для авто з об’ємом двигуна 1,8 л, який їздить на 95-бензині, дизпальному та газі. Також ми умовно придбали квитки на потяг „Тернопіль-Одеса”. Усі розрахунки наведені у таблиці.

Отже, витрати на дорогу тернопільської сім’ї в Одесу, яка обрала автомобіль з так званим газо-балонним обладнанням, є найменшими, і становлять на одну особу 95,25 грн. Дорога потягом у купе коштуватиме 242 грн. Однак, як кажуть автолюбителі, сім’ї, що обрала такий автомобіль, необхідно бути готовою до незапланованих витрат. Газових заправок є значно менше, ніж бензинових чи дизельних. Приблизно 30% дороги доведеться їхати на бензині. Натомість подорож автомобілем, який використовує лише 100% бензин А-95, найдорожча. Однак це не остаточні витрати. Якщо, наприклад, сім’я у дорозі буде користуватися кондиціонером, то витрати зростуть на 8-10%.

Квитки купуйте заздалегідь

Щодо подорожі залізницею, то витрати на її послуги також є чималими. Поїздка із Тернополя в Одесу для сім’ї з чотирьох осіб коштуватиме майже 1000 гривень. На тернопільському залізничному вокзалі кажуть, що ажіотажу з квитками немає.

– Звичайно, якщо ви хочете придбати квиток станом на завтра, то можливий варіант, що квитків не буде, – розповідає начальник сектору пасажирських перевезень Тернопільської дирекції Львівської залізниці Наталія Сапрун. – Однак якщо ви плануєте подорож заздалегідь та купуєте квитки на потяг швидше, жодних проблем у вас не буде.

Прямим рейсом на базу

Тернополянин Вадим Савка вирішив подарувати батькам «путівку» на море. Чоловік почав шукати варіанти, де клієнтів з Тернополя везуть автобусом одразу на базу відпочинку, а потім привозять назад. Я шукав бази для людей віком від 50 років і більше, тобто спокійні і затишні, щоб було далеченько від приморських міст, таких, як Одеса, – говорить чоловік. – А це означає, що потрібно спочатку потягом в Одесу чи Миколаїв, а потім – автобусом чи таксі. За словами тернополянина, це все дуже складно для його батьків. Тому Вадим вирішив скористатись таким варіантом, де все оплачуєш і тебе нічого не обходить. Тобто завозять автобусом, поселяють, забезпечують харчуванням. Тут є момент: тривалість заїзду - 10 днів. На меншу кількість днів тур не розрахований, – каже він. – Тому загалом набігає близько 7000 гривень, і це лише дорога, проживання та харчування.

Вадим Савка каже, що в таких поїздках є додаткові витрати, це мінімум ще зо 3000 гривень. Загалом така поїздка обійдеться у суму понад 10000 грн, а це більше 400 доларів, – продовжує пан Савка. – Тепер от думаю: шкода, що батьки закордонних паспортів не мають. За таку суму можна бюджетно відпочити у тій же Болгарії.

Автор
( 0 оцінок )
Викладення
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )
1035 переглядів в серпні
Я рекомендую

Відгуки та коментарі

Авторизуватись або Написати коментар анонімно
Скасувати
У Тернополі злодій обікрав жінку, поки вона витягувала дитину з автомобіля (ВІДЕО)
19:07, Сьогодні
На Тернопільщині за добу ліквідовано 3 пожежі
18:02, Сьогодні
У Тернополі 25-річна росіянка готувала наркотичні закрутки (Фото)
17:04, Сьогодні
Після обвалу у скандальному кар’єрі на Тернопільщині заборонили видобувати камінь
16:03, Сьогодні
Креативне відео з Тернопільщини здобуло перемогу і прикрашатиме сторінку МЗС (Фото, відео)
15:05, Сьогодні
На день міста у Тернополі урочисто відкриють оновлену сцену Співочого поля (ФОТО)
14:01, Сьогодні
Жителі вул. Яреми скаржаться, що комунальники не виконують обіцянок і людям доводиться...
13:02, Сьогодні
Тернополяни влаштовують фестиваль, щоб допомогти хворому хлопцеві
12:25, Сьогодні
У Тернополі на 15-го квітня зіштовхнулись три автомобілі "на бляхах"
11:05, Сьогодні
Ще новини
Оголошення
Технолог м'ясної продукції
24.08.17
Степана Бандери Квартира Східний масив, Кімнати ок...
13.08.17
_Оболонь Квартира , Сира квартира у зданому будинк...
13.08.17
Байківці Будинок , Добротний будинок розташований...
13.08.17
Відповідальний за розділ
Наталія Наконечна
Журналісти сайту 0352.ua до ваших послуг.
Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Тернополя більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!
Телефон: +38 (093) 85 42 558
E-mail: nk909192@gmail.com