This version of the page http://www.0342.ua/news/1288697 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2017-08-05. The original page over time could change.
Як правильно харчуватися в спеку? - 0342.ua
Івано-Франківськ
+27 °С Ясно, без опадів
Детальніше
Увійти Реєстрація

Як правильно харчуватися в спеку?

Лікарі-дієтологи вважають, що ніщо так не допомагає людині адаптуватися до літньої спеки, як правильний раціон харчування. Ось кілька нескладних правил, дотримуючись яких за столом, ти зможеш не тільки пережити найспекотніше літо, але і чудово себе при цьому почувати.

Не набивати шлунок

У спеку так і тягне до холодильника? А якщо вже відкрив, так не йти ж з порожніми руками — і ти починаєш їсти? Ось цього робити не варто. Велика кількість їжі вимагає великих витрат енергії — для того, щоб переварити все з’їдене. І організм замість того, щоб витрачати сили на адаптацію до підвищеної температури, кидає їх на перетравлення. Тому-то в спеку особливо корисно вставати з-за столу з легким відчуттям голоду.

Полегши раціон

Влітку твоє меню має бути особливо збалансованим. Ідеальна формула: 14-15% білків, не більше 11-12% жирів, все інше — вуглеводи. До речі, старайся вживати менше простих вуглеводів (солодкого, мучного). Влітку особливо знадобляться складні — овочі, фрукти та каші.

У спеку порушується кислотно-лужний баланс організму: зсувається в «кислу» сторону. Тому твоєму організму потрібні компоненти, які мають лужну валентність — рослинна їжа та молочні продукти.

Не економ на воді

У спекотну погоду організму потрібно в 1,5-2 рази більше рідини. Воно й зрозуміло: людина більше потіє і їй треба заповнювати втрачену вологу. Крім того, влітку тіло більше відкрите і збільшується площа випаровування рідини з організму.

Добова потреба людини у воді — 2,5 л. Цю норму можна розрахувати індивідуально: на кіло ваги тобі потрібно 30 мл рідини. Але не забувай, що вона надходить в організм не тільки в чистому вигляді, але і з овочів, фруктів, супів і т.п. Так що пий без фанатизму.

Їж п’ять разів на день

Візьми за правило їсти не менше 3 разів на день. Плюс 2 перекуси. Невеликі порції дозволять не обтяжувати травну систему, яка дуже вразлива в спеку. Перекушувати краще фруктами або кисломолочними продуктами.

Влаштовуй розвантаження

Розвантажувальні дні — це як вихідний для організму. І потрібен він чоловікам навіть більше, ніж жінкам. Ідеально щоб твій овочевий, фруктовий, ягідний або кефірний (кому що до смаку) день теж краще випадав на вихідний, коли організму не потрібно багато енергії.

Пий поменше спиртного

Тільки не треба нервувати — так часто повторюють тільки правильні поради. Пам’ятай, що спиртне викликає зневоднення, а алкогольний градус у поєднанні з градусами навколишнього середовища ускладнює роботу організму. Якщо все-таки від випивки відкрутитися не вдалося, віддавай перевагу натуральному сухому або напівсухому вину. Нетоксичною для організму дозою вважається 200 мл вина. Горілки влітку можна випити не більше 30-40 мл.

Їж тільки свіже

У спеку все швидко псується, тому дуже легко отруїтися. Якщо ти опинився за святковим столом, накладай в тарілку НЕ котлети і фрикадельки, а м’ясо і рибу, приготовані цілим шматком. Намагайся відмовлятися від салатів приправлених майонезом. Якщо ти ухитрився щось приготувати сам, довго це не зберігай — та й взагалі влітку готуй на один раз. Купуючи в спеку, що небудь в магазині, особливо ретельно вдивляйся в термін реалізації. Але найголовніше правило: влітку частіше мий руки.

Автор
( 0 оцінок )
Актуальність
( 0 оцінок )
Викладення
( 0 оцінок )
88 переглядів в серпні
Я рекомендую

Відгуки та коментарі

Авторизуватись або Написати коментар анонімно
Скасувати
Франківчани борються із дереворагулями. ФОТО
14:29, Сьогодні
У технічному водосховищі Бурштинської ТЕС аномально тепла вода
13:35, Сьогодні
Нові авто для прикарпатських поліцейських. ФОТО
12:38, Сьогодні
Франківчанка створила карту-пазл України. ВІДЕО
11:42, Сьогодні
Прочани прямують до Крилоса. ФОТО. ПРОГРАМА
10:46, Сьогодні
Штормове попередження: гроза, вітер і град
09:55, Сьогодні
Франківчанка замкнула дитину у квартирі, і пішла пити. ФОТО
09:01, Сьогодні
63% франківських школярів смакують шкільні обіди - опитування
07:57, Сьогодні
Погода: на Прикарпатті знову спекотно
07:00, Сьогодні
Ще новини