Перші кроки (1863-1881)

Компанія «Фрідріх Байєр і Ко.» («Friedr. Bayer et comp.») була заснована 1 серпня 1863 року в Бармені (нині район міста Вупперталь) продавцем барвників Фрідріхом Байєром (1825-1880) і майстром-фарбувальником Йоганном Фрідріхом Вескоттом (1821-1876) з метою виробництва і продажу синтетичних барвників.

Кількома роками раніше було винайдено спосіб виробництва таких речовин із продуктів переробки кам’яновугільної смоли, що відкрив нову царину діяльності в галузі хімічної промисловості, яка щойно почала формуватись. Її ринком збуту була текстильна промисловість, яка швидко розвивалась завдяки поступу індустріалізації. Природні барвники, що використовувались до того часу, були дефіцитним і дорогим товаром. Нові винаходи, як наприклад синтез червоного алізарину, та високий попит на смолисті барвники спричинили швидкий розвиток нових підприємств. У цей період було збудовано багато красильних фабрик, однак вистояти змогли тільки прогресивні компанії, що були здатні самостійно проводити дослідження і користуватись можливостями міжнародного ринку. Однією з таких компаній стала фірма «Байєр».

У 1881 році було створено фінансові засади для розвитку компанії, коли «Байєр» було перетворено на акціонерне товариство під назвою «Фарбенфабрікен Фрідріх Байєр і Ко.» («Farbenfabriken vorm. Friedr. Bayer & Co.»). Свідченням вражаючого розвитку компанії впродовж перших років її існування є кількість робітників, яких у 1863 році було троє, а у 1881 вже більше 300.