This version of the page http://nfp.gov.ua/news/1705.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-10. The original page over time could change.
Інформаційні повідомлення - Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг
 Українська    Русский   English 

Національна комісія, що здійснює державне
регулювання у сфері ринків фінансових послуг

Лист Голові комісії

 

Щодо надання аудиторського висновку за 2016 рік кредитними спілками

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, повідомляє.

    Відповідно до абзаців четвертого, п’ятого та шостого пункту 2.1 розділу 2 Порядку складання та подання звітності кредитними спілками та об’єднаними кредитними спілками до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 25.12.2003 № 177, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.01.2004 за № 69/8668, кредитні спілки зобов’язані не пізніше 1 червня 2017 року подати до Нацкомфінпослуг аудиторський висновок (звіт) аудиторської фірми або аудитора, що включені до реєстру аудиторських фірм та аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, що ведеться Нацкомфінпослуг.

   Аудиторський висновок (звіт) подається разом з річною фінансовою звітністю, підтвердженою аудитором (аудиторською фірмою). Зазначені документи мають бути наскрізно пронумеровані, прошиті та містити напис "Усього пронумеровано, прошито, скріплено печаткою та підписом __ аркушів", підпис керівника кредитної спілки із зазначенням його прізвища та ініціалів, підпис головного бухгалтера із зазначенням його прізвища та ініціалів, відбиток печатки кредитної спілки.

   У супровідному листі до аудиторського висновку (звіту) мають бути зазначені відомості про адресу власної веб-сторінки кредитної спілки, за якою розміщено річну фінансову звітність разом з аудиторським висновком (звітом), а також інформацію про видання, у якому опубліковано річну фінансову звітність та аудиторський висновок (звіт) відповідно до вимог статті 14 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

   За неподання, несвоєчасне подання або подання завідомо недостовірної інформації Нацкомфінпослуг застосовує до учасників ринків фінансових послуг (крім споживачів фінансових послуг) штрафні санкції у розмірі від 100 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

   Аудиторський висновок (звіт) за результатами аудиту річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності небанківських фінансових установ складається згідно з вимогами Міжнародних стандартів контролю якості, аудиту, огляду, іншого надання впевненості та супутніх послуг видання 2010 року, які рішенням Аудиторської палати України від 31.03.2011 № 229/7 затверджені для обов'язкового застосування при виконанні завдань з 1 травня 2011 року в якості національних стандартів аудиту.

  Для складання аудиторського висновку (звіту) рекомендуємо використовувати приклади, наведені в тексті Міжнародного стандарту аудиту 700 "Формулювання думки та наданий звіту щодо фінансової звітності" (далі – МСА 700) та Міжнародного стандарту аудиту 705 "Модифікація думки у звіті незалежного аудитора" (далі – МСА 705).

    Відповідно до МСА 700 аудиторський висновок (звіт) включає розділ під заголовком "Висловлення думки". У цьому розділі у разі висловлення немодифікованої думки щодо фінансової звітності, складеної відповідно до концептуальної основи достовірного подання, зазначається, що фінансова звітність відображає достовірно, в усіх суттєвих аспектах (або надає достовірну та справедливу інформацію про), наприклад, фінансовий стан компанії (назва компанії) станом на 31 грудня 20.... року, її фінансові результати і рух грошових коштів за рік, що закінчився на зазначену дату, відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності або до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, в залежності від того, які стандарти застосовує фінансова компанія при складенні фінансової звітності.

    У разі якщо застосовна концептуальна основа фінансової звітності охоплює стандарти фінансової звітності та правові чи регуляторні вимоги, зазначається, що фінансова звітність відображена достовірно, в усіх суттєвих аспектах (або надає достовірну та справедливу інформацію відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності і вимог відповідного регуляторного акта (назва акта).

    Ці та інші вимоги до описання застосовної концептуальної основи фінансової звітності та її можливого впливу на аудиторську думку зазначені в параграфах Д30 - Д33 МСА 700.

    У разі якщо аудитор на основі отриманих аудиторських доказів доходить висновку, що фінансова звітність у цілому містить суттєві викривлення або якщо не має можливості отримати достатні і прийнятні аудиторські докази, щоб дійти висновку, що фінансова звітність у цілому не містить суттєвих викривлень, висловлюється модифікована думка відповідно до МСА 705.

     Відповідно до Міжнародного стандарту аудиту 540 "Аудит облікових оцінок, у тому числі облікових оцінок за справедливою вартістю, та пов'язані з ними розкриття інформації" аудитор повинен отримати достатні та прийнятні аудиторські докази про те, що розкриття у фінансовій звітності інформації, пов'язаної з обліковими оцінками, відповідає вимогам застосованої концептуальної основи фінансової звітності та повинен оцінити достатність розкриття інформації про невизначеність попереднього оцінювання у фінансовій звітності у контексті застосовної концептуальної основи фінансової звітності щодо облікових оцінок, які призводять до значних ризиків.

   Нацкомфінпослуг рекомендує при укладанні договорів на виконання аудиторських послуг з аудиторськими фірмами або аудиторами як фізичними особами - підприємцями пересвідчитися у наступному:

- аудиторська фірма або аудитор, внесена(ий) Аудиторською палатою України до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів відповідно до статті 11 Закону України "Про аудиторську діяльність";

- наявність у аудитора, що виконуватиме аудиторське завдання, чинного на момент пред'явлення та чинного на дату закінчення надання аудиторських послуг сертифіката (визначення кваліфікаційної придатності на зайняття аудиторською діяльністю), виданого Аудиторською палатою України відповідно до статті 10 Закону України "Про аудиторську діяльність" та відповідно до підпункту 1 пункту 1 статті 15 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг";

- аудиторська фірма або аудитор мають свідоцтво про відповідність системи контролю якості, що видається Аудиторською палатою України відповідно до Положення про зовнішні перевірки системи контролю якості аудиторських послуг, затверджене рішенням Аудиторської палати України від 26.05.2011 № 231/12;

- наявність свідоцтва про включення до реєстру аудиторів, які можуть проводити аудиторські перевірки фінансових установ, яке є чинним як на дату укладання договору, так і на дату підписання аудиторського висновку (звіту), що видається Аудиторською палатою відповідно до статті 15 Закону України "Про аудиторську діяльність";

- відсутність зауважень з боку Аудиторської палати України та Нацкомфінпослуг до якості надання аудиторських послуг.